Odżywianie u osób aktywnych fizycznie

Tagi publikacji: sportowcy, sport, odżywianie, trening, kalorie, węglowodany, białko
Promowanie zdrowego stylu życia, w tym uprawianie jakiejś dyscypliny sportu jest coraz bardziej modne wśród społeczeństwa. Znalezienie czasu na ruch jest nie lada wyczynem w toku obowiązków przytłaczających człowieka na co dzień. Z pewnością jednak warto przynajmniej kilka razy w tygodniu wygospodarować trochę czasu i zrobić coś dla własnego zdrowia. Ruch fizyczny pozytywnie oddziałuje na organizm ludzki: nie tylko poprawia ukrwienie całego organizmu, pracę mięśni i poszczególnych narządów wewnętrznych, ale również poprawia nastrój i samopoczucie.
Należy podkreślić, że w przypadku podejmowania intensywnej aktywności fizycznej niezwykle istotna jest również zmiana sposobu odżywiania, ponieważ zmieniają się wtedy w znaczący sposób potrzeby naszego organizmu. Przede wszystkim zmienia się nasze zapotrzebowanie na wodę, elektrolity, mikro i makroelementy. W trakcie wysiłku fizycznego tracimy wraz z potem wiele z tych niezbędnych składników, dlatego konieczne jest ich systematyczne uzupełnianie. Osoby uprawiające sport powinny zatem wybierać wody wysokomineralizowane, aby uzupełniać straty.
Jeśli chodzi o to jaka dieta jest najbardziej właściwa dla osób aktywnych, to jest to w dużym stopniu uzależnione od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Inne są zalecenia żywieniowe w przypadku uprawiania sportu dla utrzymania kondycji fizycznej, a inne jeśli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W pierwszym przypadku jak również wtedy, kiedy ćwiczymy aby zwiększyć masę mięśniową nasz jadłospis powinien składać się z posiłków pozwalających na dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii, a więc muszą to być potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze, a w celu budowy masy mięśniowej przede wszystkim wysokobiałkowe.
W takich wypadkach zwiększa się również zapotrzebowanie na witaminy w związku z tym osoby aktywne powinny jeść spore ilości warzyw i owoców. Należy również pamiętać, aby posiłki spożywać co najmniej godzinę przed planowanym wysiłkiem a nawet dwie jeżeli jest to sport typowo aerobowy, po to aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości typu kolka czy zgaga. Każdy bez względu na to czy bardziej zaawansowany sportowiec czy też amator, powinien wyrobić sobie nawyk spożywania mniejszych posiłków lecz częściej w odstępach nie większych niż 3-4 godzinnych.