LekarzPomaga.pl - DIETA CUKRZYCOWA

Diety, zdrowa żywność, odchudzanie

Dieta cukrzycowa

Opublikowano:

Tagi publikacji: Dieta cukrzycowa, cukrzyca, diabetyk, choroba metaboliczna, cukier, trzustka, otyłość

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi na skutek zahamowania produkcji lub działania insuliny. Wyróżniamy trzy główne typy cukrzycy:

  • typ 1 - spowodowany pierwotnym upośledzeniem wydzielania insuliny przez komórki beta trzustki.
  • typ 2 - występujący najczęściej (90% przypadków), spowodowany zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę.
  • cukrzyca ciężarnych – występuje u kobiet na skutek zmian hormonalnych w okresie ciąży.

Ponadto, cukrzyca może być wywołana działaniem leków, substancji chemicznych oraz przez choroby zewnątrzwydzielnicze trzustki lub endokrynopatie, takie jak: nadczynność tarczycy, zespół Cushinga czy akromegalia. Cukrzyca uważana jest za chorobę społeczną, gdyż obecnie choruje na nią już ponad 1% ludzi na świecie. Co więcej, jest wynikiem nie tylko predyspozycji genetycznych, ale również złych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej.

Oprócz leków stosowanych podczas choroby, duże znaczenie ma także odpowiednia dieta. Mimo, że jest bardzo zrównoważona, wcale nie oznacza, że jest ona restrykcyjna, niesmaczna lub monotonna. Jej głównym celem jest stabilizacja gospodarki węglowodanowej oraz tłuszczowej, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dieta powinna być układana przez specjalistów, indywidualnie dla każdego pacjenta, biorąc pod uwagę jego wagę, wzrost, wiek, tryb życia, współistniejące choroby i przyjmowane leki. Osoby z nadwagą lub otyłe, powinny w pierwszej kolejności skupić się na utracie masy ciała, poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, by uniknąć niekorzystnych powikłań związanych z chorobą. Dzienny plan żywieniowy, powinien zawierać węglowodany w około ilości 50 %, tłuszcze w ilości do 35% oraz białka w ilości 10 - 15%

Główne założenia diety dla cukrzyków:

  • dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, oraz określać ilość kalorii dostosowanych indywidualnie do osoby
  • pierwszy posiłek powinien być zjadany najpóźniej 2 godziny po przebudzeniu, natomiast ostatni nie później niż 2 godziny przed snem
  • należy jeść 5 posiłków dziennie, w mniej więcej równych odstępach czasu, o stałych porach i unikać podjadania się
  • każdy posiłek powinien zawierać węglowodany, tłuszcze, białko oraz witaminy i składniki mineralne
  • spożywane węglowodany powinny mieć niski indeks glikemiczny
  • należy zminimalizować ilość dostarczanych cukrów prostych (np. znajdujących się w owocach), które są bardzo łatwo przyswajalne i znacząco podnoszą poziom cukru we kwi
  • należy również ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego
  • w miarę możliwości należy zmniejszyć spożywanie produktów przetworzonych, gdyż mają one wyższy indeks glikemiczny niż ich nieprzetworzone odpowiedniki
  • należy wykluczyć spożycie słodyczy i alkoholu
  • należy unikać smażenia potraw, lepszym rozwiązaniem będzie gotowanie na parze lub pieczenie

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej:

  • kefiry, jogurty, zsiadłe mleko, twaróg
  • chude produkty mięsne i rybne w ilości do 300 g. na dobę np. wołowina, cielęcina, dziczyzna, szynka oraz dorsz, szczupak, sandacz
  • ciemne pieczywo razowe lub czerstwe, ryż, kasza gruboziarnista, makaron, płatki owsiane
  • warzywa , takie jak: pomidor, fasolka szparagowa, rzodkiew, rzepa, surowy czosnek, szparagi, marchew, cebula, sałata, ciemnozielone warzywa liściaste, szpinak, cukinia, kalafior, brukselka
  • owoce w ilości do 300 g na dobę: arbuzy, grejpfruty, gruszki, winogrona, jabłka, śliwki, banany
  • tłuszcze roślinne: olej, oliwa z oliwek
  • desery: kisiel, galaretka, budyń (tylko na mleku odtłuszczonym)
  • napoje niesłodzone: kawa, herbata, soki głównie pomidorowy, duże ilości wody niegazowanej

Produkty zabronione:

  • tłuste sery, tłuste mleko, sery topione, pleśniowe, śmietana
  • tłuste produkty mięsne i rybne: baranina, pasztety, wątróbka, tłusty drób, wyroby smażone na tłuszczu, kiełbasy, kaszanki, gotowe mięso mielone, parówki
  • słone paluszki, ciasto francuskie, pieczywo pszenne
  • kukurydza, groch, gotowana marchew, buraki, ziemniaki, warzywa konserwowane
  • owoce poddawane obróbce przemysłowej, owoce konserwowane, syropy owocowe
  • tłuszcze zwierzęce: smalec, margaryna, masło, łój, słonina
  • ostre przyprawy
  • ciasta, słodycze, miód, kremy, lody,
  • napoje słodzone i gazowane oraz alkohol, którego spożycie powoduje hipoglikemię i może zakończyć się śpiączką cukrzycową!

Warto zaznaczyć, że stosowaniu się do wyżej wymienionych zasad, powinna towarzyszyć codzienna aktywność fizyczna. Może być to jogging, jazda na rowerze, a także zwykły spacer. Dieta cukrzycowa jest dietą zdrową, niskokaloryczną, zalecaną nie tylko osobom, u których choroba ta została już zdiagnozowana, lecz także w celach profilaktyki. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że sprzyja ona osiągnięciu szczupłej i smukłej sylwetki.