LekarzPomaga.pl - WYNIKI HORMONÓW TARCZYCY W 39 TYG. CIĄŻY

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Wyniki hormonów tarczycy w 39 tyg. ciąży

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Wyniki w 33 tyg ciąży:
TSH 3 generacja: 1.382 ulU/ml (wartości referencyjne: 0.270-4.700)
FT4 : 7.9 pm ol/l ( wartości referencyjne: 10/6-19.4)

Czy wynik FT4 jest prawidłowy jak na 33 tydz. ciąży? Obecnie jestem w 39 tyg ciąży. Zaczełam się obawiać, że coś moze jest nie tak po przeczytaniu kilku artykułów w internecie. Biorę Euthyrox 88, na ubieglej wizycie u endokrynologa nie uzyskałam odpowiedzi czy coś jest nie tak, bo Pani dr stwierdzila ze brakuje jej wyniku FT3( choć sama zlecila mi tylko TSH i FT4) i kazano mi dalej przyjmować Euthyrox 88.

Dziś powtórzyłam badania hormonów i są następujące:
TSH 3 generacja: 1.331 ulU/ml (wartości referencyjne: 0.270-4.700)
FT3: 3.94pm ol/l ( wartości referencyjne: 3.5-8.3)
FT4 : 8.08 pm ol/l ( wartości referencyjne: 10.6-19.4)

Czy powinnam mieć zwiększoną dawkę leku? czytalam w internecie ze FT4 powinno być w górnej granicy normy a ja już od 33 tyg ciąży mam poniżej granicy. Martwię się ze coś może być nie tak z dzieckiem.

Informacje dodatkowe:

Choroba tarczycy została wykryta w 9 tyg ciąży. Wcześniej nie miałam nigdy badanych hormonów tarczycy. Zaczęlam leczenie od Euthyrox 25, później naprzemiennie z 50, 75 i tak doszłam do 88 i przyjmyję tą dawkę od września. Martwię się, że coś moze być dziecku przez to ze przyjmuję być moze za małą dawkę leku.

Tagi publikacji: hormony tarczycy, euthyrox, wyniki badań tarczycy, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, tarczyca w ciąży

Lekarz:

Witam, u kobiet w III trymestrze ciąży wzrasta ilość białek wiążących wolne hormony, dlatego często zdarza się izolowane obniżenie poziomu ft4 przy prawidłowym TSH. Taka izolowana hipotyroksynemia nie wymaga leczenia (jest to poniekąd fizjologia), a biorąc pod uwagę, że poziom TSH i fT3 jest w nomie, nie ma konieczności modyfikowania dawki Euthyroxu. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi