Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Tarczyca w ciązy

W 8 tgodniu ciązy zrobiłam sobie badania na tarczycę. 19.12.2013 TSH 5,59 przy normie (0,27-4,2). 24.12.2013 zbadałam tarczycę ponownie, tym razem wszystkie mozliwe badania. TSH wzrosło do 6,26 (norma 0,27-4,2), FT3 4,4 (norma 3,1-6,8), FT4 13,5 (norma 12,0-22,0), dodatkowo Anty-TG wynosiło

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wczesna ciąża, podejrz. Hashimoto, TSH, FT4

W listopadzie 2013 (rok po 1-wszym porodzie) pojawiło się u mnie podejrzenie Hashimoto, przy słabo dodatnim anty-TG (oscyluje wokół 7, przy normie od 4) oraz ujemnym anty-TPO i ujemnym TRAb. Podstawą podejrzeń było silne unaczynienie tarczycy przy badaniu USG (echo w normie). Moje maks. THS to 2,6 (przy FT4 - 0,92) w grudniu 2013. Jednak od teg...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Choroba Cushinga (camera 6)

Mam 28 lat i mam chorobe Cushinga. 3 miesiace temu zostal usuniety mikrogruczolak przysadki mozgowej po usunieciu badania wyszly dobre.Biore hydrocortison 1 tabl rano i pol wieczorem. Moim najwiekszym problemem w tej chorobie to Lysienie...Juz niewiele mi wlosow na glowie zostalo i chcialabym zapytac czy wlosy mi odrosna?Czy wroce do swojego wyg...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Stan cukrzycowy czy coś jeszcze?

Dzień dobry! Mam od początku stycznia do dziś różne słabnące lub narastające dolegliwości, które opiszę niżej, najpierw wyniki badań. Dwukrotnie ostatnio robiłem badania, pod koniec stycznia i kilka dni temu. leukocyty: 5,6/5,8 erytrocyty 5,2/5,4 hemoglobina 15,8/16,4 płytki 181/170 hematokryt 45/48 mcv 86/89 mch 30/31 mchc 35,3/34,4 rdw cv 12,...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badania tarczycy

Witam serdecznie, Bardzo proszę o interpretację wyników. - Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 1,054 μIU/ml (0,350 — 4,780) - Wolna trijodotyronina (FT3) 5,42 pmol/l (3,53 — 6,45) - Wolna tyroksyna (FT4) ¯ 11,05 pmol/l (11,46 — 22,65) - P/c antytyreoglobulinowe (ATG) 30,9 U/ml (0,0 — 60,0) ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wyniki badań -bolący lewy sutek

Witam! Chciałbym poradzić się co do mojego zdrowia, ponieważ mam bolącą lewą pierś, a dokładnie pod sutkiem. Byłem na USG: Podaje wyniki USG PIERSI W okolicy zabrodawkowej lewej uwidoczniono niejednorodna tkankę odpowiadającą najpewniej tkance gruczołowej o wymiarach -22x7 mm. Prawa okolica zabrodawkowa bez zmian. Doły pachowe wolne. BIR...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Tarczyca a ciąża

Witam od sierpnia leczę się na Hashimoto biorę letrox, w styczniu zaszłam w ciąże oto moje wyniku w lutym TSH 3 gen- 1.140 [0.400-4.000] FT4- 1,31 [0.89-1.76] FT3- 3.49 [1.80-4.20] miesiąc później w marcu: TSH 3 gen.- 0.090 FT4-1,26 FT3-4,19 Dowiedziałam się niestety ze ciąża obumarła w 6 tygodniu i doszło do poronienia. Chciałabym zapytać czy c...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Prośba o pomoc w interpretacji wyników/diagnozy - Tarczyca

Witam, bardzo proszę o pomoc dotyczącą domniemanego przeze mnie problemu z tarczycą. Od kiedy pamiętam jestem mało aktywna, raczej apatyczna i ospała, tłumaczyłam to lenistwem lecz od mniej więcej roku osłabienie nasiliło się do tego stopnia, że mam problem z normalnymi czynnościami życiowymi. Do tego uczucie wiecznego zimna, obniżenie nastr...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Czy mam nadczynność tarczycy?

Mam taki problem moja pani doktor rodzinna za każdym razem mówi mi że mam powiekszona tarczyce.Od dłuższego czasu źle się czuje mam dyskomfort w gardle,mam kołatanie serca,duszność,bezsenność,poty,zmęczenie buchania gorąca nerwowa jestem wszystko sie zgadza z objawami tarczycy.Jestem drobną osobą ważę 50,kg zrobiłam tsh3gen wynik to 0,373 a norm...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Obnizone libido

Czy podwyzszony testosteron i estradiol moga miec wplyw na libido, powodowac, ze wrecz go nie ma? Jesli tak, to jak mozna z tym walczyc by wszysko wrocilo do normy? Wyniki: Testosteron 12,6 (mozliwe maxymalnie 10) Estradiol 116 (mozliwe maxymalnie 44)

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog