Portal medyczny DIETA CUKRZYCOWA

Baner Główny DIETA CUKRZYCOWA

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Diety, zdrowa żywność, odchudzanie

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi na skutek zahamowania produkcji lub działania insuliny. Wyróżniamy trzy główne typy cukrzycy:

  • typ 1 - spowodowany pierwotnym upośledzeniem wydzielania insuliny przez komórki beta trzustki.
  • typ 2 - występujący najczęściej (90% przypadków), spowodowany zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę.
  • cukrzyca ciężarnych – występuje u kobiet na skutek zmian hormonalnych w okresie ciąży.

Ponadto, cukrzyca może być wywołana działaniem leków, substancji chemicznych oraz przez choroby zewnątrzwydzielnicze trzustki lub endokrynopatie, takie jak: nadczynność tarczycy, zespół Cushinga czy akromegalia. Cukrzyca uważana jest za chorobę społeczną, gdyż obecnie choruje na nią już ponad 1% ludzi na świecie. Co więcej, jest wynikiem nie tylko predyspozycji genetycznych, ale również złych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej.

Oprócz leków stosowanych podczas choroby, duże znaczenie ma także odpowiednia dieta. Mimo, że jest bardzo zrównoważona, wcale nie oznacza, że jest ona restrykcyjna, niesmaczna lub monotonna. Jej głównym celem jest stabilizacja gospodarki węglowodanowej oraz tłuszczowej, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dieta powinna być układana przez specjalistów, indywidualnie dla każdego pacjenta, biorąc pod uwagę jego wagę, wzrost, wiek, tryb życia, współistniejące choroby i przyjmowane leki. Osoby z nadwagą lub otyłe, powinny w pierwszej kolejności skupić się na utracie masy ciała, poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, by uniknąć niekorzystnych powikłań związanych z chorobą. Dzienny plan żywieniowy, powinien zawierać węglowodany w około ilości 50 %, tłuszcze w ilości do 35% oraz białka w ilości 10 - 15%

Główne założenia diety dla cukrzyków:

  • dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, oraz określać ilość kalorii dostosowanych indywidualnie do osoby
  • pierwszy posiłek powinien być zjadany najpóźniej 2 godziny po przebudzeniu, natomiast ostatni nie później niż 2 godziny przed snem
  • należy jeść 5 posiłków dziennie, w mniej więcej równych odstępach czasu, o stałych porach i unikać podjadania się
  • każdy posiłek powinien zawierać węglowodany, tłuszcze, białko oraz witaminy i składniki mineralne
  • spożywane węglowodany powinny mieć niski indeks glikemiczny
  • należy zminimalizować ilość dostarczanych cukrów prostych (np. znajdujących się w owocach), które są bardzo łatwo przyswajalne i znacząco podnoszą poziom cukru we kwi
  • należy również ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego
  • w miarę możliwości należy zmniejszyć spożywanie produktów przetworzonych, gdyż mają one wyższy indeks glikemiczny niż ich nieprzetworzone odpowiedniki
  • należy wykluczyć spożycie słodyczy i alkoholu
  • należy unikać smażenia potraw, lepszym rozwiązaniem będzie gotowanie na parze lub pieczenie

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej:

  • kefiry, jogurty, zsiadłe mleko, twaróg
  • chude produkty mięsne i rybne w ilości do 300 g. na dobę np. wołowina, cielęcina, dziczyzna, szynka oraz dorsz, szczupak, sandacz
  • ciemne pieczywo razowe lub czerstwe, ryż, kasza gruboziarnista, makaron, płatki owsiane
  • warzywa , takie jak: pomidor, fasolka szparagowa, rzodkiew, rzepa, surowy czosnek, szparagi, marchew, cebula, sałata, ciemnozielone warzywa liściaste, szpinak, cukinia, kalafior, brukselka
  • owoce w ilości do 300 g na dobę: arbuzy, grejpfruty, gruszki, winogrona, jabłka, śliwki, banany
  • tłuszcze roślinne: olej, oliwa z oliwek
  • desery: kisiel, galaretka, budyń (tylko na mleku odtłuszczonym)
  • napoje niesłodzone: kawa, herbata, soki głównie pomidorowy, duże ilości wody niegazowanej

Produkty zabronione:

  • tłuste sery, tłuste mleko, sery topione, pleśniowe, śmietana
  • tłuste produkty mięsne i rybne: baranina, pasztety, wątróbka, tłusty drób, wyroby smażone na tłuszczu, kiełbasy, kaszanki, gotowe mięso mielone, parówki
  • słone paluszki, ciasto francuskie, pieczywo pszenne
  • kukurydza, groch, gotowana marchew, buraki, ziemniaki, warzywa konserwowane
  • owoce poddawane obróbce przemysłowej, owoce konserwowane, syropy owocowe
  • tłuszcze zwierzęce: smalec, margaryna, masło, łój, słonina
  • ostre przyprawy
  • ciasta, słodycze, miód, kremy, lody,
  • napoje słodzone i gazowane oraz alkohol, którego spożycie powoduje hipoglikemię i może zakończyć się śpiączką cukrzycową!

Warto zaznaczyć, że stosowaniu się do wyżej wymienionych zasad, powinna towarzyszyć codzienna aktywność fizyczna. Może być to jogging, jazda na rowerze, a także zwykły spacer. Dieta cukrzycowa jest dietą zdrową, niskokaloryczną, zalecaną nie tylko osobom, u których choroba ta została już zdiagnozowana, lecz także w celach profilaktyki. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że sprzyja ona osiągnięciu szczupłej i smukłej sylwetki.

Dieta cukrzycowa
Opublikowano:

Przeczytaj także:

Warzywa i owoce ważnym elementem każdej diety -portal medyczny

Warzywa i owoce ważnym elementem każdej diety

Chyba zdecydowana większość z nas to zna: głodzimy się celem utracenia kilku kilogramów, po czym odczuwając wilczy głód sięgamy wieczorem po coś słodkiego –powodując odmienny efekt, przybieramy na wadze, i tak w kółko. Błędne koło, w które b...

Czytaj więcej...
Dieta w zaparciach -portal medyczny

Dieta w zaparciach

Zbyt mała częstość wypróżnień, bole brzucha, nudności, trudności z oddawaniem stolca oraz uczucie niepełnego wypróżnienia, to objawy charakterystyczne dla zaparć, na które cierpi coraz więcej osób. Występują one jako skutek zwolnionego przesuwania...

Czytaj więcej...
Dieta wątrobowa -portal medyczny

Dieta wątrobowa

Wątroba jest narządem zlokalizowanym się pod przeponą, w prawej części brzucha. Pełni szereg różnych, ważnych funkcji m. in. odpowiada za metabolizm, magazynuje żelazo, witaminy A, D i K, w mniejszych ilościach również wit. B12 i C, neutralizuje t...

Czytaj więcej...
Dieta trzustkowa -portal medyczny

Dieta trzustkowa

Trzustka jest dużym gruczołem leżącym w górnej części jamy brzusznej, w którym wyróżniamy część wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Pierwsza z nich składa się ze skupisk komórek, zwanych wyspami trzustkowymi i jest odpowiedzialna za synte...

Czytaj więcej...
Dieta przy biegunce -portal medyczny

Dieta przy biegunce

Biegunka jest objawem klinicznym, charakteryzującym się oddawaniem zwiększonej ilości płynnych lub półpłynnych stolców. Zwykle towarzyszy jej osłabienie, bóle brzucha oraz gorączka. W większości przypadków nie wymaga specjalistycznego leczenia a c...

Czytaj więcej...

Witaminy, suplementy diety.

Potrzebuję rzetelnej pomocy, ponieważ moja wiedza odnośnie witamin jest malutka.O tóż mam ciocię, która po chorobie wpierw męża, później syna (rak) stałą się fanatyczką zdrowej żywności, co popieram i witamin/suplementów diety ... Witamin wszelkie...

Czytaj więcej...

Stan cukrzycowy czy coś jeszcze?

Dzień dobry! Mam od początku stycznia do dziś różne słabnące lub narastające dolegliwości, które opiszę niżej, najpierw wyniki badań. Dwukrotnie ostatnio robiłem badania, pod koniec stycznia i kilka dni temu. leukocyty: 5,6/5,8 erytrocyty 5,2/5,4...

Czytaj więcej...

Zgaga refluks co jeść a czego nie

Witam, Ostatnia odpowiedź Pani Magdaleny bardzo mi pomogła jednak mam jeszcze pytanie odnośnie diety w przypadku refluksu, na jednej stronie piszą że nie wolno smażyć na niczym nie jeść jabłek, gruszek pomidorów, natomiast znalazłam na stronie r...

Czytaj więcej...

Jeszcze kilka pytań odnośnie refluksu i nerwicy

Normalnie poszłabym do lekarza prywatnie jednak dzisiaj okazało się że Pani doktor ma urlop więc muszę pomęczyć jeszcze przez internet. Ogólnie zgagi już nie mam, ale mam jeszcze kilka pytań. 1. Czy jedząc codziennie normalny obiad, ale wprowa...

Czytaj więcej...

Dieta dla chorego na miażdżycę (camera 1)

Witam serdecznie, U mojego taty wykryto miażdżycę. Jest osobą w średnim wieku (54 lata), wcześniej nie skarżył się na żadne dolegliwości, nagle zaczęły się problemy z chodzeniem - stwierdzono u niego niedokrwienie kończyn dolnych z powodu kry...

Czytaj więcej...