Portal medyczny DIETA PRZY BIEGUNCE

Baner Główny DIETA PRZY BIEGUNCE

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Diety, zdrowa żywność, odchudzanie

Dieta przy biegunce

Dieta przy biegunce

Biegunka jest objawem klinicznym, charakteryzującym się oddawaniem zwiększonej ilości płynnych lub półpłynnych stolców. Zwykle towarzyszy jej osłabienie, bóle brzucha oraz gorączka. W większości przypadków nie wymaga specjalistycznego leczenia a czas jej trwania nie przekracza kilku dni. Zdarzają się jednak sytuacje, w których przechodzi w postać przewlekłą i trwa ponad miesiąc. Najczęściej spowodowana jest zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi, często bywa również skutkiem zatruć pokarmowych, inwazji pasożytów, a także działaniem ubocznym wielu grup leków. Biegunka nawet jeśli nie wymaga fachowej terapii, może być groźna dla zdrowia, głównie ze względu na dużą utratę wody podczas wypróżnień. Jest to przyczyną zaburzeń gospodarki wodno - elektrolitowej ustroju i często prowadzi do odwodnienia. W pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości z pewnością pomoże odpowiednia dieta, która ma na celu przede wszystkim nawodnienie organizmu. Ponadto, wykluczenie z planu żywieniowego wielu potraw, przyczynia się do oczyszczenia jelit i przywrócenia ich prawidłowej motoryki, przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej. Dieta stosowana podczas biegunki powinna być lekkostrawna i niskobłonnikowa, co pozwala na przyswajanie składników odżywczych bez obciążania jelit. Pomaga również złagodzić objawy, a także zapobiega znacznemu osłabieniu organizmu.

W czasie trwania biegunki należy stosować się do następujących zasad:

  • posiłki powinny być przyjmowane 4 – 5 razy dziennie, w regularnych odstępach czasowych
  • do organizmu należy dostarczać między posiłkami nie mniej niż 2 l płynów
  • należy unikać objadania się i spożywania alkoholu
  • należy również ograniczyć picie kawy czy mocnej herbaty i zastąpić je wodą

W początkowej fazie biegunki, po okresie krótkiej głodówki należy stopniowo wprowadzać płynno – papkowe kleiki na wodzie lub chudym rosole, sucharki, kisiel z czarnych jagód i lekko słodką herbatę. Dieta kleikowa zawiera bowiem cenne składniki takie jak, wapń, żelazo, białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy B1, B2 i C. Warto również w tym okresie dostarczać do organizmu duże ilości pektyn zawartych w gotowanej marchewce lub jabłkach, gdyż wchłaniają one część wody, co znacznie łagodzi objawy biegunki. Nie zapominać o bananach, gdyż są dobrym źródłem potasu, który podczas biegunki jest usuwany w dużych ilościach. Po kilku dniach, gdy zwiększy się tolerancja na inne pokarmy, można również podawać:

  • sucharki, czerstwe pieczywo, kasza jęczmienna, kleik ryżowy, biszkopty
  • delikatny twarożek, kleiki na mleku, budyń mleczny, jogurty
  • delikatne mięso mielone, chude ryby
  • gotowaną marchew, ziemniaki puree
  • tarte i gotowane jabłka, mus jabłkowy, banany, jagody, galaretki owocowe
  • lekko słodką herbatę, rozcieńczone soki warzywne i owocowe, wodę niegazowaną, napary z ziół

Produkty, których należy unikać to:

  • pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza gryczana
  • tłuste mleko i tłuste produkty mleczne
  • tłuste mięsa, wędliny, wędliny podrobowe
  • brokuły, fasola, groch, buraki, kalafior, kapusta, brukselka
  • surowe owoce
  • gorące napoje, alkohol, mocna kawa, mocna herbata, woda gazowana, słodkie napoje gazowane
  • przyprawy
  • oleje, margaryna, masło, smalec, łój
  • słodycze

Najpoważniejszym powikłaniem biegunki jest odwodnienie a jego objawy są różne, w zależności od ilości utraconej wody. W ciężkich przypadkach mogą pojawić się drgawki, utrata przytomności, zaburzenia świadomości, obrzęk języka, parestezje i konieczna jest wówczas hospitalizacja. Kluczowym elementem walki z biegunką jest więc dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości płynów. Często zdarza się tak, że podczas podróży jesteśmy zmuszeni częściej niż zwykle korzystać z toalety. W takich przypadkach odpowiedzialność za to zwykle ponoszą zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dobrym wyjściem z sytuacji jest stosowanie probiotyków, zawierających przyjazne dla organizmu bakterie, które zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych mikrobów w jelitach.

