LekarzPomaga.pl - DIETA TRZUSTKOWA

Diety, zdrowa żywność, odchudzanie

Dieta trzustkowa

Opublikowano:

Tagi publikacji: Dieta trzustkowa, trzustka, wątroba, biegunka, alkohol

Dieta trzustkowa

Trzustka jest dużym gruczołem leżącym w górnej części jamy brzusznej, w którym wyróżniamy część wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Pierwsza z nich składa się ze skupisk komórek, zwanych wyspami trzustkowymi i jest odpowiedzialna za syntezę hormonów, takich jak insulina, glukagon, somatostatyna oraz polipeptyd trzustkowy. Z kolei część zewnątrzwydzielnicza, stanowiąca większą część narządu, produkuje enzymy trzustkowe, biorące udział w procesach trawienia. Do najczęstszych schorzeń trzustki należą: ostre i przewlekłe zapalenie, rak oraz hormonalnie czynne nowotwory części wewnątrzwydzielniczej, czyli tzw. wyspiaki. Niektóre objawy z nimi związane początkowo są bardzo dyskretne i z tego powodu bywają często lekceważone, co w późniejszym czasie niejednokrotnie stanowi niemałe zagrożenie dla życia. Uszkodzenie tego organu prowadzi nie tylko do upośledzonego trawienia spożywanych pokarmów ale jest również przyczyną nieprawidłowego poziomu glukozy we krwi. Mimo wszystko, trzustkę można uratować, stosując się przy tym do odpowiednich zaleceń. Jedno z nich polega na zmianie nawyków żywieniowych, które co prawda są dość rygorystyczne, jednak dla sprawnego przebiegu leczenia chory powinien ich skrupulatnie przestrzegać. Dieta trzustkowa ma na celu przede wszystkim odciążenie narządu, a także uzupełnienie niedoborów żywieniowych, zapobieganie biegunkom tłuszczowym oraz ograniczenie dolegliwości bólowych. Pomaga również ustabilizować poziom glukozy i utrzymywać go w normie. Ważne jest, aby podczas jej stosowania unikać spożywania alkoholu oraz wstrzymywać się od palenia papierosów, co z pewnością poprawi kondycję narządu.

Do ogólnych zasad diety trzustkowej należą:

  • spożywane posiłki powinny być niskokaloryczne i lekkostrawne, bogate w witaminy i związki mineralne
  • zaleca się przyjmowanie 5-6 małych posiłków w ciągu dnia
  • potrawy należy gotować na parze, w folii aluminiowej lub dusić
  • należy unikać smażenia na oleju i grillowania
  • warzywa i owoce przed podaniem powinny być gotowane i rozdrobnione
  • należy znacznie ograniczyć ilość ostrych przypraw takich jak: curry, chilli, pieprz, musztarda

Do produktów, o których można zapomnieć podczas stosowania diety zaliczamy:

  • alkohol!
  • pieczywo jasne, pełnoziarniste, chleb razowy i graham
  • pełnotłuste mleko i jego przetwory, jaja na twardo
  • tłuste wędliny i mięso, konserwy mięsne i rybne
  • tłuste ryby takie jak: karp, węgorz, łosoś, śledzie w oleju
  • ser żółty i topiony
  • grube makarony, kasza gryczana
  • pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane, bigos
  • żywność marynowana, sałatki z majonezem
  • warzywa strączkowe, cebula, groszek, czosnek, ogórki, rzodkiewka, kapusta, papryka
  • gruszki, czereśnie, śliwki, owoce niedojrzałe i suszone
  • czekolada, kakao, torty, ciasta z kremem, pączki
  • kawa naturalna, napoje gazowane

Produkty, których spożywanie jest wskazane w trakcie trwania diety, to:

  • chleb pszenny i czerstwy, grzanki, sucharki
  • mleko odtłuszczone, kefir, chudy biały ser
  • chude mięso i wędliny
  • ryż, płatki kukurydziane i pszenne, makaron nitki, drobne kasze
  • marchew, pietruszka, seler, pomidory bez skórki
  • chude ryby, takie jak dorsz, mintaj
  • zielona pietruszka, kminek, koper włoski
  • obrane jabłka, maliny, jeżyny, kiwi, brzoskwinie, morele
  • masło, miękkie margaryny w ograniczonej ilości
  • kisiel, budyń na mleku odtłuszczonym, galaretki
  • słaba herbata, kawa zbożowa, woda niegazowana, soki owocowe

W czasie trwania diety trzustkowej bardzo ważne znaczenie ma konsekwencja, ponieważ nieprzestrzeganie opisanych zasad związane jest z pogorszeniem się stanu zdrowia. Należy również pamiętać o w miarę regularnym spożywaniu posiłków. Zmiana nawyków żywieniowych pozwoli nie tylko na pozbycie się problemów z trzustką, ale pomoże również zrzucić zbędne kilogramy i znacznie poprawi kondycję organizmu.