LekarzPomaga.pl - NIE WIEM CO MAM ROBIC GDZIE SIE SKIEROWAC

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Nie wiem co mam robic gdzie sie skierowac

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam jestem kobieta mam 44 lata
mam prośbe zrobilam sobie wyniki na tarczyce
tsh 1,07 norma 04-4,0
ft4 13,1 norma 12,0-22,0
ft3 5,03 norma 3,1-6,8
morfologia wporzadku prolaktyna prl 0 min 338,8 a prl 60 min po mtc 5485 bralam na to bromergon
sklonilo mnie to dlatego bo w przeciagu roku przytylam 10 kg nie obiadajac sie mam bardzo sucha skore nie moge spac w nocy a w dzien chodze do tylu wypadaja mi wlosy jestem poddenerowana i wiele innych chcialabym tez zaznaczyc ze 6 lat temu zgubilam calkowicie miesiaczke przez nieodpowiedzialna pania ginekolog prosze o pomoc co to moze byc boje sie ze jak pojde do endokrynologa to on stwierdzi ze wyniki w normie i mnie odesle z kwitkiem dziekuje mam nadcisnienie tetnicz od 2 lat biore tabletki

Lekarz:

Witam, od kiedy ma pani takie dolegliwości? Z jakimi specjalistami konsultowała się pani do tej pory- kto zlecił te badania? Czy nadal stosuje pani bromergon? Proszę dokładnie opisać problemy z miesiączką - kiedy się zatrzymała, jakie badania były wykonane, jakie leki zlecone, co na to ginekolog? Jaki lek zażywa pani na nadciśnienie? Czy do tej pory chorowała pani na coś poważniejszego?

Użytkownik:

Witam
Takie obiawy mam od ponad roku:
1. Objawy, które odczuwasz
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
chrypka bez konkretnego powodu
zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
depresja będąca uciążliwym problemem
skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
łamliwe paznokcie
wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
pogorszenie wzroku lub słuchu
palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
duże przybranie na wadze
bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
uczucie braku równowagi
denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
niska podstawowa temperatura ciała (rano)
spowolnione ruchy, mowa, czas reakcji
osłabienie mięśni
gruby język (wydaje się być za duży w ustach)
spuchnięte powieki lub worki pod oczami
powiększona tarczyca
zauważalnie chłodniejsza skóra
nadmiernie sucha lub szorstka skóra
nie konsultawalam sie z nikim zrobilam sobie badania bo mnie nie pokoilo moje samopoczucie.Bromeronu nie stosuje juz od 3 4 lat.miesiaczka zatrzymala sie 6 lat temu nagle zlecono mi badania na prolaktyne oraz w jakiej fazie jest moj organizm wyszlo ze jestem w fazie okolomenopauznej.Moj ginekolog stwierdzil ze tak sie poprostu czasami zdaza ze w wieku 38 lat gubi sie miesiaczke .Mam dwoje doroslych dzieci bylo mi ciezko zajsc w ciaze ale sie udalo dzieki bogu.Na nadcisnienie biore betalog zok 25 od 2 lat .Chce jeszcze napomniec ze w tamtym roku w sierpniu trafilam do psychiatry gdy dorwala mnie depresja lekowa przez ro bralam doxepin i na razie dzieki bogu nie jest zle acz kolwik czasami dopada mnie doł placze inic mi sie nie chce .Niechorowalam do tej pori na nic innego Dziekuje za pomoc:(

Tagi publikacji: tarczyca, nadciśnienie, niepokój, deplresja

Lekarz:

Niektóre z podawanych przez Panią objawów rzeczywiście mogłyby sugerować chorobę tarczycy - niedoczynność lub nadczynność (objawy nie są jednoznaczne). Jednak poziom hormonów tarczycy i TSH jest jak najbardziej w normie więc nie jest możliwe, aby Pani złe samopoczucie było z tym związane - są sytuacje kiedy poziom hormonów jest prawidłowy, a stwierdza się obecność przeciwciał sugerujących autoimmunologiczną chorobę, ale wtedy pacjent zwykle nie ma żadnych dolegliwości. Tak więc raczej wykluczam, aby miała Pani chorobę tarczycy, choć dla pewności warto skonsultować się z endokrynologiem.
Wskazaniem do konsultacji z endokrynologiem jest także podwyższony poziom prolaktyny. Test z metoclopramidem sugeruje tutaj hiperprolaktynemię czynnościową, ale możliwe, że będzie konieczne ponowne wdrożenie leczenia farmakologicznego.
Myślę, że w dużej mierze Pani problemy mogą być związane z tak wczesną menopauzą - niski poziom hormonów płciowych wpływa na cały organizm, również na samopoczucie psychiczne i szkoda, że w w okresie okołomenopauzalnym nie została wdrożona hormonalna terapia zastępcza. Nie umiem powiedzieć, czy wdrożenie jej teraz (6 lat po zatrzymaniu miesiączki) miałoby jakikolwiek sens - można zapytać o to swojego ginekologa.
Natomiast z pewnością wiele z tych objawów ma po prostu podłoże psychiczne - większość z tego co Pani opisała można przypisać nerwicy, depresji - i choć może Pani uważać, że w chwili obecnej czuje się psychicznie całkiem dobrze, to bardzo często nasz organizm odreagowuje stres psychiczny właśnie poprzez dolegliwości fizyczne (są to tak zwane objawy psychosomatyczne). Zwłaszcza, że jednak okresowo ma Pani gorsze samopoczucie (płacz, depresja, niechęć do wszystkiego). Dlatego po konsultacji z endokrynologiem proponuję skonsultować się ponownie ze swoim psychiatrą i zapytać, czy uważa, że Pani dolegliwości mogą mieć podłoże psychiczne, a jeśli tak to czy należy wdrożyć jakieś leczenie. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi