Portal medyczny HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Baner Główny HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Hashimoto, niedoczynność tarczycy

Użytkownik:

dzien dobry
rok po urodzenia pierwszego dziecka,zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Mialam przy diagnozie TSH 22.
to bylo w 2011r. Chodze do tej samej Pani Doktor we Wroclawiu od diagnozy.Niepokoi mnie jedna wazna rzecz. Poniewaz,urodzilam drugie dziecko w 2014r. Po urodzeniu,bralam letrox jakies 4 miesiace i potem na podstawie moich wynikow pani doktor powiedziala mi ze nie musze narazie brac leki. Nie biore leki juz okolo 7 miesiecy. podaje wyniki i daty wynikow:
06.Czerwca 2015: tsh:0,020 ft3: 3,19 ft4:1,26 =Pani doktor zobaczyla te wyniki i kazala nie brac letroxu
22 Lipca 2015: tsh: 1,01 ft3: 2,77 ft4: 1,03= Pani doktor kazala NIE brac letroxu.
01 wrzesnia 2015: tsh: 1,31 ft3: 2,43 ft4: 0,986 : Pani kazala NIE brac letroxu.
moje pytanie: znajoma rownierz ma hashimoto,i wspomniala swojemu
lekarzowi o tym co mi pani doktor powiedziała,i powiedziała jej ze ABSOLUTNIE w żadnym przypadku NIE POWINNO sie ODSTAWIAĆ leków… NAWET jeśli WYNIKI sa dobre…. No,i ja teraz niewiem czy mnie zle leczone czy nie. Nie mam pojecia co mam zrobic z tym. Widze sie z ta moja Pani doktor za tydzien,ale rownierz niewiem na tej podstawie co tu napisalam czy nie zmnienic lekarza,dlatego tez i pisze do panstwa zeby uzyskac jak najwiecej opini od innych specjalistow. bardzo prosze o pomoc.
aha: zrobilam jeszcze badania z 29 Kwietnia 2014 anty-tpo: 295,7 i anty-tg:375,7.
bardzo prosze o informacje czy mnie dobrze leczono,i czy przy dobrych wynikach powinno sie odstawic leki czy nie,bo ja juz niewiem co ja powinnam zrobic.
pozdr
[..usunięte przez administratora..]

Informacje dodatkowe:

choruje tylko na hashimoto.

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, leczenie w chorobie Hashimoto jest uzależnione od poziomu hormonów tarczycowych. Zwykle w tej chorobie mamy do czynienia z niedoczynnością tarczycy i wtedy konieczne jest stosowanie np. Letroxu. Jeżeli w trakcie leczenia z jakichś przyczyn TSH obniża się (czyli dochodzi do nadczynności) to wtedy albo obniża się dawkę leku, albo jeśli dawka była już bardzo mała to wtedy konieczne jest całkowite jego odstawienie. U Pani wynik z czerwca wskazywał właśnie na nadczynność, a prawdopodobnie stosowana przez Panią dawką Letroxu była już bardzo mała i z tego względu endokrynolog zadecydował o jego odstawieniu. Jak widać w kolejnych badaniach decyzja była słuszna, bo następne wyniki (w tym ten ostatni z września) wskazują, że tarczyca pracuje prawidłowo. Zapewne teraz przy kolejnej wizycie będzie wykonane kolejne badanie i wtedy się okaże czy nadal wszystko jest prawidłowo - jeżeli wynik znowu będzie w normie to leczenie nie jest konieczne, a jeśli znowu wystąpi niedoczynność to wtedy dopiero endokrynolog zaleci ponownie Letrox. Tak więc proszę się trzymać swojego lekarza prowadzącego, bo leczenie jest prowadzone prawidłowo. Pozdrawiam!

hashimoto, niedoczynność tarczycy, letrox, odstawienie leków
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...
Choroba Hashimoto -portal medyczny

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne, przewlekłe zapalenie tarczycy, zwane również zapaleniem limfocytowym. Jest najczęściej występującym typem zapalenia tego gruczołu i stanowi również najczęstszą przyczynę niedoczynności tarczycy. Dotyczy głó...

Czytaj więcej...

Odczyt wyników (camera 4)

Czy wyniki jednoznacznie stwierdzają nadczynność tarczycy i czy to Hashimoto?

Czytaj więcej...

Bol kosci

Czy SM można pomylić z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy? Tym bardziej że się odczuwa sporadyczne bóle kości i stawów, bardzo sporadycznie uczucie pulsu, delikatne zawroty głowy, w nocy nie są odczuwane żadne, przyspieszona praca serca, b...

Czytaj więcej...

Niedoczynnosć tarczycy / hashimoto

Witam Choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto od ponad 3 lat , ciągle jestem otępiony i senny spał bym całymi dniami mam 31 lat , biorę letrox 100 od poniedziałku do soboty , w niedzielę 50 letroxu, nie czuję poprawy w moim samopoczuciu ,...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników

Proszę o interpretację wyników (limfocyty): Leukocyty 4,4 tys/µl 3,8 10,0 N Erytrocyty 4,88 mln/µl 3,7 5,1 N Hemoglobina 14,3 g/dl 12,0 16,0 N Hematokryt 43,6 % 37 47 N MCV 89,3 fl 80 99 N MCH 29,3 pg 27 35 N MCHC 32,8 g/dl 32,0 37,0 N P...

Czytaj więcej...

Prośba o pomoc w interpretacji wyników/diagnozy - Tarczyca

Witam, bardzo proszę o pomoc dotyczącą domniemanego przeze mnie problemu z tarczycą. Od kiedy pamiętam jestem mało aktywna, raczej apatyczna i ospała, tłumaczyłam to lenistwem lecz od mniej więcej roku osłabienie nasiliło się do tego stopnia, ...

Czytaj więcej...

Tarczyca a ciaza

Witam od sierpnia leczę się na Hashimoto biorę letrox, w styczniu zaszłam w ciąże oto moje wyniku w lutym TSH 3 gen- 1.140 [0.400-4.000] FT4- 1,31 [0.89-1.76] FT3- 3.49 [1.80-4.20] miesiąc później w marcu: TSH 3 gen.- 0.090 FT4-1,26 FT3-4,1...

Czytaj więcej...

Wczesna ciąża, podejrz. Hashimoto, TSH, FT4

W listopadzie 2013 (rok po 1-wszym porodzie) pojawiło się u mnie podejrzenie Hashimoto, przy słabo dodatnim anty-TG (oscyluje wokół 7, przy normie od 4) oraz ujemnym anty-TPO i ujemnym TRAb. Podstawą podejrzeń było silne unaczynienie tarczycy przy...

Czytaj więcej...

Czy to choroba wątroby/nerek? (camera 3)

Ponad 6 lat temu nadużywałam leki przeciwbólowe zawierające paracetamol (głównie apap, ibuprom). Od 2 lat mam problemy ze zdrowiem, ktore ostatnio bardzo sie nasiliły(jestem ciągle senna i zmęczona, mam depresję, siniaki na nogach). Zastanawiam si...

Czytaj więcej...