Portal medyczny Pediatria

Baner Główny Pediatria

Choroby wieku dziecięcego

Hormony u dzieci (camera 6)

Witam Serdeczni. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań u mojego 8l syna Mój syn od pewnego czasu mimo diety tyje ,przy wzroście 134cm waży 42kg. Lekarz endokrynolog do którego się zgłosiliśmy zlecił szereg badań hormonalnych w tym również profil steroidowy .Badania wykonaliśmy i mamy już wyniki oprócz profilu , niestety wizytę mam...

Czytaj więcej...

Bakteria haemophilus parainfluenzae

Witam, Nasz 7 letni synek od roku lub więcej ma wieczny katar, codziennie ma zalepiony i zaschnięty nos zieloną wręcz wydzieliną, nie nadąża usuwac jej nadmiaru. Oprócz tego nie choruje na inne schorzenia. Do tego od okolo 3 miesięcy występuje brzydki zapach z ust.Dodam, iż syn ma zdrowe żeby i dba o ich higienę prawidłowo. Koleżanka poleciła m...

Czytaj więcej...

Helicobacter

Dzień dobry U mojego niespełna 6-letniego synka w badaniu z kału wyszła bakteria helicobacter pylori.Skarzy się na bóle brzuszka. Dostał następujące leki: IPP 0,02g 1x1 Ospamox 0,5 g 2x 5ml metronidazol 0,25g 2x1 Wszystkie leki na 10dni. Czy są to prawidłowe dawki? Leki dostałam od lekarza rodzinnego. Myslę jednak o specjaliście. Pozdra...

Czytaj więcej...

Wynik badania ogólnego moczu dziecka - nefrolog

Córka od dwóch dni ma wysoką gorączkę (39), którą 'zbijamy' nurofenem. Od dwóch tygodni kaszel suchy/mokry niezbyt intensywny. Nie skarzy sie na ból gardła ani brzucha.Generalnie dobre samopoczucie i apetyt. Dzisiaj wykonano badanie ogólne moczu: barwa żółta, przejrzystość zupełna, pH6, ciezar wlasciwy -1,020; Białko, glukoza, bilirubina, keto...

Czytaj więcej...

Wyniki rozmazu manualnego

witam jestem mama 3 letniej asi bylam z mala w szpitalu z powodu wymiotow,utraty wagi 2 kg i nudnosci po zrobieniu wszystko wyszlo ok usg zelazo 44 wit b 12 -198 po wysjciu ze szpitala otrzymalam telefon od naszej pani dr ze wyniki rozmazu manualnego asi sa nie prawidlowe na skierowaniu do hematologa napisane jest tak w rozmazie manualnym krwi o...

Czytaj więcej...

Badania moczu

Dzień dobry, podaję wyniki badań moczu 7-miesięcznej dziewczynki. Badanie wykonane z moczu pobranego do woreczka. Badania wykonane profilaktycznie, dziecko czuje się dobrze i rozwija prawidłowo. Laboratorium nie podało norm. Barwa słomkowa Przejrzystosc słaba Odczyn kwasny pH 5,0 Ciezar własciwy 1005 Glukoza negatywny Bialko negatywny ...

Czytaj więcej...

WYSOKIE PLT U NIEMOWLAKA

WITAM.MOJE PYTANIE DOTYCZY WYSOKIEGO PLT U 8 MIESIĘCZNEGO CHŁOPCA. DZIECKO JEST WCZEŚNIAKIEM. OTO WYNIKI MORFOLOGI Z 10.04 2015 MCV 75.5(NORMA LAB.OD 83) MCH 25,8(NORMA OD 29.PLT 567(NORMA 159-400) RDW 15,5 (NORMA OD 11-16) WYNIKI Z 01.05.2015 (POBYT W SZPTALU-OSTRE OBTURACYJNE ZAPALENIE OSKRZELI PLUS ROTAWIRUS)PLT 528 POZOSTAŁE ODCHYŁKI POD...

Czytaj więcej...

Morfologia

WItam serdecznie syn ma już kilka badań krwi za sobą chciałabym sie skonsulotwać. ostatnie wyniki badań Maj 2015 (WBC) 6,4 K/uL [5.5 - 14] (RBC) 5,48 M/uL 5 [3.9 - 5.3] (HGB) 13,7 g/dL [11 - 14] (HCT) 39 % [34 - 42] MCV 71,2 fL 6 [75 - 87] MCH 25 pg [24 - 31] MCHC 35,1 g/dL [32 - 36] RDW 13,6 % [11 - 16] (PLT) 281 K/uL [150 - 400]...

Czytaj więcej...

Hormony tarczycy - 6-miesięczna dziewczynka

Dzień dobry, wykonałam córeczce badania w kierunku hormonów tarczycy. Dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo. Badania zrobiłam profilaktycznie. Oto wyniki: TSH - 2,6 (0,38-6,1) FT4 - 11,2 (9,0-20,0) Niestety, podane przez laboratorium normy dotyczą osób dorosłych. Martwi mnie niskie stężenie FT4 (normy dla dzieci są chyba wyższe, a...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników badania (camera 1)

Witam, W załączniku przesyłam wynik kontrolnych badań synka. Wkrótce wybieramy się na kontrolną wizytę do immunologa. Badamy odporność, ponieważ syn dużo choruje odkąd rozpoczął przedszkolną edukację w wieku 3 lat. Robiliśmy szczegółowe badania populacji limfocytów w grudniu 2014 i immunolog ocenił stan jako normę (kontrola za pół roku). Fakty...

Czytaj więcej...