Dieta przy biegunce
Tagi publikacji: Dieta przy biegunce, biegunka, rozwolnienie, ból brzucha, odwodnienie
Biegunka jest objawem klinicznym, charakteryzującym się oddawaniem zwiększonej ilości płynnych lub półpłynnych stolców. Zwykle towarzyszy jej osłabienie, bóle brzucha oraz gorączka. W większości przypadków nie wymaga specjalistycznego leczenia a czas jej trwania nie przekracza kilku dni. Zdarzają się jednak sytuacje, w których przechodzi w postać przewlekłą i trwa ponad miesiąc. Najczęściej spowodowana jest zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi, często bywa również skutkiem zatruć pokarmowych, inwazji pasożytów, a także działaniem ubocznym wielu grup leków. Biegunka nawet jeśli nie wymaga fachowej terapii, może być groźna dla zdrowia, głównie ze względu na dużą utratę wody podczas wypróżnień. Jest to przyczyną zaburzeń gospodarki wodno - elektrolitowej ustroju i często prowadzi do odwodnienia. W pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości z pewnością pomoże odpowiednia dieta, która ma na celu przede wszystkim nawodnienie organizmu. Ponadto, wykluczenie z planu żywieniowego wielu potraw, przyczynia się do oczyszczenia jelit i przywrócenia ich prawidłowej motoryki, przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej. Dieta stosowana podczas biegunki powinna być lekkostrawna i niskobłonnikowa, co pozwala na przyswajanie składników odżywczych bez obciążania jelit. Pomaga również złagodzić objawy, a także zapobiega znacznemu osłabieniu organizmu.
W czasie trwania biegunki należy stosować się do następujących zasad:
- posiłki powinny być przyjmowane 4 – 5 razy dziennie, w regularnych odstępach czasowych
- do organizmu należy dostarczać między posiłkami nie mniej niż 2 l płynów
- należy unikać objadania się i spożywania alkoholu
- należy również ograniczyć picie kawy czy mocnej herbaty i zastąpić je wodą
W początkowej fazie biegunki, po okresie krótkiej głodówki należy stopniowo wprowadzać płynno – papkowe kleiki na wodzie lub chudym rosole, sucharki, kisiel z czarnych jagód i lekko słodką herbatę. Dieta kleikowa zawiera bowiem cenne składniki takie jak, wapń, żelazo, białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy B1, B2 i C. Warto również w tym okresie dostarczać do organizmu duże ilości pektyn zawartych w gotowanej marchewce lub jabłkach, gdyż wchłaniają one część wody, co znacznie łagodzi objawy biegunki. Nie zapominać o bananach, gdyż są dobrym źródłem potasu, który podczas biegunki jest usuwany w dużych ilościach. Po kilku dniach, gdy zwiększy się tolerancja na inne pokarmy, można również podawać:
- sucharki, czerstwe pieczywo, kasza jęczmienna, kleik ryżowy, biszkopty
- delikatny twarożek, kleiki na mleku, budyń mleczny, jogurty
- delikatne mięso mielone, chude ryby
- gotowaną marchew, ziemniaki puree
- tarte i gotowane jabłka, mus jabłkowy, banany, jagody, galaretki owocowe
- lekko słodką herbatę, rozcieńczone soki warzywne i owocowe, wodę niegazowaną, napary z ziół
Produkty, których należy unikać to:
- pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza gryczana
- tłuste mleko i tłuste produkty mleczne
- tłuste mięsa, wędliny, wędliny podrobowe
- brokuły, fasola, groch, buraki, kalafior, kapusta, brukselka
- surowe owoce
- gorące napoje, alkohol, mocna kawa, mocna herbata, woda gazowana, słodkie napoje gazowane
- przyprawy
- oleje, margaryna, masło, smalec, łój
- słodycze
Najpoważniejszym powikłaniem biegunki jest odwodnienie a jego objawy są różne, w zależności od ilości utraconej wody. W ciężkich przypadkach mogą pojawić się drgawki, utrata przytomności, zaburzenia świadomości, obrzęk języka, parestezje i konieczna jest wówczas hospitalizacja. Kluczowym elementem walki z biegunką jest więc dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości płynów. Często zdarza się tak, że podczas podróży jesteśmy zmuszeni częściej niż zwykle korzystać z toalety. W takich przypadkach odpowiedzialność za to zwykle ponoszą zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dobrym wyjściem z sytuacji jest stosowanie probiotyków, zawierających przyjazne dla organizmu bakterie, które zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych mikrobów w jelitach.