Portal medyczny DERMOKOSMETYKI

Baner Główny DERMOKOSMETYKI

Zabiegi pielęgnacyjne, upiększające, kosmetologia, sztuka wizażu

Dermokosmetyki

Dermokosmetyki

Dermokosmetyki (kosmoceutyki) stanowią połączenie kosmetyków do pielęgnacji skóry z wyrobami farmaceutycznymi. W sensie prawnym pojęcie to nie jest jednak zdefiniowane. W myśl Ustawy o kosmetykach z dnia 30 marca 2001 roku, kosmetyk to „każda substancja lub preparat przeznaczone do zewnętrznego kontaktu z ciałem człowieka (...), których wyłącznym lub podstawowym celem jest utrzymanie ich w czystości, pielęgnowanie, ochrona, perfumowanie, zmiana wyglądu ciała lub ulepszenie jego zapachu”. W razie spełnienia powyższej definicji produkt podlega ustawodawstwu kosmetycznemu. Jeśli produkty tego rodzaju zawierają aktywne biologicznie substancje, które mają działanie zbliżone do leków (mają leczyć), obejmują go procedury związane z rejestracją produktów leczniczych, które są czasochłonne i kosztowne, co często zniechęca producentów.

Skuteczność tego typu preparatów zanim trafią na rynek, jest starannie badana przez zespoły specjalistów. Produkt poddaje się testom w warunkach in vitro (na hodowlach keratynocytów) oraz in vivo (u osób ze skórą wrażliwą, skłonną do alergii). Ze względu na potwierdzone znacznie szersze działanie niż standardowe kosmetyki, dermokosmetyki często dostępne są w aptekach i swoim wyglądem mogą przypominać oferowane tam medykamenty. Ich zastosowanie jest najczęściej miejscowe, a sam kosmetyk występuje w formie maści, kremu, balsamu lub żelu.

Dermokosmetyki przeznaczone są głównie do walki:

  • ze zmarszczkami i opóźnieniem efektów starzenia się skóry
  • z negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego
  • z przesuszeniem skóry
  • z trądzikiem
  • a także są one skierowane dla osób ze skóra wrażliwą, problematyczną

Często są bezzapachowe i tworzone są na bazie wód termalnych, które łagodzą podrażnienia. Ponadto zawierają śladowe ilości konserwantów i mają działanie ochronne i przeciwzapalne. Ich działanie wzmacnia obecność oligoelementów, jak żelazo, miedź, srebro, cynk, selen czy mangan i inne.

Dermokosmetyki
Opublikowano:

Przeczytaj także:

Pomocy -tomografia głowy, odrętwienie twarzy (camera 10)

W lipcu trafiłam do szpitala z odrętwiała twarzą i duszeniem w szyi. miał zrobiony tomograf głowy-czysty, płyn mózgowo rdzeniowy-czysty, rezonans głowy-rozsiane makrozmiany w OUE o niejasnym charakterze i niewielki naczyniak móżdżku. Echo serca ok...

Czytaj więcej...

Rak tarczycy-problemy w leczeniu

Od ok.4-5 lat,okresami odczuwałam coś w gardle/przełyku przy przełykaniu, oddychaniu (jakby cos balatowało,rzadko też bywały chwilowe chrapnięcia podczas snu),i z tego powodu- usg szyi, gdzie wykryto ok.7/9 mm guzka (były wątpliwości,czy w tchawic...

Czytaj więcej...

Czy to zachowanie jest normalne ?

Witam, Mam do Panstwa pytanie dotyczace mojej 4.5 miesiecznej coreczki. Tydzien temu kiedy moja coreczka zaczynala sie budzic ze swojej popoludniowej drzemki, lezala z otwartymi oczami podeszlam do niej i zaczelam do niej mowic a Ona sie mnie prze...

Czytaj więcej...

Borelioza (camera 1)

Witam serdecznie. Proszę o interpretację wyniku. Borelioza IgM 0,300 iRFV-wątpliwy norma 0,32 dodatni.Borelioza .IgG 0,010 iRFV - ujemny, norma 0,20 wątpliwy. w opisie IgM(+/-)IgG(-)W zależności od historii choroby możliwa wczesna infekcja lub ...

Czytaj więcej...

Tarczyca w ciazy

Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży, jestem po dwóch poronieniach. Stwierdzono u mnie chorobę hashimoto oraz krzepliwość krwi. W tej chwili biorę leki jak: acard, flexiparyne, luteine, encorton, kwas foliowy oraz euthyrox 25. Moje bieżące wyniki s...

Czytaj więcej...

Bóle w okolicach wątroby

Witam, od ok. dwóch miesięcy mam przewlekłe bóle (kłucie, rozpieranie) po prawej stronie brzucha, pod żebrami, czasem promieniujące na plecy. Badanie USG nic nie wykazało: "Wątroba prawidłowej wielkości i echogeniczności, jednorodna, gładkich ...

Czytaj więcej...

Zmiana płci a leczenie psychiatryczne

Witam, Od 2007 lecze sie psychiatrycznie. Byłam hospitalizowana dwa razy w 2007 i 2010 roku. Pierwsza diagnoza była: ostre wielopostaciowe zaburzenia psychotyczne, druga diagnoza z 2010 roku to zaburzenia urojeniowe. Od wielu lat zmagam sie tez...

Czytaj więcej...

Niski poziom ft3

Witam jestem w 18 tc mam 34 lata Proszę o interpretację wyników tsh 2.22 ft3 3,06 (4.00- 8.30) ft4 13,60 (10.60-19.40) biorę eutyrox 50. Czy tak niski poziom ft3 może wpłynąć na zdrowie dziecka

Czytaj więcej...

Endokrynologia/TSH, brak apetytu

Dzień dobry, Ostatnio zrobiłam badania hormonów tarczycy oraz przeciwciał: TSH 4,44 (0,27- 4,20) FT3 3,60 (2,02- 4,43) FT4 1,350 (0,932-1,71) przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej 6 (

Czytaj więcej...

Objawy PARKINSONA

OPIEKUJĘ SIĘ MAMĄ W WIEKU 72 LATA. OD 5 LAT MA ZDIAGNOZOWANE OTEPIENIE CZOŁOWO-SKRONIOWE. JEST NA ETAPIE OTĘPIENIA ZAAWANSOWANEGO, NIE JEST SAMODZIELNA, NIE POZNAJE RODZINY. OD MIESIĄCA ZAUWAŻYŁAM OBJAWY PARKINSONA, TJ SZTYWNOŚĆ MIĘŚNI, SZURANIE,...

Czytaj więcej...