Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Interpretacja wyniku

Witam, w kwietniu skończę 19 lat wzrost: 171cm, waga: 71kg. Od 12 r.ż. miesiączkuję Moje miesiączki nigdy nie były regularne, jednak zazwyczaj w granicach 34-36 dni. Od kwietnia ubiegłego roku zaczęłam miesiączkować bardzo nieregularnie. Moje cykle w tym czasie miały długość: 109, 99, 80, 20 dni. Ponadto zauważyłam, że często jestem senna, mam...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tsh w ciąży

Witam, jestem w 13 tyg ciąży, miałam przeprowadzone badania min. na TSH mój wynik to 4,1 IU/ml a zakres referencyjny to 0.27-4.2. Bardzo się martwię czy może mieć duży wpływ na moje dziecko. Czy taki wynik jest bardzo niepokojący. Umówiłam już sie endokrynologa ale bardzo się tym denereuję. Prosze o odpowiedz

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Zapalenie tarczycy

Witam..... w listopadzie 2014 z powodu ogólnego złego samopoczucia i zmęczenia trafiłem do endokrynologa, który stwierdził u mnie zapalenie tarczycy i przepisał eutyrox jedną tabletkę(25 ug) dziennie a od stycznia 1,5 takiej tabletki. Zdrowie wróciło czułem się lepiej aż do 4 lutego. Wtedy też wszystkie objawy wróciły na nowo i utrzymują się do ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Wypadanie włosów - badania

Witam, mam problem z bardzo wypadającymi włosami, najbardziej jestem skłonna wiązać to z odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych jakieś pół roku temu (brałam 10 lat). Po ok 2-3 miesiącach zaczoł się problem z wypadaniem włosów oraz trądzikiem na plecach. Od ok miesiąca piję zioła pokrzywy oraz biorę vitapil, używam szamponu seboradin przeciw wy...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tarczyca a planowanie ciąży

Witam, planujemy z mężem dziecko, ginekolog zlecił badania, m.in. TSH, wyszło 4,45(innych badań tarczycy jeszcze nie było). Byłam z wynikami u lekarza ogólnego, który stwierdził że wynik jest lekko ponad normę i najlepiej za 1m-c powtórzyć badanie(+pozostałe badania na tarczyce) i że to nie przeszkadza w planowanej ciąży. Ale w internecie wyczyt...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wysoka prolaktyna po obciążeniu

Witam Po urodzeniu drugiego dziecka i odstawieniu po 8 miesiącach od piersi, pozostał mlekotok. Lekarz przepisał bez badań bromergon, brałam go przez pół roku w docelowej dawce (2tabl/noc, 1tabl /dzień). Mlekokok dalej się utrzymywał. Odstawiłam bromergon po tym jak wykonałam wynik prl i wyszedł bardzo niski. Druga próbę leczenia podjęłam po...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niski poziom TSH

Dzień dobry, od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Początkowo brałam dawkę Euthyroxu 25mg, następnie 50mg, jednak w zeszłym roku poziom mojego TSH znacznie się podniósł. W sierpniu zeszłego roku wynosił on 8,45 (przy normie z laboratorium 0,27 – 4,2). Została mi podniesiona dawka leku do 75mg. Wyniki z przeciągu k...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników (camera 1)

Witam, od dłuższego już czasu mam problemy z nadmiernym wypadaniem włosów. Byłam u trychologa, który stwierdził nieduże łojotokowe zapalenie skóry, przepisał Pirolam i Loxon 5%. Włosy trochę przestały wypadać. Dodatkowo od ok. 2 lat nie mogę się wyspać tzn. nie mam problemów z zasypianiem i snem, ale bez względu na to jak długo śpię, nie wypoczy...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Efekt uboczny po sterydach

Witam .brałem sterydy (testosteron) 3msc może dłużej .odstawilem 8msc temu i zaczęły sie skutki uboczne ,podwyższone ciśnienie czasami lęki ,niepokój ,dziwne uczucie w głowie ,problem z zasypianiem ,nerwy ,strach ,słaba koncentracja .po sterydach sie nie odblokowalem . Jak sie wyleczyc . Odblokowac sie clomidem ? Wyniki badań tsh 4.970 ,testo...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Tarczyca w ciazy

Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży, jestem po dwóch poronieniach. Stwierdzono u mnie chorobę hashimoto oraz krzepliwość krwi. W tej chwili biorę leki jak: acard, flexiparyne, luteine, encorton, kwas foliowy oraz euthyrox 25. Moje bieżące wyniki są : TSH-0,04 / FT3-3,81 / FT4-1,33. Ginekolog pilnie kazał się skontaktować z endokrynologiem w cel...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra