LekarzPomaga.pl - PRZYJMOWANIE LEKU ORUNGAL NA GRZYBICĘ I OPERACJA KOLANA

Skóra, włosy i paznokcie

Przyjmowanie leku Orungal na grzybicę i operacja kolana

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam,
Mam prośbę o konsultację, którą zalecił mi ortopeda. Mam możliwość udania się na operację (artroskopia z szyciem łękotki) kolana w następny wtorek (4.06). Jednocześnie mam stwierdzoną w badaniu mykologicznym grzybicę paznokci stóp (Trichothyton rubrum ++). Grzybicę mam prawdopodobnie już bardzo długo i jest nawracającą. Do tej pory stosowałem zewnętrznie środek Mykored, który działał zadowalająco ale tylko na objawy, które jednak powracały. Dodatkowo od jekiegoś czasu nie może mi odrosnąć prawidłowo paznokieć jednego palca u nogi. Teraz dostałem środek doustny Orungal, który się bierze 1 tydzień. Jeszcze nie zacząłem go stosować. Stąd moje pytanie, czy:
1. Mogę brać przez tydzień Orungal i zaraz potem pójść na artroskopię kolana (wariant przez mnie preferowany),
2. przed operacją należy raczej nie brać leku przeciwgrzybicznego i kurację rozpocząć w terminie późniejszym (też OK),
3. Przeprowadzić kurację na grzybicę i dopiero w terminie późniejszym udać się na operację. Jest to wariant dla mnie najgorszy, gdyż zależy mi na szybkiej operacji.
Załączam zdjęcie palców i paznokci u stopu.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Załączniki:

Tagi publikacji: grzybica, operacja łękotki, grzybica paznokcia, leczenie przeciwgrzybicze

Lekarz:

Witam serdecznie, na początku chciałabym zaznaczyć, że konsultacja przez internet w żaden sposób nie zastąpi konsultacji w gabinecie lekarskim, a taką zapewne miał na myśli ortopeda. Wspomniany przez Pana lek prawdopodobnie nie wpłynie negatywnie na zabieg, jednak uważam, że rozsądnie jest w pierwszej kolejności zająć się stawem kolanowym, a następnie rozpocząć leczenie grzybicy, biorąc pod uwagę fakt, że leczenia przeciwgrzybiczego nie należy przerywać (a w tym przypadku istnieje taka możliwość jeśli zabieg miałby się odbyć 04.06). Myślę również, że na ten temat powinien wypowiedzieć się specjalista dermatolog, szczególnie przed planowanym leczeniem operacyjnym, po wcześniejszym dokładnym obejrzeniu paznokcia, a także zweryfikować długość terapii (przyjmowanie leku przez okres 1 tygodnia może być niewystarczające). Pozdrawiam.

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi