Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny

Baner Główny Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Interpretacja wyników hormonalnych, testosteron, progesteron

Witam prosiłbym o interpretacje wyników; Estradiol (E2) 23,00 pg/ml 11,80 — 39,80 Folikulotropina (FSH) (L65) 2,12 mIU/ml 1,40 — 18,10 Luteotropina (LH) (L67) 3,71 mIU/ml 1,50 — 9,30 Testosteron (TTE) 721 ng/dl 241 — 827 Progesteron (N55) 0,73 ng/ml (przekroczony) ...

Czytaj więcej...

Za wysokie TSH we wczesnej ciąży

Witam serdecznie. Jestem w 6tc i robiąc dzisiaj kontrolnie badanie TSH wyszło mi 4,52uIU/ml, gdzie norma dla kobiet w I-wszym trymestrze jest 0,01-2,32 uIU/ml. W zeszłym miesiącu mialam TSH 1,4. Jestem pod opieką endokrynologa który od maja 2015 zalecił mi dawkę LETROX'u 75 1 tab rano. Proszę powiedzieć czy w tej sytuacji mogę czekac na wizyt...

Czytaj więcej...

Usunięcie tarczycy z węzłami chłonnymi

Witam . Od miesiąca wiem że mam raka tarczycy za miesiąc idę na zabieg usunięcia narządu wraz z węzłami chłonnymi , wczoraj lekarka przy wykonywaniu USG powiedziała że zabieg będzie bardzo ciężki przez chorobę Hashimoto ,istnieją różne powikłania i obawy . Moje pytanie jest następujące : dlaczego operacja usunięcia tarczycy będzie ciężka przez ...

Czytaj więcej...

Lęk, problemy z tarczycą

Witam chcialem zapytac czy moje dolegliwosci moga byc spowodowane problemami hormonow lub tarczycy lub czegos innego z tym zwiazanego..Problem polega na tym ze odczuwam lęk z depresia ,serce bije szybko przy byle jakim wysilku a i samo tez ,na lekach jestem na lęk biore 3 leki ale i tak jest duzy,na spowolnienie bicia serca i nadcisnienie, włosy...

Czytaj więcej...

Niedoczynność tarczycy w ciąży, interpretacja wyników

Dzień Dobry, Prosiłabym o interpretację wyników jestem w 19 tygodniu ciąży i leczę się na niedoczynność tarczycy i biorę euthyrox n 125 pół tabletki raz dziennie.Mam dwa guzki na tarczycy lecz niegroźne biopsja była przeprwadzona w tym roku. Moje wyniki TSH 1,49 normy 0,35-4,94 uLu/ml FT3 1,87 normy 1,88-3,18 pg/ml FT4 1,02 normy 0,70-1,48 ...

Czytaj więcej...

Dawkowanie leku, niedoczynność tarczycy u 17 letniej córki

Witam, 17 letnia córka ma od kilku dni stwierdzoną niedoczynność tarczycy - tsh 4,71 anty TPO 880,00 anty-TG 335, . Przepisano jej letrox 75 . Nie wiem czy dawka nie jest za wysoka, nie chcę dyskutowć z lekarzem bo przecież nie od tego jestem natomiast trochę się boję o zdrowie córki - bo jest to dawka wysoka. Córka ma już typowe objawy niedoczy...

Czytaj więcej...

Hormony, hashimoto, nadmierne owłosienie

Szanowna Pani Doktor/Szanowny Panie Doktorze, jestem osobą chorą na niedoczynność tarczycy - obecnie biorąc Euthyrox 50 miałam TSH 3.2. Stwierdzono też zaburzoną echogeniczność tarczycy, taczyca zmniejsza się (w ciągu roku o połowę) - lekarka podejrzewała Hashimoto. W międzyczasie wyjechałam do Anglii gdzie opieka jest fatalna i widzę jedynie in...

Czytaj więcej...

Hashimoto, drętwienie nóg i rak, pocenie nad ranem

Od kilkunastu lat choruje na chorobę Hashimoto . Zażywałam i nadal zażywam euthyrox w rożnych dawkach od 50 do 100. Zawsze nie czułam sie najlepiej ale jakoś egzystowalam , pracowałam ii byłam aktywna. Od kwietnia tego roku zaczęły sie przeróżne objawy. Mam cały czas niepokoj wewnętrzny , drętwienie nóg i rak, pocenie nad ranem, zaburzenia snu a...

Czytaj więcej...

Hipogonadyzm - bardzo mały biust

Czy w hipogonadyzmie (bo prawdopodobnie to u mnie wystepuje) jest jeszcze możliwość, po wcześniejszej odpowiedniej terapii hormonalnej, rozwinięcie się trzeciorzędnych cech płciowych (chodzi tutaj o biust bo jest z nim zdecydowanie coś nie tak) w 25 roku życia? Czy już nic nie da się z tym zrobić i czeka mnie jedynie operacja plastyczna? Pytam p...

Czytaj więcej...

Wyniki hormonów tarczycy w 39 tyg. ciąży

Wyniki w 33 tyg ciąży: TSH 3 generacja: 1.382 ulU/ml (wartości referencyjne: 0.270-4.700) FT4 : 7.9 pm ol/l ( wartości referencyjne: 10/6-19.4) Czy wynik FT4 jest prawidłowy jak na 33 tydz. ciąży? Obecnie jestem w 39 tyg ciąży. Zaczełam się obawiać, że coś moze jest nie tak po przeczytaniu kilku artykułów w internecie...

Czytaj więcej...