Dieta przy biegunce
Opublikowano:

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...

Czy to czerniak? (camera 2)

Bardzo zależy mi na szczerej opinii czy to może być czerniak? Mam trochę pieprzyków na ciele ale ten zawsze był większy. Ostatnio czasami mnie swędzi. Przeczytałem w internecie, że takie znamiona najlepiej usunąć na wszelki wypadek. Czy mam powody...

Czytaj więcej...
Warzywa i owoce ważnym elementem każdej diety -portal medyczny

Warzywa i owoce ważnym elementem każdej diety

Chyba zdecydowana większość z nas to zna: głodzimy się celem utracenia kilku kilogramów, po czym odczuwając wilczy głód sięgamy wieczorem po coś słodkiego –powodując odmienny efekt, przybieramy na wadze, i tak w kółko. Błędne koło, w które b...

Czytaj więcej...
Jak radzić sobie ze stresem -portal medyczny

Jak radzić sobie ze stresem

Reakcje stresowe mogą przybrać bardzo zróżnicowane formy. Począwszy od pełnej mobilizacji i chęci do działania, po całkowitą dezorganizację życia. Na to, jak zareagujemy w sytuacji stresowej, zależy nie tylko od naszej konstrukcji psychicznej, ale...

Czytaj więcej...
Co powinien jeść nastolatek aby przytyć -portal medyczny

Co powinien jeść nastolatek aby przytyć

Wiek dojrzewania i lata nastoletnie sprawiają, że młody człowiek bardziej niż kiedykolwiek potrzebuje dostarczania niezbędnych składników dla swojego wzrostu i rozwoju. Wiele nastolatek, w tym okresie nagminnie się odchudza, chcąc posiadać idealną...

Czytaj więcej...
Zapalenie przydatków -portal medyczny

Zapalenie przydatków

Zapalenie przydatków wcześniej dzielone było na zapalenie jajników oraz zapalenie jajowodów. Jednak podział ten nie jest konieczny, gdyż zazwyczaj dochodzi do zajęcia obu struktur. Najczęściej chorują młode kobiety, aktywnie seksualnie. Najczęs...

Czytaj więcej...
Dieta cukrzycowa -portal medyczny

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi na skutek zahamowania produkcji lub działania insuliny. Wyróżniamy trzy główne typy cukrzycy: typ 1 - spowodowany pierwotnym upośledzeniem wydzi...

Czytaj więcej...
Dieta w zaparciach -portal medyczny

Dieta w zaparciach

Zbyt mała częstość wypróżnień, bole brzucha, nudności, trudności z oddawaniem stolca oraz uczucie niepełnego wypróżnienia, to objawy charakterystyczne dla zaparć, na które cierpi coraz więcej osób. Występują one jako skutek zwolnionego przesuwania...

Czytaj więcej...
Dieta wątrobowa -portal medyczny

Dieta wątrobowa

Wątroba jest narządem zlokalizowanym się pod przeponą, w prawej części brzucha. Pełni szereg różnych, ważnych funkcji m. in. odpowiada za metabolizm, magazynuje żelazo, witaminy A, D i K, w mniejszych ilościach również wit. B12 i C, neutralizuje t...

Czytaj więcej...
Dieta trzustkowa -portal medyczny

Dieta trzustkowa

Trzustka jest dużym gruczołem leżącym w górnej części jamy brzusznej, w którym wyróżniamy część wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Pierwsza z nich składa się ze skupisk komórek, zwanych wyspami trzustkowymi i jest odpowiedzialna za synte...

Czytaj więcej...