Portal medyczny PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW BADANIA HORMONÓW TARCZYCY

Baner Główny PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW BADANIA HORMONÓW TARCZYCY

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy

Użytkownik:

Witam,
Bardzo proszę o szczegółową interpretację wyników, które były wykonywane z powodu tego, iż jestem w ostatnim czasie bardzo senna, osłabiona i wszystko mnie drażni. Odnoszę wrażenie również, że bardziej wypadają mi włosy i że moja skóra jest bardzo sucha, pomimo tego, że codziennie nawilżam ją balsamem

TSH 5,13 ulU/mL (0,47-4,68)
FT3 4,87 pmol/L (4,26-8,1)
FT4 12,6 pmol/L (10,0-28,2)

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Wita, opisywane przez Panią dolegliwości, oraz podwyższony poziom TSH przy prawidłowych wartościach hormonów ft3 i ft4, sugerować może subkliniczną niedoczynność tarczycy. Jest to stan, w którym stężenia hormonów tarczycowych są w normie (w klasycznej niedoczynności są one obniżone), ale o zaburzonej funkcji tarczycy świadczy podwyższony TSH, a dodatkowo u części osób występują objawy niedoczynności - takie jak u Pani. Przebieg subklinicznej niedoczynności może być różny, u części osób po pewnym czasie poziom TSH wraca do normy, a u innych następuje progresja do klasycznej niedoczynności tarczycy. Z wynikami powinna Pani udać się do endokrynologa, który zadecyduje, czy konieczne jest wdrożenie leczenia (włączenie suplementacji tyroksyny). U Pani poziom TSH jest mimo wszystko stosunkowo niski, ale z kolei występowanie objawów mogłoby sugerować konieczność wdrożenia leczenia. Decyzję musi podjąć endokrynolog. Pozdrawiam!

Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...
Nadczynność tarczycy -portal medyczny

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy czyli zwiększenie wydzielania hormonów tarczycy, które przekracza zapotrzebowanie tkankowe.  Nadczynność tarczycy możemy podzielić na postać pierwotną, czyli tarczycową, przebiegającą ze zmniejszonym poziomem TSH, oraz po...

Czytaj więcej...

Proszę o pilną interpretację wyników morfologii krwii

Dzień dobry mam 25 lat i od pewnego czasu czuję się bardzo osłabiona i zmęczona. Mama wrażenie, że na nic nie mam siły. Byłam u lekarza rodzinnego, który zlecił mi morfologię krwi. Dzisiaj odebrałam wynik ale wizytę u lekarza mam dopiero za 3 dni ...

Czytaj więcej...

Proszę o interpretację badania moczu

Dzień dobry! Proszę o interpretacje wyników badań moczu, czy wszystko z nimi w porządku? Kolor żółty ciężar właściwy 1,021 pH 6,5 (5,5-6,5) Leukocyty +++ Azotyny neg Białko neg Cukier norm Ketony neg Urobilinogen norm Bilirubina neg Erytrocyty 9/...

Czytaj więcej...

Konsultacja wyników laboratoryjnych

Witam.Chciałam skonsultować moje wyniki laboratoryjne,oczywiście mam już zamówioną wizytę u lekarza rodzinnego lecz chciałam zasięgnąć porady z innego źródła.Postanowiłam zrobić badania,ponieważ ostatnio często jestem zmęczona,przybrałam na wadze....

Czytaj więcej...

Badanie przezciemiążkowe - asymetryczna budowa komór

Witam, bardzo proszę o pomoc w kwestii badania USG mojej 4 tygdniowej córeczki. Zaraz po porodzie zostało wykonane USG przezciemiączkowe, z którego wynika, że: komory boczne sa asymetryczne, nieposzerzone, szersza komora prawa 2,1 mm, echost...

Czytaj więcej...

PROSZĘ O INTERPRETACJĘ BADAŃ

CEL BADAŃ - ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA, ZESPÓŁ PCOS BIAŁKO C REAKTYWNE - 7,17 MG/DL BIAŁKO WIĄŻĄCE HORMONY PŁCIOWE (SHBG) - 26,38 NMOL/L CHOLESTEROL HDL - 38,82 MG/DL CHOLESTEROL LDL - 92,94 MG/DL ESTRADIOL - 48,44 PG/ML TEST OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ (...

Czytaj więcej...

Analiza wyników badania krwi (camera 1)

Witam, wykonywałem ostatnio badanie morfologii krwi- nie wszystko znajduje się w ogólnych normach, stąd prosiłbym o interpretację moich wyników. Oto wyniki: leukocyty 4,33 tys erytrocyty 5,17 tys hemoglobina 15,3 g hematokryt 43,8 % MCV 84,7...

Czytaj więcej...

Co oznacza opis badania TK stawu biodrowego

Witam, 16 lat temu miałem wypadek komunikacyjny. Z powodów bólów biodra lewego jestem pod opieką ortopedy który zlecił badanie TK stawu biodrowego. Badanie ortopedyczne ograniczenie ruchomości biodra we wszystkich płaszczyznach średniego stopnia, ...

Czytaj więcej...

Badanie ECHO SERCA

Witam, z powodu nadciśnienia tętniczego oraz przy małym wysiłku są kołatania serca oraz duszności. Stale przyjmuję Diovan 160mg 1x1, Bisocard 5mg 1x1, Indapend 2,5 mg 1x1. Lekarz skierował mnie na badanie ECHO serca. Wynik badania: opis LV 50/34 ...

Czytaj więcej...