Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Tarczyca, wyniki badań

Dzień dobry. Zrobiłam badania na tarczyce, podstawowe badania wyszły chyba w normie, nie wiem jak interpretować przeciwciała... TSH- 3,084 FT4- 10,94 Nie robilam FT3 ANTY TG- 3.00IU/ml ANTY TPO -3.00IU/ml Czy mam sie czym martwic, czy moja tarczyca jest zdrowa. Rok temu badałam tarczyce TSH - 7.910 FT4 - 16.39 FT3 - 5.06 Nic z tym wtedy nie ro...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Podwyższone przeciwciała aTPO w ciąży (camera 4)

Dzień dobry, jestem w 22 tyg mojej drugiej ciąży. Wykryto u mnie podwyższone aTPO (66,97 IU/ml), po zbadaniu trójki tarczycowej okazało się ze TSH, FT3, FT4 są w normie. Moje pytanie: czy Pani zdaniem należy zacząć przyjmować hormony? Jeżeli tak to proszę mi wytłumaczyć, dlaczego mimo poprawnych wyników, przy niskim podwyższeniu ATPO jest to k...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Wynik Biobsji, obraz podejrzany w kierunku NPL pęcherzykowego

Tyreozyty z cechami pleomorfizmu małego stopnia w poronnych układach pęcherzykowych .Obraz podejrzany w kierunku NPL pęcherzykowego. Bethesda 4

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Interpretacja wyników TSH,FT3 i FT4, uderzenia gorąca, oblewa mnie pot

Witam serdecznie.Choruje na nadczynność tarczycy w przebiegu Gravesa Basedowa z orbitopatia od ponad 3 lat.Rok temu podano mi jod i obecnie jestem w niedoczynności po jodowej. Od roku brałam letrox 100.W styczniu tego roku zmniejszyłam dawkę letroxu do 75 i później 50 ponieważ miałam uderzenia gorąca. (dołączam wyniki). Na początku lutego lekarz...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

LETROX vs Levothyroxine, niedoczynność tarczycy (camera 1)

Dzień dobry. Od 3 lat leczę się na niedoczynność tarczycy. Mieszkam w UK, ale leczę się w PL. Zdecydowałam się na taką formę, Kiedy TSH zaczęło mi bardzo iść do góry, a według tutejszych lekarzy było w porządku i nie było potrzeby, aby kierować mnie na dalsze badania (a czułam się coraz gorzej) .. Przy czym odnosili się tylko do TSH, bo nie miał...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Skoki wartości TSH z zawyżonych do poniżej wartości referencyjnej

Dzień dobry, Pod koniec października 2019 r. robiąc rutynowe badania zlecono mi wykonanie TSH. Badałam się, ponieważ planuję zajść w ciążę. Wynik TSH był zawyżony, wynosił 4,67. Również poziom Prolaktyny był prawie dwukrotnie zawyżony i wynosił 42,56 ng/ml. Po konsultacji z ginekologiem zalecił zrobienie FT3 i FT4 (które mieściły się w normie) ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Wypadanie włosów oraz nadmierne owłosienie w okolicach sutków (camera 2)

Witam, bardzo wypadają mi włosy, mam już wyraźne prześwity, dodatkowo mam też nadmierne owłosienie w okolicach sutków, górnej wargi i wewnętrznej strony ud. Przesyłam wyniki badań wykonanych w 19 dniu cyklu cykl 28 dni miesiączki regularne, jest tam bardzo podwyższony poziom androstendionu czy to może być przyczyna łysienia? Jeśli tak to w jaki ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Hashimoto a szansa na ciążę w wieku 49 lat.

Mam skończone 49 lat.Od 10 lat leczę się na hashimoto. Czy mam szanse jeszcze zajść w ciąże. Od jakiegoś roku mam nieregularny okres.Ostatnie badania w 3 dniu okresu FSH20,73mIU/ml LH11,63mIU/ml Estradiol143,00pg/ml.Co mogą znaczyć ?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Diagnostyka wyników badań tarczycy

Witam , z tej strony Ewelina mam 23 l . 10.09.2019r miałam wykonywane usg tarczycy . Wynik : Lewy płat tarczycy o wym. 18 x 17 x 50 mm w jego wnętrzu kilka torbieli o śr. do 3,8mm Prawy Płat tarczycy o wym. 19 x 16 x 52 mm . W obydwu płatach liczne zwyrodnienia płytowe. Cieśń gr. 2mm Pozostały miąższ tarczycy niejednorodny o obniżonej ech...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Podwyższone przeciwciała tarczycy, a lek aposerta

Witam, jestem kobietą i mam 22 lata. Od 3 tygodni przyjmuje lek aposerta (ćwiartkę dziennie, zapisane przez psychiatrę). Po tygodniu zrobiłam badanie z krwi na tarczycę, mam bardzo zawyżone hormony tarczycy chociaż samo TSH jest w normie. Pani endokrynolog powiedziała że może to być choroba Hashimoto, stąd te objawy i zle samopoczucie. Zaczęłam ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci