Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

USG tarczycy dopplerem

Tarczyca w całości niejednorodna,symetryczna,poza zmianami ogniskowymi,normoechogenna,prwaidłowo unaczyniona.Płat prawy:2,2x2,1x5,9cm,w części środkowej zmiana normoechogenna o wym :1,5x1,1x1x1,5cm,poniżej konglomerat zmian o mieszanej echogenicznośći o wym:1,3x0,8x1,5cm.Płat lewy:2,3x2,0x5,3cm w górnym biegunie zmiana ze zwapnieniem wewnątrz o ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Tarczyca

Mam 29 lat. Chciałabym prosić o interpretacje wyników badań tarczycy: TSH 2,55 mlU/l (norma 0,27-4,20) FT3 2,42 pg/ml (norma 2,57-4,43) FT4 1,09 ng/dl (norma 0,93-1,70) Badania wykonałam ze względu na miesiączkę, która występuje u mnie mniej więcej co 47 dni, choć w badaniu ginekologicznym i cytologii wszystko wyszło dobrze. W ciągu...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

BAC Tarczycy interpretacja wyniku

20\L Tarczyca-płat lewy badanie wykonano pod kontrolą USG.W punkcie wskazanym przez endokrynologa-płat lewy-obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu-zmiana łagodna-wole guzkowe.20\P1 tarczyca-płat prawy P1-obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu-zmiana łagodna-wole guzkowe koloidowe.20\P2gł tarczyca-płat prawy P2gł w zaaspirowanym materiale p...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Guzy tarczycy

BAC tarczycy pod kontrolą USG nakłucie 3lub więcej zmian Tarczyca płat lewy obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu-zmiana łagodna-wole guzkowe częściowo torbielowate z metaplazją oksyfilną,pojedyńcze limfocyty (nie można wykluczyć wstępnej fazy zapalenia.Płat prawy obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu-zmiana łgodna-wole guzkowe z guzkiem...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Ciąża a wyniki hormonów tarczycy

Witam, jestem w prawie 7 miesiącu ciąży, raczej nie miałam przedtem problemów z tarczycą (chyba, że o nich nie wiem). Profilaktyczne USG tarczycy przed ciążą było prawidłowe, widoczna jedynie zmiana normoechogeniczna, która według lekarza badającego nie była kłopotliwa. Obecnie moje wyniki troszkę odbiegły od normy i to mnie niepokoi. TSH: 1,27...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niedoczynność tarczycy, niedowaga, nie mogę przytyć, mimowolny stres, parcie na mocz

Witam, Mam dość poważny problem z niedowagą. Przy wzroście 170cm ważę 46 kilo. Waga nie rusza się ani trochę mimo urozmaiconej diety, dużego apetytu, odżywek ensure (od dwóch tygodni pije dwa koktajle dziennie). Zawsze byłam dość drobną osobą, ważyłam około 48 kilogramów. Półtora roku temu przytyłam osiem kilo, waga 55 kg utrzymywała się około r...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Proszę o interpretacje wyników

Proszę o interpretacje wyników: TSH 5,21 (0,27-4,2) fT4 1,49 (0,92-1,70) fT3 5,49 (2-4,40) ANTY -TPO 16,05 (0-34) Czekam jeszcze na USG tarczycy- za kilka dni. Wiele objawów wskazujących na niedoczynność. Zdobyłam ksero kartoteki lekarza z USG jakie miałam robione w 2007 roku (niestety samego zdjęcia z opisem nie posiadam): 13x20...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Niski poziom ft3

Witam jestem w 18 tc mam 34 lata Proszę o interpretację wyników tsh 2.22 ft3 3,06 (4.00- 8.30) ft4 13,60 (10.60-19.40) biorę eutyrox 50. Czy tak niski poziom ft3 może wpłynąć na zdrowie dziecka

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niski poziom estradiolu, za wysoki 17-OH -rogesteronu a wypadanie włosów

Ma 31 lat, od ok. 8 lat wypadają mi włosy, a od 3 lat-rzęsy. Dermatologicznie, endokrynologicznie, okulistycznie wszystko jest w porządku, co prawda mam lekką niedoczynność tarczycy, ale przyjmuję regularnie euthyrox 25 mg(anty TPO, anty TG, usg tarczycy- w porządku).Niedawno robiłam badania hormonalne w 3 dc-prolaktyna, testosteron, DHEA-SO4, ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Odczyt wyników (camera 4)

Czy wyniki jednoznacznie stwierdzają nadczynność tarczycy i czy to Hashimoto?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra