LekarzPomaga.pl - PODWYŻSZONE FT 3, BADANIE TSH

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Podwyższone ft 3, badanie tsh

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam,co można sądzić o takich wynikach :
TSH- 2.020 (0,350-4,340)
FT3- 3,60 (1,88-3,18)
FT4- 0,88 (0,70-1,48)
Anty TPO 1,13 (0,00-5,61)
Anty TG 1,06 (0,00-4,11)

Tagi publikacji: badanie tsh, ft3 podwyższone ft3, tarczyca, badanie tarczycy

Lekarz:

Szanowna Pani, jeśli nieprawidłowy wynik fT3 (przekroczona górna granica normy) nie towarzyszy objawom chorobowym, proponuję wykonać badanie kontrolne za około miesiąc, a w międzyczasie wykonać badanie usg tarczycy. Z wynikami wskazana będzie konsultacja endokrynologiczna. Podwyższone wartości hormonów tarczycy mogą świadczyć o nadczynności tarczycy, ale samo izolowane podwyższenie wartości fT3 może również być spowodowane niedoborem jodu.
Pozdrawiam

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi