Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Endokrynolog -niedobór testosteronu

moje wyniki badań testosteronu 24.02.14 -1,59ng/ml brałem tabletki nie pamiętam jakie 10.06.14 -102,8 ng/dl omnadren 250 ale 2 zastrzyki bo były niedostępne potem dostałem inny w gabinecie nie podał jaki powiedział że będzie dobrze ale jak widać nie 08.10.14-84,93ng/dl każda wizyta 200zł nie za bardzo mnie stać na tak częte wizyty a pow...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

TSH dla planującej ciąże

Witam serdecznie moja sytuacja wyglada nastepująco 2 miesiace temu byłam w ciazy poroniłam w 5 tyg ciązy zobiłam nie dawno badanie na tsh wynik 3,2 konsultowałam ten wynik z moja Pania ginekolog ktora powiedziała ze wynik jest w normie czyli ze jest ok staramy sie ponownie o dziecko ale pierwsza proba nie udana stad moje pytanie czy to tsh nie p...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badań tarczycy (camera 4)

Dzień Dobry Poproszę o diagnozę. Chodzi chorobę tarczycy, zaczęło się od porównywania listy objawów które sobie zpisałem do poszczególnych chorób - najwięcej pasowało do nadczynności tarczycy: Spadek wagi (bez przerwy głodny, jestem sportowcem bardzo trudno jest mi przybrać na masie, nawet przy bilansie kalorycznym stanowczo powyzej mojej norm...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia

Witam. Mam 35 lat. Jesienią tego roku zaczęły mi bardzo wypadać włosy. Ponieważ uznałam, że wypadanie włosów jest sezonowe (wcześniej wiosną i jesienią również miałam ten problem) kupiłam witaminy i zbyt bardzo się tym nie martwiła. Kiedy jednak po kilku miesiącach nie było żadnej poprawy, przeciwnie – włosy wypadały coraz bardziej, zaczęłam się...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Wyniki TSH

Jestem po badaniach krwi. Niepokoi mnie za niski poziom żelaza 39 ug/dl, a poziom TSH to 4,05 ulU/ml. Proszę o odpowiedź czy warto się zapisać do lekarza endokrynologa na wizytę, czy nie ma się czym przejmować. Objawy niedoczynności mam od zawsze i chyba sie do nich przyzwyczaiłam (ciągle zimno, sucha skóra, zmęczenie, odkąd pamiętam walczę z wa...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Jod 131

Witam Dzis miałam podany doustnie jod 131 - dawka 15 mCi (603 MBq) z powodu wola guzowatego. Godzinę po podaniu jodu zwymiotowałam. Stało się to prawdopodobnie ze zdenerwowania:(. Martwię się czy czy jod zdążył się wchłonąć. Co ma robić w tej sytuacji?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Analiza wyniku TSH 3

witam. chciałabym prosic o analize wniku tarczycy : wynik badania 1.980mlU/l zakres referencyjny 0,27-4.20. p

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Androsendion (hirsutyzm) (camera 1)

Witam serdecznie, cierpie na hirsutyzm (mam znaczne owlosienie sutkow, brzucha i dekoltu) Moja Pani Gienkolog, ktora na poczatku banalizowala sprawe, skierowala mnie na badania homronalne. Oto wyniki: DHEA-S 376,0 Androstendion 4,2 TST 0,410 Wyniki wskazuja ze mam za wysoki poziom Androsendionu. Jak moge to leczyc w sposob najbardziej bezpi...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tarczyca i ciąża

Witam Robiłam ostatnio badania tarczycy, dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego. Wyniki mam takie: TSH 1.27 FT4 10.56 (10.6-19.4) FT3 5.14 (3.5 - 7.8) Jestem w 10 tygodniu ciąży, Dostałam skierowanie do lekarza endokrynologa ale najbliższy termin to lipiec 2015. Na prywatną wizytę (150zl) niestety nie stać mnie w najbliższym czasie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Poziom hormonów - jest problem czy nie?

Witam, w grudniu ubiegłego roku odbyłem rozmowę z żoną (małżeństwem jesteśmy od września 2013 roku) na temat mojego popędu seksualnego, który małżonce wydawał się nieszczególny ze względu na praktyczny brak inicjacji stosunków z mojej strony (w związku jesteśmy od 2008 roku z seksem nie czekaliśmy do ślubu, także temat nie jest świeży). Nie oz...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra