LekarzPomaga.pl - CIĄŻA A WYNIKI HORMONÓW TARCZYCY

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Ciąża a wyniki hormonów tarczycy

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam, jestem w prawie 7 miesiącu ciąży, raczej nie miałam przedtem problemów z tarczycą (chyba, że o nich nie wiem). Profilaktyczne USG tarczycy przed ciążą było prawidłowe, widoczna jedynie zmiana normoechogeniczna, która według lekarza badającego nie była kłopotliwa. Obecnie moje wyniki troszkę odbiegły od normy i to mnie niepokoi.
TSH: 1,270 uIU/ml
FT3: 4,74 pg/ml
FT4: 0,92 ng/dl
Czy mam powody do niepokoju?

Lekarz:

Witam, a jakie dokładnie normy ma Pani podane na wyniku? Z tego co zauważyłam jedynie FT3 jest nieco powyżej wartości referencyjnych. Czy badanie wykonywała Pani jedynie profilaktycznie, czy może są jakieś dolegliwości/objawy?

Użytkownik:

tak właśnie chodzi o to podwyższone FT3 bo norma jest do 4,20 a ja mam 4,74.
TSH i FT4 w normie.
TSH: 1,270 (norma 0,400-4,000)
FT4: 0,92 (norma o,80-1,90)

Tagi publikacji: tarczyca, hormony tarczycy, ciąża

Lekarz:

W takim razie nie ma większych powodów do niepokoju - najważniejszy jest prawidłowy poziom TSH i FT4. Podwyższone FT3 w takim wypadku nie świadczy o problemach z tarczycą, może jedynie wskazywać na niewielki niedobór jodu, co jest dość powszechne w ciąży, nie jest groźne, może jedynie wymagać dodatkowej suplementacji. Wynik oczywiście należy skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi