LekarzPomaga.pl - PRZEWAGA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ NAD KONWENCJONALNĄ

Diety, zdrowa żywność, odchudzanie

Przewaga żywności ekologicznej nad konwencjonalną

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Tagi publikacji: ekologiczna, konserwanty, ekologiczne, warzywa, owoce

Żywność ekologiczna

W dobie ciągłego promowania zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywania i odpowiedniej aktywności fizycznej, coraz bardziej popularna staje się tzw. żywność ekologiczna. Jak grzyby po deszczu powstają sklepy posiadające w swej ofercie tego rodzaju produkty. Sklepy z żywnością ekologiczną cieszą się dużą popularnością. Wiele osób podążając za współczesnym trendem i pragnąc zrobić „coś” dla swojego zdrowia, rezygnuje ze standardowych produktów dostępnych na półkach w hipermarkecie na rzecz produktów ekologicznych. Przewaga żywności ekologicznej nad konwencjonalną polega na tym, że tego rodzaju produkty nie zawierają szkodliwych dla ludzkiego organizmu substancji takich jak konserwanty, różnego rodzaju „E”- składniki, ulepszacze, barwniki, które według badań naukowych mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym chorób nowotworowych.

Produkty ekologiczne, aby zostały dopuszczone do sprzedaży muszą przejść szereg testów, na obecność niepożądanych substancji w ich składzie. Żywność o charakterze ekologicznym musi również pochodzić z odpowiednich źródeł. Z reguły są to gospodarstwa zajmujące się uprawą żywności, później określanej mianem ekologicznej. Są to gospodarstwa posiadające odpowiednie certyfikaty. Zasady uprawy muszą być restrykcyjnie przestrzegane, zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju nie ekologicznych nawozów i oprysków. Naruszenie którejkolwiek z obowiązujących zasad może spowodować niedopuszczenie warzyw lub owoców z danego zbioru do sprzedaży w sklepach ekologicznych.

Warto również wspomnieć, że posiadając niewielki skrawek przydomowego ogródka można uprawiać swoją własną „ekologiczną żywność”. Co prawda trzeba włożyć nieco wysiłku, aby bez sztucznych nawozów i bez oprysków wyrosły nam ładne warzywa i owoce, ale z pewnością jest to bardzo dobra inwestycja we własne zdrowie.