Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Tarczyca, wynik scyntygrafii, jodoterapia

Witam-proszę o wyjaśnienie czy wynik scyntygrafii i SPECT/CT całego ciała po terapii jodem radioaktywnym jest prawidłowy. Uwidoczniono wychwyt znacznika w loży pooperacyjnej po tyreoidektomii oraz po stronie prawej w okolicy mięśnia gnykowo tarczowego.W USG szyi przed jodoterapią nie uchwycono miąższu tarczycy, węzły chłonne onkologicznie niepo...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Wzrost tsh po usunięciu tarczycy, po podaniu jodu

Witam-proszę o wytłumaczenie,czy jest to prawidłowe,że zaraz po podaniu jodu 131 wzrósł poziom tyreoglobuliny. Jestem po usunięciu tarczycy z powodu raka brodawk. wariant klasyczny. Moje ostatnie wyniki to tsh 0,15 a Tg 0,04. Byłam na terapii jodem-po stymulacji zastrzykiem Thyrogen moje tsh wynosiło 120 a Tg 0,77.Po podaniu jodu (piątek) i poby...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Wyniki badan, spadek libido, kondycji oraz tycie na brzuchu (camera 1)

Witam Pracuję za granicą,mam ograniczony dostęp do specjalisty. Tydzień temu robiłem badania hormonalne bo drastycznie od roku spada mi libido, kondycja, zaczynam tyć na brzuchu, objawy jak przy andropauzie,ale ja mam dopiero 39 lat.W kraju nie zdążyłem do specjalisty, chciałbym wiedzieć czy mam się obawiać czy nie. Trzy pozycje mam podwyższone,...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Tarczyca, wyniki badań -zmęczenie, wypadające włosy, kołatanie serca

Witam, Chciałam bym się dowiedzieć czy moje wyniki z tarczyca są okey Objawy jakie mam ciągłe zmęczenie nadmierny sen siwe wypadające włosy miesiączka nie regularna kołatanie serca wzrost wagi a później nagły spadek brak energi do życia nic mnie nie cieszy TSH .048 Norma 0.35-4.9 FT4 12.6 Norma 9.0 -19.1 FT3 4.3 Norma 2.9-4....

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Tsh, nadwaga, podwyższony apetyt, nerwowość

Witam proszę o analizę wyników chłopak 12 lat z nadwagą, podwyższony apetyt, nerwowość Tsh1,2000 ulU/ml ft4. 1,15. Ft3. 4,41

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Hormon prolaktyna

Szanowna Pani od 2.5 roku karmię piersią dziecko. Robiąc hormony wynik prolaktyn wyszedł mi 2051 uLu/ml. Wszystko inne w normie morfologia w normie. Nie przyjmuje żadnych leków ani nic. Czy mam podejrzenie guza przysadki? Czy też od karmienia taka wartość może być? Inne objawy to brak ochoty na seks, z okresem różnie ale w miarę regularnie bóle ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Tarczyca, uderzenie gorąca, drżenie rąk

Witam od dłuższego czasu moje samopoczucie bardzo mi doskwiera miewam uderzenia gorąca, drżenie rąk, chudnę ( nie przyjmuje żadnych leków ani nie stosuje diet) ok 8kg w 4 tygodnie aktualna waga 50kg jestem rozdrażniona, problemy ze snem, apatia Wykonałam badania tarczycy moje wyniki to : tsh 0.687 uU/ml 0.27 - 4.2 Ft3 4,67 pg /ml norma 2.6 - ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Opis usg tarczycy i węzłów

Dzień dobry-proszę o wyjaśnienie opisu usg-tarczyca położona prawidłowo,pp 23x23x51 z hypoechogenicznymi guzkami 7,6,3mm,w biegunie dolnym 15x8 ze zwapnieniami.LP 18x13x43 z guzkiem hypoech 10x7 ze zwapnieniami.Wszystkie guzki obwodowo unaczynione,cieśń nieposzerzona.Obustronnie przynaczyniowo wzdłuż m-o-s podżuchwowo liczne owalne hypoech węzły...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Usg tarczycy, biopsja, rak brodawkowaty

Dobry wieczór -miałam 3x robione usg tarczycy w ciągu miesiąca -po biopsji guzka okazało się, że to rak brodawkowaty. Proszę mi powiedzieć, czy mogą być różnice w ocenie wielkości płatów -np.w jednym opisie pp.24x17x41 a w drugim pp.23x23c51mm. W opisie tego samego guzka raz wielkość 13x9x13 unaczynienie mieszane a za 2tyg.16x8 unaczynienie obwo...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Nadmierne owłosienie i potliwość

Witam, chciałbym zapytać się jakie mogą być przyczyny nadmiernego owłosienia ciała, które łączy się z potliwością i jak można je leczyć - mam raczej na myśli metody farmakologiczne niż depilacje. Wiek: 19 lat. Wykonywałem badania krwi, w których wyszedł podwyższony tylko wapń całkowity.. 2.,70 mmol/l, a testosteron 398,28 mg/dl( lekarze nie wied...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej