Portal medyczny NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Baner Główny NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Choroby gruczołów wewnątrzwydzielniczych -podwzgórza i przysadki mózgowej, tarczycy, przytarczyc, nadnerczy, jąder i jajników, trzustki

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodowana może być niedorozwojem gruczołu w okresie zarodkowym  lub defektem syntezy, wydzielania hormonów tarczycy. Postać nabytą możemy podzielić na pierwotną i wtórną. Postać pierwotna jest skutkiem uszkodzenia tarczycy, głównie spowodowanym przez autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – chorobę Hashimoto. Wtórna postać jest spowodowana niedoborem TSH wskutek niedoczynności wyższego piętra – niedoczynnością przysadki.

Objawy niedoczynności tarczycy obejmują szereg objawów dotyczących praktycznie wszystkich układów organizmu ludzkiego.

Do objawów wysuwających się na pierwszy plan to:

  • osłabienie sprawności fizycznej
  • apatia
  • wyczerpania
  • senność

Inne objawy ogólne to:

  • przyrost masy ciała
  • zwiększona wrażliwość na zimno

Objawy skórne: skóra jest sucha, zimna, ciastowata, może towarzyszyć także ciastowaty obrzęk. Pacjenci skarżą się także na wypadające suche, matowe włosy. Dochodzi do spowolnienia pracy przewodu pokarmowego – zaparć. Do objawów z układu krążenia zaliczamy bradykardię oraz bloki przedsionkowo-komorowe.

Rozpoznanie tej jednostki klinicznej opiera się na wywiadzie i badaniach laboratoryjnych. Głównym badaniem jest badanie poziomu TSH w surowicy oraz wolnych hormonów fT3, fT4. Dodatkowo wykonywane jest badanie USG tarczycy.

Leczenie niedoczynności tarczycy polega na przewlekłej substytucji hormonalnej.

Niedoczynność, tarczyca, hashimoto, osłabienie, przyrost masy, sucha skóra, wypadanie włosów, zaparcia, tsh
Opublikowano:

Przeczytaj także:

Nadczynność tarczycy -portal medyczny

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy czyli zwiększenie wydzielania hormonów tarczycy, które przekracza zapotrzebowanie tkankowe.  Nadczynność tarczycy możemy podzielić na postać pierwotną, czyli tarczycową, przebiegającą ze zmniejszonym poziomem TSH, oraz po...

Czytaj więcej...
Zaparcia -portal medyczny

Zaparcia

Zaparcia są jedną z najczęstszych dolegliwości, która dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn. Mówimy o nich wówczas, gdy liczba wypróżnień wynosi mniej niż 2 w ciągu tygognia lub kiedy stolce są twarde i oddawane z wysiłkiem. Zaparciom często towar...

Czytaj więcej...
Dieta w zaparciach -portal medyczny

Dieta w zaparciach

Zbyt mała częstość wypróżnień, bole brzucha, nudności, trudności z oddawaniem stolca oraz uczucie niepełnego wypróżnienia, to objawy charakterystyczne dla zaparć, na które cierpi coraz więcej osób. Występują one jako skutek zwolnionego przesuwania...

Czytaj więcej...

Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy

Witam, Bardzo proszę o szczegółową interpretację wyników, które były wykonywane z powodu tego, iż jestem w ostatnim czasie bardzo senna, osłabiona i wszystko mnie drażni. Odnoszę wrażenie również, że bardziej wypadają mi włosy i że moja skóra jest...

Czytaj więcej...
Zaparcia u dzieci -portal medyczny

Zaparcia u dzieci

Mianem zaparć określa się wydłużenie odstępów między wypróżnieniami powyżej 3 dni lub oddawanie twardych i zbitych stolców, czemu towarzyszy wzmożony wysiłek. To jedna z częstszych dolegliwości spotykanych u najmłodszych pacjentów. Pod żadnym pozo...

Czytaj więcej...

Biegunka, gorączka, osłabienie, ból podbrzusza

Witam Wszystko zaczęło się jakiś miesiąc temu kiedy z dnia na dzień dostałem biegunki. Nie brałem wcześniej żadnych antybiotyków i innych leków oraz nie byłem na żadnej diecie. Przez pierwszy tydzień była to tylko biegunka,a tak poza tym czułe...

Czytaj więcej...
Choroba Hashimoto -portal medyczny

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne, przewlekłe zapalenie tarczycy, zwane również zapaleniem limfocytowym. Jest najczęściej występującym typem zapalenia tego gruczołu i stanowi również najczęstszą przyczynę niedoczynności tarczycy. Dotyczy głó...

Czytaj więcej...

Tsh w ciąży

Witam Proszę o interpretację wyników: Jestem w 14 tc, mam 34 lata wyniki z 12 tc : tsh 3, 22 ft3 3,40 (4.00- 8.30) ft4 13,06 (10.60-19.40)Od 12 tc biorę eutyrox 25 wcześniej nie miałam badań robionych na tarczycę i nie brałam żadnych lekar...

Czytaj więcej...

Odczyt wyników (camera 4)

Czy wyniki jednoznacznie stwierdzają nadczynność tarczycy i czy to Hashimoto?

Czytaj więcej...

Nadciśnienie tętnicze

Witam Mam pytanie od miesiąca biorę lek Zanacodar 40mg,od trzech lat Concor Cor 2,5mg. Bardzo źle się czuję od kiedy zaczęłam przyjmować Zanacodar. Mam zawroty głowy,objawy jak przy nagłym spadku cukru,co najmniej dwa razy dziennie,osłabienie, d...

Czytaj więcej...