LekarzPomaga.pl - NISKI POZIOM FT3

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Niski poziom ft3

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam jestem w 18 tc mam 34 lata
Proszę o interpretację wyników
tsh 2.22
ft3 3,06 (4.00- 8.30)
ft4 13,60 (10.60-19.40) biorę eutyrox 50.
Czy tak niski poziom ft3 może wpłynąć na zdrowie dziecka

Lekarz:

Witam, proszę napisać od kiedy choruje Pani na niedoczynność tarczycy - czy jeszcze przed ciążą była zdiagnozowana? kiedy ostatnio zmieniana była dawka euthyroxu? jakie były wyniki badań wykonywanych poprzednio - proszę napisać wyniki, daty badań i jaką wtedy dawkę leku Pani zażywała? czy ten wynik widział już endokrynolog - jeśli tak to co on na to?

Użytkownik:

Witam
Odp na pytania
1. tarczycę zdiagnozowano u mnie w czasie ciąży w 10 tc , kiedy lekarz zlecił mi standardowo badanie tsh wyszło wtedy 3,33
2, Dawka euthyroksu była ostatnio zmieniana 4 tygodnie temu w 14 tc
Wyniki badań wykonywanych poprzednio:
19. 09
tsh 3, 33 - 10 tc kilka dni po tych badaniach na szybko robiła ft3 i ft4 ft4 13, 06 (10,60-19,40) ft3 3,23 (4-8,30)dostała euthyrox 25
07. 10
tsh 3,21
ft3 3,61
ft4 11, 83
dostałam euthyrox 50
28.10
tsh 2,28
ft3 3,06
ft4 13,23

Wizytę u endokrynologa mam dopiero za 2 tygodnie tak że jeszcze nie widział moich wyników

Tagi publikacji: tarczyca, euthyrox, ciąża, hormony

Lekarz:

Póki co nie musi się Pani obawiać o rozwój dziecka, ponieważ na podstawie tych ostatnich wyników można uznać, że niedoczynność tarczycy jest wyrównana - istotny tutaj jest poziom TSH (powinien on być niższy niż 2,0 - 2,5) oraz ft4 (u Pani w granicach normy choć bliżej tej dolnej), ft3 ma tu mniejsze znaczenie, bo jego poziom zależy od różnych czynników. Nie wykluczone, że endokrynolog będzie jeszcze chciał podnieść dawkę leku, tak aby jeszcze bardziej obniżyć TSH i podnieść ft4, ale na chwilę obecną stężenia hormonów są na tyle bezpieczne, że może Pani spokojnie czekać do czasu wizyty.

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi