LekarzPomaga.pl - NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, NIEDOWAGA, NIE MOGĘ PRZYTYĆ, MIMOWOLNY STRES, PARCIE NA MOCZ

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Niedoczynność tarczycy, niedowaga, nie mogę przytyć, mimowolny stres, parcie na mocz

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam,
Mam dość poważny problem z niedowagą. Przy wzroście 170cm ważę 46 kilo. Waga nie rusza się ani trochę mimo urozmaiconej diety, dużego apetytu, odżywek ensure (od dwóch tygodni pije dwa koktajle dziennie). Zawsze byłam dość drobną osobą, ważyłam około 48 kilogramów. Półtora roku temu przytyłam osiem kilo, waga 55 kg utrzymywała się około roku. Po tym czasie zaczęły się problemy ze zdrowiem. Badania krwi wskazały na podniesiony poziom tsh 6,8 (styczeń 2013). W listopadzie 2012 zauważyłam już spadek wagi, chudnięcie rozłożone było w czasie, ale w okolicach marca 2013 ważyłam już 46 kg. Brałam euthyrox 25 jedną tabletkę, później półtorej przez 2 miesiące z kawałkiem,po czym poziom tsh się ustabilizowało (około 2,6). Po miesiącu od odstawienia poziom tsh się nie zmienił, natomiast wciąż nie mogłam pozbierać się po utracie masy, doszedł do tego niespokojny sen, mimowolne zdenerwowanie oraz oddawanie moczu w nocy (do dwóch razy bliżej godzin porannych) i towarzyszące temu uczucie stresu, które nie opuszczało do godziny 11 rano mniej więcej. Wcześniej często cierpiałam na zapalenie pęcherza, kilkakrotnie brałam urofuraginum. Teraz nie odczuwam ani pieczenia ani bólu, to z czym jest problem to parcie na pęcherz. Piję normalnie, nie pijam kawy zupełnie. nie opijam się też na noc, jednak codziennie między piątą a siódmą rano budzi mnie potrzeba oddania moczu. Zawsze mam wrażenie, że będzie tego dwa razy niż ilość, którą rzeczywiście oddaje.
Endokrynolog zleciła mi przebadanie witaminy d3 oraz kortyzolu. Okazało się, ze poziom witaminy był znacznie zaniżon, natomiast kortyzolu podwyższony (szczególnie ten wieczorny). W między zcasie w związku z dokuczliwym parciem na mocz zrobiono mi badanie moczu, posiew moczu a także oznaczono kreatyninę. Wyniki wyszły w porządku. Kolejnie, fosfor, potas, wapń (wszystko w granicach górnej normy). Trzy miesiące temu zaczęły dokuczać mi mimowolne drgania mięśni, od stóp po dłonie. Okazało się również, że poziom glukozy na czczo jest podwyższony (105 przy normie w moim laboratorium 100). Wykonałam test obciążenia, ale wyniki po godzinie i po dwóch były poprawne.
Ponowiłam Tsh, okazało się ze znów się podniosło (tym razem 4,2). Skończyło się na tym, ze endokrynolog kazała brać euthyrox, przepisała biomarine, sanprobi (probiotyk) i krople na uspokojenie i poprawę mikrokrążenia.
Wyadje mi się, że coś jest nie w porządku jeśli chodzi o moje wydalanie się. Mimo, że raz lub dwa razy dziennie, odczuwam silne parcie a ilość stolca jest bardzo obfita, mam wrażenie, że wszystko co zjem, ląduje w toalecie. Po jedzeniu częste są także wzdęcia, praca jelit jest bardzo szybka, często słyszę jak przelewa mi się w brzuchu.

Martwi mnie moja waga, czuję się niezdrowo. Nie rozumiem, czemu mimo 'niedoczynności' (tak naprawdę nikt mi nie powiedział konkretnie, ze mam tę niedoczynność, USG tarczycy ok), nie mogę przytyć mimo wszelkich starań. Dodam, ze palę pół paczki papierosów dziennie.
Czy wiadomo, czemu moja waga się nie podnosi? Skąd ten poranny stres oraz oddawanie moczu nocą? Jakie badania powinnam wykonać? Czy udać się do gastrologa? Chciałam uzyskać od internistki skierowanie na badanie i posiew kału, jednak patrząc na moją morfologię stwierdziła, ze jest to niepotrzebne.
Oto moje dotychczasowe wyniki:
TSH 6,88 ( styczeń 2013)
Glukoza 86 (styczeń 2013)
anty-TPO 16,42 (marzec 2013)
anty-TG 26,12
TSH (marzec 2013) 6,86
FT4 (marzec 2013) 17,75
TSH (lipiec 2013) 2,37
FT4 (lipiec 2013) 15,61
Wapń całkowity w surowicy 2,51 (koniec września 2013)
Kreatynina 0,7 ( wrzesień 2013)
Glukoza 105 (wrzesień 2013)
Sód 138 (październik 2013)
Potas 4,09 (październik 2013)
Magnez 0,81 (paŹdziernik 2013)
Kortyzol poranny 28,61 (październik 2013)
Kortyzol wieczorny 18,36 ( październik 2013)
Witamina D3 13,70 (październik 2013, przyjmuje doustnie)
TSH 4, 2 (4,2 to max w tym laboratorium, listopad 2013)
FT4 1,42 (listopad 2013)
Wapń całkowity 2,44 (listopad 2013)
Fosfor nieorganiczny 1,13 (listopad 2013)
Kortyzol po obciążeniu 2,18 (listopad 2013)

Euthyrox brałąm przez dwa miesiące od marca do konca maja. Wróciłąm do leku dwa dni temu, ale boję się go przyjmować, bo moje obfite stolce stają się monstrualnych wielkości.

Z góry dziękuję za pomoc,
K. [usunięte przez Administratora]

Informacje dodatkowe:

leki: euthyrox25, witamina d3, persen

Lekarz:

Witam, proszę jeszcze o zamieszczenie jednostek podanych przy tych wynikach badań.

Użytkownik:

TSH 6,88 ( styczeń 2013)uUJ/ml NORMA: 0,25-5,00
Glukoza 86 (styczeń 2013)mg/dl NORMA: 65-110
anty-TPO 16,42 (marzec 2013)IU/ml MAX 34
anty-TG 26,12 IU/ml MAX 115
TSH (marzec 2013) 6,86 Uuj/ml NORMA: 0,25-5,00
FT4 (marzec 2013) 17,75 pmol/l 10,60- 19,40
TSH (lipiec 2013) 2,37 uIU/ml NORMA 0,550-4,780
FT4 (lipiec 2013) 15,61 pmol/l NORMA: 9-19,05
Wapń całkowity w surowicy 2,51 (koniec września 2013)mmol/l NORMA: 2,1-2,6
Kreatynina(M37) 0,7 ( wrzesień 2013)mg/dl NORMA: 0,6-1,2
Glukoza 105 (wrzesień 2013)MG/DL NORMA: 70-99
Sód 138 (październik 2013)mmol/l MIN 136 MAX 145
Potas 4,09 (październik 2013)mmol/l MIN 3,50 MAX 5,10
Magnez 0,81 (paŹdziernik 2013)mmol/l MIN 0,66 MAX 1,07
Kortyzol poranny 28,61 (październik 2013)ug/dl NORMA OD GODZ. 7-10: 6,2-19,4
Kortyzol wieczorny 18,36 ( październik 2013) ug/dl NORMA OD 15 DO 17: 3,09-16,66
Witamina D całkowita 13,70 (październik 2013, przyjmuje doustnie)ng/ml NORMA: 30-80
TSH 4, 2 (4,2 to max w tym laboratorium, listopad 2013)ľIU/ml min:0,27 - max:4,2
FT4 1,42 (listopad 2013)ng/dl min:0,93 - max:1,7
Wapń całkowity 2,44 (listopad 2013)mmol/l min:2,15 - max:2,5
Fosfor nieorganiczny 1,13 (listopad 2013)mmol/l min:0,87 - max:1,45
Kortyzol po obciążeniu 2,18 (listopad 2013)l'g/dl

test obciążenia glukozą: Test obciążenia glukozą (3pkt, 75g, 1 i 2h)
Lp. Nazwa parametru Jednostka Wart. ref. Wynik Znacznik
1 Glukoza mg/dl min: - max: 105,0
2 Glukoza mg/dl min: - max: 90,0
3 Glukoza mg/dl min:70 - max:99 85,0 w normie

Tagi publikacji: tarczyca, niedoczynność, stres, parcie na mocz

Lekarz:

Witam, jeżeli chodzi o tarczycę to na podstawie tych wyników badań można u Pani rozpoznać subkliniczną niedoczynność tarczycy (prawidłowy poziom hormonu ft4, ale nieco podwyższony TSH) - w takim przypadku konieczność leczenia euthyroxem jest dyskusyjna, ale skoro endokrynolog uznał, że w Pani przypadku jest to konieczne to widocznie tak jest i proponuję jednak go stosować. Poza tym wyniki przedstawionych badań nie budzą większego niepokoju - ani poziom glukozy, ani poziomy kortyzolu, ani jonogram - są to wartości akceptowalne. Co do problemów ze stolcami to oczywiście można by było dla pewności skonsultować się z gastrologiem, ale bardzo możliwe, że ma Pani zespół jelita drażliwego, przy którym często dochodzi do wzdęć, częstego oddawania stolca, bólów brzucha. Jest to związane z nieprawidłową motoryką jelit i w takich przypadkach stosuje się odpowiednie leki, które mają ją uregulować - proponuję o tym porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym. Zespół jelita drażliwego ma zwykle podłoże nerwowe i jest związany ze stresem i myślę, że u Pani w dużej mierze powodem różnych dolegliwości jest stres. Podobnie częste parcie na mocz może mieć podłoże nerwowe, zwłaszcza, że badanie ogólne i posiew moczu są w porządku. Podobnie jeśli chodzi o masę ciała to przewlekły stres nie sprzyja tyciu, także jeśli persen nie będzie Pani pomagał to proszę poprosić lekarza rodzinnego o jakiś mocniejszy preparat. Ponadto jeśli zależy Pani na tym, aby masa ciała się zwiększyła to przede wszystkim proszę całkowicie odstawić papierosy - efekt będzie z pewnością bardzo szybko widoczny. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi