Portal medyczny PROŚBA O INTERPRETACJE WYNIKÓW BADAŃ KRWI

Baner Główny PROŚBA O INTERPRETACJE WYNIKÓW BADAŃ KRWI

Skóra, włosy i paznokcie

Prośba o interpretacje wyników badań krwi

Użytkownik:

dzień dobry,
moja narzeczona ma problem z wypadaniem włosów i zakolami, byliśmy u trychologa i zostały zlecone nam badania, zrobiliśmy je ale nie wiemy jak je rozumieć a do endokrynologa w naszej miejscowości trzeba czekać pół roku.
wyniki badań w załączniku

cykle narzeczonej trwają około 35 dni a badanie było robione w 14 dniu cyklu

Informacje dodatkowe:

brała tabletki antykoncepcyjne przez 2lata daylette ale nie bierze już od 4 miesięcy, problem z wypadaniem włosów był cały cały czas ale po odstawieniu tabletek się nasilił

Załączniki:

Lekarz:

Witam, proszę napisać w jaki sposób przerzedzają się włosy - czy poszerza się przedziałek, czy zakola faktycznie się powiększają (linia czoła podnosi się), czy może włosy są ogólnie rzadkie, ale na całej głowie tak samo? czy trycholog oglądając włosy ocenił, że może to być łysienie androgenowe (jakie stadium?), czy był wykonany trichogram? Czy narzeczona ma problem z nadmiernym owłosieniem ciała, trądzikiem, nadwagą? Czy miesiączki były i są raczej regularne, ginekolog w badaniu USG nie stwierdzał nigdy nieprawidłowości?

Użytkownik:

witam, włosy na całej głowie są rzadkie ale najgorzej jest z zakolami (załączam zdjęcie). trycholog powiedziała że te zakola to może być problem z tarczycą. powiedziała że włosy są bardzo osłabione. na całej głowie zbyt często zdarza się że z mieszka włosowego wyrasta pojedyńczy włos zamiast kilku (a na zakolach są tylko takie pojedyńcze) . trichogram nie był robiony. problem z nadmiernym owłosieniem występuje, niewielki ( kilka włosków na brzuchu i brodzie). okresy są mniej więcej regularne. ginekolog nie robił usg jedynie cytologie

Załączniki:

-

Lekarz:

Jeżeli chodzi o wyniki to z tarczycą wszystko w porządku i w zasadzie jedyne odchylenie dotyczy nieznacznie podwyższonego poziomu androstendionu. Jest to jeden z hormonów męskich (androgenów) i jego podwyższony poziom razem z wysokim testosteronem i DHEA-S może być przyczyną łysienia androgenowego u kobiet. U Pani poza androstendionem (który również podwyższony jest jedynie nieznacznie), testosteron i DHEA-S jest w normie i dlatego nie do końca można tu mówić o łysieniu androgenowym. Wyniki powinien ostatecznie ocenić endokrynolog i zadecydować, czy inne cechy hiperandrogenizmu (np. hirsutyzm) są na tyle nasilone, żeby wskazane było stosowanie leków antyandrogennych - te wyniki póki co nie wskazują na taką konieczność. Należy jeszcze wykonać morfologię krwi, o ile nie była wykonywana, a jeżeli będzie ona w porządku to na chwilę obecną nie wydaję się, żeby łysienie miało podłoże chorobowe i konieczna jest dalsza opieka dermatologa/trychologa. Pozdrawiam!

badanie krwi, wypadanie włosów, trycholog, łysienie androgenne, łysienie u kobiet
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...

Niski poziom estradiolu, za wysoki 17-OH -rogesteronu a wypadanie włosów

Ma 31 lat, od ok. 8 lat wypadają mi włosy, a od 3 lat-rzęsy. Dermatologicznie, endokrynologicznie, okulistycznie wszystko jest w porządku, co prawda mam lekką niedoczynność tarczycy, ale przyjmuję regularnie euthyrox 25 mg(anty TPO, anty TG, usg ...

Czytaj więcej...
Wypadanie włosów -portal medyczny

Wypadanie włosów

O zdrowych i pięknych włosach marzą niemal wszystkie kobiety, również panowie coraz częściej zwracają na to uwagę. Naturalnym zjawiskiem, które nie powinno być powodem do zmartwień, jest utrata 50 -100 włosów dziennie. Jeśli jednak włosy wypadają ...

Czytaj więcej...

Badania

Witam mam 28 lat , dwa lata temu przeszłam operacje dyskopatii odcinka szyjnego. Od dłuższego czasu mam powiększony węzeł chłonny zausznicy w usg bez zmian . Pojawiły się też bóle stawów oraz mięśni. Wyniki ana wskazywały na toczeń polekowy. Pojaw...

Czytaj więcej...

Anemia czy coś poważniejszego

Witam Mój synek 5,5 roku dostał dziś wybroczynek na prawej rączce. Na całym ciele nie miał ich. Zrobiłem prywatnie badanie : morfologia: leukocyty 9,6 (10e3/ul) erytrocyty 4,77 (10^6ul) hemoglobina 11,7 g/dl hamatokryt 34,1 % MCV 71,5fL MCH 2...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników

Proszę o interpretację wyników (limfocyty): Leukocyty 4,4 tys/µl 3,8 10,0 N Erytrocyty 4,88 mln/µl 3,7 5,1 N Hemoglobina 14,3 g/dl 12,0 16,0 N Hematokryt 43,6 % 37 47 N MCV 89,3 fl 80 99 N MCH 29,3 pg 27 35 N MCHC 32,8 g/dl 32,0 37,0 N P...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyniku krwi + rozmaz + płytki

witam serdecznie; dzis odebralam wyniki krwi: leukocyty 10,7 tys/µl 4 - 10 Higher than norm erytrocyty 4,86 mln/µl 3,7 - 5,1 W normie hemoglobina 14,8 g/dl 12 - 16 W normie hematokryt 44,2 % 37 - 47 W normie MCV 90,9 fl 80 - 99 W normie MCH ...

Czytaj więcej...

Spadek HGB od listopada.Czy są powody do niepokoju?

Dzień dobry.Ponieważ od paru tygodni czuję się gorzej i narzekałem na spadek kondycji postanowiłem zrobić badanie krwi.I wyszły następujące wyniki WBC 8.3 ul (4-11.3) LYMPH 28.3 (25-45) MXD 7.4 (6-16) NEUT 64.3 (40-65) RBC 4.63 ul (4.2-5.6) HGB 13...

Czytaj więcej...

Wyniki krwi (camera 1)

proszę o interpretację wyników krwi (w załączniku)

Czytaj więcej...

Wyniki TSH

Jestem po badaniach krwi. Niepokoi mnie za niski poziom żelaza 39 ug/dl, a poziom TSH to 4,05 ulU/ml. Proszę o odpowiedź czy warto się zapisać do lekarza endokrynologa na wizytę, czy nie ma się czym przejmować. Objawy niedoczynności mam od zawsze ...

Czytaj więcej...