Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Interpretacja wyniku USG sutków ,męszczyzna

Dzień dobry, Zwracam się z prośbą o interpretację badania USG sutków. Oto opis badania: "Obustronnie w obrębie sutków widoczna jest tkanka gruczołowa grubości do 1 cm , bez cech dysplazji, bez zmian ogniskowych, bez wtórnych cech złośliwości.Cewy gruczołowe nieposzerzone. Doły pachowe obustronnie bez patologicznych zmian." Moje pytanie ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Niski poziom ft4 przy niskim poziomie TSH

U mojego 87 letniego ojca 2 lata temu na podstawie niskiego TSH:0,335 (0.55-4.78)rozpoznano nadczynność tarczycy. Włączono 1 tabletkę Metizolu dziennie. TSH reagowało powoli na leczenie. Wyszły też podwyższone do 557 (0-60) przeciwciała antyTPO. Tylko raz miał badany poziom wolnego fT4, który był poniżej normy: 8,7 (11.5-22,5)przy TSH )0,557.Bad...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niedoczynnosć tarczycy / hashimoto

Witam Choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto od ponad 3 lat , ciągle jestem otępiony i senny spał bym całymi dniami mam 31 lat , biorę letrox 100 od poniedziałku do soboty , w niedzielę 50 letroxu, nie czuję poprawy w moim samopoczuciu , zrobiłem ostatnio szereg badań kontrolnych proszę o interpretację wyników : Witamina b12 – 459,3 –...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Nadczynnosc i nowe wyniki.

Witam, pierwszy raz robilam badanie krwi w przychodni i tam tsh wyszło 0,005 przy normach 0,27-4,2 a teraz po 2,5 tyg stosowania codziennie po 2 razy dziennie po 1 tab thyrozolu i beta blokera wynik tsh jest taki 0,01 przy normach 0,34-4,82 i pierwszy raz ft4 14,16 przy normach 10,60-19,40 czy wyniki są już lepsze ? teraz gdzie indziej mialam ro...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Nadczynnosc tarczycy.

Zanim zaszłam w ciąże ważyłam 55,5 kg w ciazy doszło do 85 a rodziłam w lipcu w ciagu 2 tyg zgubiłam 20 kg pózniej waga utrzymywała sie rok i w ciągu miesiąca lub krócej schudłam do 57 czyli to nawet nie mniej z przed. Pół roku poxniej czyli z w zeszlum miesiacu okazało sie że mam nadczynność i zanim pojechałam do lekarza waga wzrosła czyli waży...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Czy powinnam się martwić? Prośba o interpretację wyników.

Witam, mam 32 lata i jestem rok po urodzeniu dziecka. Mam nieregularne miesiączki, przez co czuję większe rozdrażnienie. Czuję ostatnio również ciągłe zmęczenie, mam problem ze skórą i włosami. Mam również problemy z wagą ciągłe wahania, choć ostatnio szybko tyję. Oprócz tego zauważyłam szybsze bicie serca i przez to problemy ze snem. Postano...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Tarczyca

Mam pytanie. Czy Jakiekolwiek zaburzenia z tarczyca można pomylić z SM? Towarzyszyły mi bóle kości, szkieletów sporadycznie to wszystko plus delikatne zawroty głowy również sporadyczne. Sporadyczne również miałam pulsujący punkt w różnych mięśniach nigdy cały mięsień. Morfologia krwi prawidłowa, potas też tylko tarczyca z krwi pokazała zaburzeni...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Taczyca nadczynnosc

Witam juz wiem skad re moje bole kosci i stawow juz ma moj rodzinny lekarz wyniki w pon ide do niego ale dzis przez tel powiedziala mi ze to nadczynnosc tarczycy. Mam pytanie czy przy tej tarczycy jest konieczna terapia radioaktywna? czy zawsze ja stosuja? czy farmokologicznie najpierw? Mam male dziecko i jezeli okaze sie ze to akurat ta metode ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Choroba Gravesa Basedowa

Choruję na Gravesa Baseowa od 4 lat, jest to drugi nawrót choroby, aktualnie przyjmuję jedna tabletkę dziennie metizolu,wyniki mam w normie i czekam na podanie jodu promieniotwórczego, który będę miała za miesiąc podany. Czy sa przeciwwskazania do uprawiania sportu?? Kilka razy w tygodniu biegam i nie chce aby mi to zaszkodziło. Dziękuję za odpo...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

USG tarczycy dopplerem

Tarczyca w całości niejednorodna,symetryczna,poza zmianami ogniskowymi,normoechogenna,prwaidłowo unaczyniona.Płat prawy:2,2x2,1x5,9cm,w części środkowej zmiana normoechogenna o wym :1,5x1,1x1x1,5cm,poniżej konglomerat zmian o mieszanej echogenicznośći o wym:1,3x0,8x1,5cm.Płat lewy:2,3x2,0x5,3cm w górnym biegunie zmiana ze zwapnieniem wewnątrz o ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej