NIEWYDOLNE ŻYŁY NA NOGACH Portal medyczny

Baner Główny NIEWYDOLNE ŻYŁY NA NOGACH

Stany chorobowe wymagające interwencji chirurgicznej

Niewydolne żyły na nogach

Użytkownik:

Witam,

Miałam niedawno wykonane badanie usg duplex-doppler żył kończyn dolnych z powodu uczucią cieżkości i bolu nóg. Dodatkowo pod lewym kolanem mam żylak ok 7 cm o zabarwieniu niebieskim oraz na udzie od strony wewnetrznej też jest widoczny żylak ok. 1 cm w kolorze skóry, na prawej nodze zauważam pod skórą na łydce, że zaczyna się tworzyć żylak o zabarwieniu niebieskim, jeszcze niew yczuwalny w dotyku. Mam następujący wynik:
strona prawa: zyły udowa wspólna, udowa i zyła podkolanowa bez cech zakrzepicy. spoczynkowy przepływ dosercowy z zachowanym rytmem oddechowym, bez cech refluksu patologicznego. żyłą odpiszczelowa- niweydolna III stopnia, bez cech zakrzepicy. Zyła odstrzałkowa- wąska, wydolna, bez cech zakrzepcy. Niewydolne perforatory - Cockett III.
Strona lewa: żyły udowa wspólna, udowa i żyłą podkolanowa bez cech zakrzepicy. Spoczynkowy przepływ dosercowy z zachowanym rytmem oddechowym, bez cech refluksu patologicznego. Zyła odpiszczelowa-ujście wydolne, pień niewydolny po połaczeniu z żyłą Giacominiego przenoszącą ferluks z żyły podkolanowej, bez cech zarzepicy. Zyła odstrzałkowa - wąska, wydolna, bez cech zakrzepicy. Niewydolne perforatory - nie uwidoczniono.

Wstępnie lekarz wykonujący zakwalifikował mnie na zabieg lewa noga metoda SVS, prawa noga rfitt. W zwiazku, że zabiegi są dość drogie chciałabym uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
W zwiazku, że planujemy z mężem dziecko zastanawiam się czy ten zabieg należy wykonać przed ciążą, czy lepiej po ciąży? Czy zaburzenia są tak duże, że należy robić je pilnie? Czy ciąża nie doprowadzi np do zakrzepicy przy takim stanie żył?? Czy zabiegi, które zapropnował mi lekarz są bezpieczne dla organizmu i czy częstow ystępują przy nich powikłania? Mam uwarunkowania genetyczne do żylaków. Wiem, że ciąża bardzo obciąża układ krwionośny.

Pozdrawiam

Informacje dodatkowe:

Obecnie przyjmuję antybiotyk auglavin oraz efferalgan codeine ( w zwiazku z utrzymującym się kaszlem. Miałam równiez badaną krew i miałam podniesione leukocyty do 11,4. Lekarz rodzinny stwierdził, ze leukocyty moga być podwyżsozne od kaszlu i lekkiego przeziębienia i dlatego dał powyższe lekarstwa). Musze przez zabiegiem, któy wstępnie jest zaplanowany na 12.03. wykonac następujące badania: morfologia z rozmazem, anty hbs, przeciwcaiła anty-hcv, aptt, inr, ekg. Czy lekarstwa, które biorę ( bedą odstawione jutro 6 dni przed badaniem krwi) mogą wpłynąć na wyniki?? Oraz czy faktycznie leukocyty moga b yć podwyższone od przeziębienia?

Lekarz:

Witam, myślę, że zdecydowanie lepiej będzie poddać się zabiegowi przed ciążą, ponieważ w okresie ciąży niewydolność żylna może się nasilić z uwagi na wzrost masy ciała oraz ucisk macicy na żyłę główną dolną, a jak wiadomo powikłaniem żylaków może być zakrzepica żylna, co w okresie ciąży może być szczególnie niebezpieczne.
Jeżeli chodzi o metody leczenia zabiegowego to zarówno SVS jak i RFITT to metody małoinwazyjne i bezpieczne, a powikłania zdarzają się naprawdę rzadko.
Co do stosowanych leków i samej infekcji to po tygodniu od odstawienia nie powinny mieć one już wpływu na wyniki badań. I oczywiście leukocyty podwyższają się w wyniku infekcji tak więc nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam!

niewydolne żyły na nogach, żyły, żylaki, zakrzepica żylna
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi