Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Cd. Do lek. Magdalena Pikul /Hormony

Do lek. Magdalena Pikul Witam Nie wiem czy pani posiada nadal mój tekst w sprawie hormonów, mam nadzieje,że tak ponieważ chciałabym się dalej poradzić i zapytać czy moje wynik cytologiczne mogą wpływać na moje wyniki hormonalne. Dostałam wynik cytologiczny i jestem przerażona. Wynik dodałam w informacje dodatkowe. Moja ginekolog była zbyt mało ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Nadczynnosc tarczycy Graves

Witam Piszę w celu potwierdzenia diagnozy jaka mi przedstawiono Leczę się na nadczynność tarczycy w przebiegu basedowa oraz sterydami mam leczony wytrzeszcz oczu methyprednisolone 500 we wlewach oraz podawano mi thiamazol raz dziennie zle reaguje na sterydy dostałam alergie na nie ,lecz żebym mogła je dalej brac dano mi leki na alergie tav...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Bac tarczycy (camera 4)

Witam serdecznie.Po usg tarczycy zostałam skierowana na biopsję (JESTEM OBCIĄŻONA BRCA1).W skierowaniu pisało BAC P1,niepokoję się gdyż na otrzymanym wyniku jest napisane BAC P2/P3/9mm,zmiana łagodna,alenie ma napisane nic o P1,Martwie się czy prawidłowe guzki zostały zbadane.Proszę o odpowiedź.Dziękuję.Agata

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Wynik kortyzolu.

Witam,właśnie odebrałam wynik hormonu tarczycy,prolaktyny i kortyzolu:FT3-5,24,NORMA 3,10- 6,80 FT4-18,01 norma 12,00-22,00.Test wykonano metodą ECLIA.Prolaktyna 18,32ng/ml norma4,79-23,30. Kortyzol 24,23 norma godz.7,00-10,00-6,2-19,4ug/dl godz.16,00-20,00-2,3-11,9ug/dl.Test wykonano metodą ROCHA.Moje pytanie to,czy mam się obawiać wyższego ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wyniki badań w ciąży

Witam, Rozpoczęłam 20 tydzień ciąży. W 7 tygodniu ciąży stwierdzono u mnie problemy z tarczycą: TSH 2,79 ; FT4: 17,52. Wprowadzono eutyrox. Co miesiąc wykonywałam wyniki i były one następujące: 11 tydzien: TSH-0,85; FT4-15,02 16 tydzień: TSH-1,21; FT4-15,2 Dawki euthyroxu cały czas były zwiększane od 0,25 następnie 0,5, nastepnie 0,75 następ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Hormony -niedoczynność tarczycy (camera 2)

Witam, postaram opisać mój problem dość szczegółowo i również oczekuje szczegółowej odpowiedzi. Otóż do pójścia do lekarza skłoniło mnie owłosienie na twarzy(tylko na twarzy), trądzik i trudności ze schudnięciem. Podejrzewałam tarczyce, za wysoki testosteron, ale to tylko moje przypuszczenia. Poszłam do rodzinnej , zrobiono mi badania typu: -gl...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badań.

Witam. Uprzejmie proszę o interpretację wyników badań: Prolaktyna 98,67 mlU/ml (min 102/max 496) anty-TPO 10,7 mlU/ml (min 0/max 34) anty-TG 12,09 mlU/ml (min 0/max 115) tsh 2,292 ulU/ml (0,350-4,950) FT4 0,93 ng/dl (0,70-1,48) Będę niezmiernie za wyczerpującą analizę. Zmartwiłam się przeczytawszy, że obecność przeciwciał TPO jest z...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tarczyca -wyniki badań

Tarczyca - odberałam wyniki : TSH - 3,19 uUl/ml; aTPO - 28,4 lU/ml; Proszę o interpretację tj aTPO jest podwyższone - co to oznacza ?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Problem z odchudzaniem -tarczyca (camera 2)

Witam, mam 19 lat i stwierdzoną niedoczynność tarczycy. W grudniu została mi podniesiona dawka hormonu (biorę Euthyrox), przez około 4 miesiące brałam za dużą dawkę. W tym czasie przytyłam około 15 kg, miałam przyspieszone bicie serca i ból w klatce. Biorąc odpowiednią dawkę hormonu 75 mg, nadal miałam ból w klatce, szybko się męczyłam, miałam z...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Choroby tarczycy -czy wskazane jest leczenie?

czy wskazane jest leczenie tarczycy

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej