CZY PO BADANIU TSH JEDNYM OD RAZU LEKI JAK JE ŻLE ZNOSI Portal medyczny

Baner Główny CZY PO BADANIU TSH JEDNYM OD RAZU LEKI JAK JE ŻLE ZNOSI

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Czy po badaniu tsh jednym od razu leki jak je żle znosi

Użytkownik:

Proszę o interpretacje Wyniki badań hormonów tarczycy u chorej na epilepsję, fruktozemię, wodogłowie i z upośledzeniem znacznym zażywa leki przeciw padaczkowe lamitrin i depakine chronosfer,oraz rispolept Witam.Córka ma 13 lat choruje na epilepsje,fruktozemie,wodogłowie pozapalne-zastawka,upośledzenie umysłowe w stopniu znacznym.Wynik TSH-4,52 lekarz włączył Letrox 50[córka bierze 0,25 raz dziennie] po 2 tyg TSH-4,81,fT3-4,33.fT4-16,07,antyTPO-5,0.Córka nie dała sobie zrobic USG,czy pana zdaniem właczenie letrox lub jakiego kolwiek leku przy tych wynikach jest słuszne bo córka stała się bardzo drażliwa i agresywna czy to może mieć związek z lekiem .czy choroby córki mogą mieć związek z wyn.TSH Czy przy takich wynikach powinna brac od razu leki na tarczyce?normy w naszym laboratorium to ft3 norma2,02-4,43, ft4 norma 12,00-22,00 , tsh norma 0,270-4,200 tpo norma 0-34

Informacje dodatkowe:

córka ma zastawke komorowo otrzewnowa ponieważ ma wodogłowie,bierze leki na padaczke lamitrin i depakine chronosfer oraz rispolept od psychiatry

Lekarz:

Witam, TSH faktycznie jest nieco podwyższone co może wskazywać na niedoczynność tarczycy, ale jest to nieduże odchylenie i przy prawidłowych poziomach ft3 i ft4 włączanie leczenia Letroxem nie jest obowiązkowe - zdania wśród specjalistów są w tej kwestii podzielone. Decyzję o zastosowaniu tego leku powinien podjąć endokrynolog - jeżeli to on zalecił Letrox to proszę podawać go nadal zgodnie z zaleceniami. TSH wyrównuje się powoli więc po 2 tygodniach nie musi być jeszcze efektu, trzeba ponownie skontrolować badania za 2-3 tygodnie. Z pewnością również nie ma istotnego związku wyniku TSH z problemami zdrowotnymi córki - wynikają z zupełnie innych stanów, na które już nie mamy większego wpływu. Pozdrawiam!

badanie tsh, tarczyca, hormony tarczycy, wodogłowie

Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi