Portal medyczny ODCZYT WYNIKÓW

Baner Główny ODCZYT WYNIKÓW

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Odczyt wyników

Użytkownik:

Czy wyniki jednoznacznie stwierdzają nadczynność tarczycy i czy to Hashimoto?

Informacje dodatkowe:

Przyjmowane obecnie leki ATRAM 6,25 2x1tab i EUTHYROX 75 1x0,5tab przez 2 tyg. potem 1x1tab.

Załączniki:

Lekarz:

Witam, proszę napisać z jakiego powodu miał Pan wykonywane te badania? jakie są dolegliwości? jeśli chodzi o tarczycę to czy ma Pan jakieś wcześniejsze wyniki badania TSH i hormonów tarczycy (ft3 i ft4) - chodzi mi o takie sprzed włączenia do leczenia Euthyroxu (jeśli tak to proszę je zamieścić)? czy były badane przeciwciała przeciwtarczycowe - anty-TPO i anty-TG?? od kiedy zażywa Pan Euthyrox i Atram? czy jest Pan pod kontrolą endokrynologa i to on zlecił leczenie? Atram zażywa Pan z powodu nadciśnienia tętniczego?

Użytkownik:

Przepraszam nie na ten e-mail wysłałem odpowiedź na pytanie dodatkowe. Już odpowiadam.
badania zlecił lekarz rodzinny pierwszego kontaktu - dolegliwości to;brak energii i niechęć do aktywności fizycznej, senność, zmęczenie, przybieranie na wadze, problemy z koncentracją i pamięcią,osłabienie, nerwowość, wzmożona potliwość, kołatanie serca, bezsenność(-nie za częsta, ale zdarza się), częste wypróżnienia. Są to moje pierwsze badania pod kontem tarczycy i tylko TSH3 było robione nic innego. Na podstawie TSH3 i badania obrazu echo został mi włączony przez dok.n.medycznych endokrynolog. Zazywam go od tygodnia. Przez pierwsze 2tyg. 1/2tab. potem 1tab. Zauważyłem bóle mięśni i nóg nie wiem może jestem przewrażliwiony po wysiłku fizycznym ale nigdy tak mnie aż mięśnie nie bolały.
Atram natomiast od 1 m-c 1tab. x rano,wieczór tez przez dok.n.medycznych kardiolog dolegliwości to skaczace ciśnienie z normalnego do 120 do 180 bez powodu i utrzymujący się wysoki puls w spoczynku nawet 120.

Załączniki:

-

Lekarz:

Wynik TSH przekracza (choć nieznacznie) górną granicę normy, dodatkowo ma Pan objawy kliniczne w związku z tym rzeczywiście można stwierdzić niedoczynność tarczycy. Natomiast powinno się w takim przypadku oznaczyć poziom wolnych hormonów - ft3 i ft4, po to aby dowiedzieć się czy jest to postać subkliniczna (w której mamy do czynienia jedynie z nieprawidłowym TSH), czy może postać klinicznie jawna (dodatkowo obniżony poziom ft3 i ft4). Natomiast w celu określenia czy mamy tu do czynienia z chorobą Hashimoto należy zbadać poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG - jeśli będzie on wysoki to można rozpoznać tę chorobę. Wszystkie te badania powinien zlecić endokrynolog. Jeśli chodzi o leczenie Euthyroxem to w przypadku, gdyby była to postać klinicznie jawna należy go stosować, natomiast jego stosowanie w postaci subklinicznej budzi pewne kontrowersje, ale jeżeli są objawy, dodatkowo występuje jakiś problem kardiologiczny to włączenie Euthyroxu jest jednak uzasadnione. Proszę oczywiście cały czas pozostawać pod opieką endokrynologa. Pozdrawiam!

tarczyca, hashimoto, senność, zmęczenie, kołatanie serca, osłabienie
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...
Nadczynność tarczycy -portal medyczny

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy czyli zwiększenie wydzielania hormonów tarczycy, które przekracza zapotrzebowanie tkankowe.  Nadczynność tarczycy możemy podzielić na postać pierwotną, czyli tarczycową, przebiegającą ze zmniejszonym poziomem TSH, oraz po...

Czytaj więcej...

Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy

Witam, Bardzo proszę o szczegółową interpretację wyników, które były wykonywane z powodu tego, iż jestem w ostatnim czasie bardzo senna, osłabiona i wszystko mnie drażni. Odnoszę wrażenie również, że bardziej wypadają mi włosy i że moja skóra jest...

Czytaj więcej...

Biegunka, gorączka, osłabienie, ból podbrzusza

Witam Wszystko zaczęło się jakiś miesiąc temu kiedy z dnia na dzień dostałem biegunki. Nie brałem wcześniej żadnych antybiotyków i innych leków oraz nie byłem na żadnej diecie. Przez pierwszy tydzień była to tylko biegunka,a tak poza tym czułe...

Czytaj więcej...

Bóle głowy, apatia, ciągłe zmęczenie

Witam.moja 18 letnia córka od jakichś 4 lat cierpi na zmęczenie,apatię,którym towarzyszą bóle głowy,brak apetytu,czasem dolegliwości żołądkowe.Początkowo takie okresy osłabienia wiązaliśmy z okresem dojrzewania,te objawy zbiegły się mniej wiec...

Czytaj więcej...
Choroba Hashimoto -portal medyczny

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne, przewlekłe zapalenie tarczycy, zwane również zapaleniem limfocytowym. Jest najczęściej występującym typem zapalenia tego gruczołu i stanowi również najczęstszą przyczynę niedoczynności tarczycy. Dotyczy głó...

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul
Czytaj więcej...

Nadciśnienie tętnicze

Witam Mam pytanie od miesiąca biorę lek Zanacodar 40mg,od trzech lat Concor Cor 2,5mg. Bardzo źle się czuję od kiedy zaczęłam przyjmować Zanacodar. Mam zawroty głowy,objawy jak przy nagłym spadku cukru,co najmniej dwa razy dziennie,osłabienie, d...

Czytaj więcej...

Problem z diagnoza

Witam Od okolo 7 miesiecy cierpie na dziwne dolegliwosci, i pomimo wielu badan nadal nie wiem co mi dolega a czuje sie coraz gorzej. Mam 35 lat, waze 80 kg przy wzroscie 168. Postaram sie opisac po kolei przebieg choroby. W lutym i marcu przeb...

Czytaj więcej...

Niski poziom estradiolu, za wysoki 17-OH -rogesteronu a wypadanie włosów

Ma 31 lat, od ok. 8 lat wypadają mi włosy, a od 3 lat-rzęsy. Dermatologicznie, endokrynologicznie, okulistycznie wszystko jest w porządku, co prawda mam lekką niedoczynność tarczycy, ale przyjmuję regularnie euthyrox 25 mg(anty TPO, anty TG, usg ...

Czytaj więcej...

Niski poziom ft3

Witam jestem w 18 tc mam 34 lata Proszę o interpretację wyników tsh 2.22 ft3 3,06 (4.00- 8.30) ft4 13,60 (10.60-19.40) biorę eutyrox 50. Czy tak niski poziom ft3 może wpłynąć na zdrowie dziecka

Czytaj więcej...