LekarzPomaga.pl - TSH W CIĄŻY

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Tsh w ciąży

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam
Proszę o interpretację wyników:
Jestem w 14 tc, mam 34 lata
wyniki z 12 tc :
tsh 3, 22
ft3 3,40 (4.00- 8.30)
ft4 13,06 (10.60-19.40)Od 12 tc biorę eutyrox 25
wcześniej nie miałam badań robionych na tarczycę i nie brałam żadnych lekarstw.
Jakie są rokowania dla płodu przy takich wynikach?
Co może byc przyczyną tak niskiego ft3?
czy ft4 nie jest za niskie?
Czy to już jest subkliniczna niedoczynność czy już ta jawna postać?
z góry dziękuję za odp.

Tagi publikacji: tsh w ciąży, ciąża, tarczyca, niedoczynność tarczycy

Lekarz:

Witam, wyniki te wskazują na to, że konieczne będzie zwiększenie dawki euthyroxu. Co prawda nie ma konkretnie ustalonych norm TSH dla kobiet ciężarnych, ale powszechnie uważa się, że powinno ono mieścić się w przedziale od 0,5 - 2,5, natomiast ft4 i ft3 powinno mieścić się w górnych granicach normy. Tak więc u Pani tsh jest jednak zbyt wysokie a ft3 i ft4 zbyt niskie co wskazuje na to, że niedoczynność tarczycy nie jest wyrównana w stopniu odpowiednim. Po zwiększeniu dawki leku wszystko powinno się unormować, a tym samym nie będzie zagrożenia dla płodu. Dlatego proszę skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi