Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Wynik badań TSH, wysoki wynik przeciwciał

W 2008 miałam wycinaną tarczycę (rak pęcherzykowy), od tamtej pory regularnie badałam się. Urodziłam 2 córki. Obecnie biorę letrox 150 ml. Dziś odebrałam wyniki badań tsh 0,0208 ulu/ml, Tyreoblogulina <0,04, przeciwciała tyreoglobulinie ATG 9,22 (norma do 4,11 lU/ml). Ostatni wynik bardzo mnie zmartwił. Badania usg z maja nie wykazały śladów ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Problemy z trądzikiem i LIBIDO (camera 6)

Witam, proszę o pomoc w załączeniu przesyłam wyniki badań hormonów mam okropne pryszcze na szyi i plecach nic nie pomaga dodatkowo mam zero libido. Jak mam wyleczyć pryszcze i podnieść libido :( z poważaniem Urszula

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tarczyca, zwiększenie dawki leku przy staraniu się o zajście w ciążę

Dzień dobry, Od 7 cykli staram się zajść w ciążę na razie bezskutecznie. W czerwcu zrobiłam badania ogólne i wyszło mi podwyższone TSH 4,8 Udałam się wtedy do endokrynologa, który przepisał mi euthyrox N50 i kolejne badania: FT3 3,05 FT4 1,20 ATPO < 28 Prolaktyna 8,0 Po miesiącu brania euthyroxu, kolejne badanie wykazało TSH 1,7 W tym miesi...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Insulinooporność

Dzień dobry. Siostra, która ma stwierdzoną IO, PCOS oraz chorą tarczycę pogoniła mnie do laboratorium. Otrzymałam następujące wyniki: glukoza 0- 83,42 mg/dl insulina 0- 30,1 µIU/ml glukoza 60'- 175,70 mg/dl insulina 60'- 138,2 µIU/ml glukoza 120'- 119,43 mg/dl insulina 120'- 129,3 µIU/ml Po pokazaniu wyników lekarce r...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niedoczynność, choroba Hashimoto w ciąży, zwiększenie dawki leku

Witam. Kilka lat leczyłam niedoczynność (stwierdzona choroba Hashimoto). Rok temu przerwałam branie tabletek (Euthyrox N50). Dowiedziałam się teraz że jestem w ciąży i od razu poszłam zrobić badania hormonów tarczycy. Moje wyniki: TSH 8.150 mIU/L (norma 0.270-4.200), fT3 5.07 pmol/L (norma 3.66-6.72), fT4 20.4 pmol/L (norma 12.4-20.4), anty ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

TSH, zwiększenie dawki leku Levothyroxine

Dzień dobry, Chciałabym prosić o poradę związaną z dawką leku. Do połowy stycznia zażywałam Levothyroxine 50, po badaniach, które wykazały zły wynik TSH zaczęłam zażywać dawkę 75. Oto wyniki: TSH 7.18 ( norma 0.3-4.00) FT4 21 (norma 10.5-23) FT3 4.8 (norma 3.5-6.5) ATPO 1300 (norma 0-60) ATG 51 (norma

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

TSH w ciąży interpretacja wynikow

Jestem w 6 tyg ciąży. Pierwsze badanie TSH wyszło 2.55 wiem ze maks powinno być 2.5 mój ginekolog przepisał mi euthyrox 25 1 tabletkę dziennie (nigdy wcześniej nie miałam problemow z tarczyca) w poprzedniej ciąży wynosiła 1.5 a w okresie karmienia piersią 3.2. Mimo wszystko postanowiłam powtórzyć badanie jeszcze nie biorąc leków. To wyniki TSH...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Interpretacja wyników hormonalnych, testosteron, progesteron

Witam prosiłbym o interpretacje wyników; Estradiol (E2) 23,00 pg/ml 11,80 — 39,80 Folikulotropina (FSH) (L65) 2,12 mIU/ml 1,40 — 18,10 Luteotropina (LH) (L67) 3,71 mIU/ml 1,50 — 9,30 Testosteron (TTE) 721 ng/dl 241 — 827 Progesteron (N55) 0,73 ng/ml (przekroczony) ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Za wysokie TSH we wczesnej ciąży

Witam serdecznie. Jestem w 6tc i robiąc dzisiaj kontrolnie badanie TSH wyszło mi 4,52uIU/ml, gdzie norma dla kobiet w I-wszym trymestrze jest 0,01-2,32 uIU/ml. W zeszłym miesiącu mialam TSH 1,4. Jestem pod opieką endokrynologa który od maja 2015 zalecił mi dawkę LETROX'u 75 1 tab rano. Proszę powiedzieć czy w tej sytuacji mogę czekac na wizyt...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Usunięcie tarczycy z węzłami chłonnymi

Witam . Od miesiąca wiem że mam raka tarczycy za miesiąc idę na zabieg usunięcia narządu wraz z węzłami chłonnymi , wczoraj lekarka przy wykonywaniu USG powiedziała że zabieg będzie bardzo ciężki przez chorobę Hashimoto ,istnieją różne powikłania i obawy . Moje pytanie jest następujące : dlaczego operacja usunięcia tarczycy będzie ciężka przez ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra