Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Analiza badań tarczycy

Prosze o analize wynikow badan wykonanych w Polsce,gdyz lekarz w UK nie moze ich zrozumiec niestety. Zaproponowal wykonanie w UK,a te wyszly zupelnie inne.Dziekuje za pomoc. TSH 4,77 IU/ml (0,27-4,20) FT3 3,25 pg/ml (2,00-4,40) FT4 1,07 ng/DL (0,93-1,70) Anty -TPO 135 IU/ml (0-34) Anty-Tg 529,30 IU/ml (0,00-115,00)

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Czy nadal brać leki? Euthyrox, niedoczynność tarczycy

Treść pytania: Witam.Znowu musze poprosic o porade... Chodzi o moja mame - 71 lat.W 2012 roku przeszla zapalenie pluc , wtedy okazalo sie , ze cierpi na migotanie przedsionkow.Przepisano jej miedzy innymi lek OPACORDEN.Po dluzszym czasie leczenia tym lekiem wystapila nadczynnosc tarczycy.Wyniki byly bardzo zle, w zwiazku z tym od poczatku lute...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Endokrynologia/TSH, brak apetytu

Dzień dobry, Ostatnio zrobiłam badania hormonów tarczycy oraz przeciwciał: TSH 4,44 (0,27- 4,20) FT3 3,60 (2,02- 4,43) FT4 1,350 (0,932-1,71) przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej 6 (

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Proszę o interpretację wyników badania tarczycy

Witam, Odebrałam wyniki badania krwi w kierunku tarczycy. Lekarz rodzinny powiedział, że są w porządku, bo mieszczą się w normie. Ale jednak nie jestem tego pewna, ponieważ TSH chyba jednak jest za wysokie. Będąc u dietetyka, Pani dietetyk mówiła, że mimo, iż norma TSH jest do 4 to wynik 2,0-2,5 jest OK a powyżej już jest zastanawiający i racze...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Badanie tsh, hashimoto, modyfikacja leczenia

Dzień dobry 1,5 roku temu po urodzeniu córeczki zaczełam tyć, nadpotliwość, kolatanie serca, poddenerwowanie, po zrobieniu morfologi okazało sie ze moje tsh wynosil, 4,75, anty tpo 110 i anty tg prawie 100. zrobiłam usgtarczycy które wykazało chorobę hashimoto. od 1,5 roku przyjmuje euthyrox 75,Wczoraj zrobiłam morfologie i moje tsh wynosi 0,35,...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badań tarczycy, przeszczep włosów (camera 5)

Witam. A wiec tak, w maju 2015 , zglosilem sie do Kliniki [...usunięte przez Administratora...] w celu przeszczepu wlosow gdyz bardzo duzo stracilem w ostatnim czasie. Zostal wykonany szereg badan w kierunku wyeliminowania jakiej kolwiek innej przyczyny wypadnia wlosow niz same wysienie androgenowe (genetyczne).... Wszystko wyszlo ok procz wynik...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niewydolność przysadki mózgowej

Witam, jestem pod stałą opieką ginekologiczno-endokrynologiczną, na podstawie badań na FSH i LH, pani doktor stwierdziła u mnie niewydolność przysadki mózgowej, chociaż rezonans magnetyczny wykazał wszystkie prawidłowości, powiedziała coś w stylu, że "góra" nie łączy się z "dołem" (głowa-przysadka mózgowa z jajnikami), przez...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badań tarczycy

Proszę o interpretację wyników: Tsh 7,370, norma 0,270-4,200, FT3 5,37; norma 3,10-6,80, FT4 15,38 norma 12,00-22,00

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Przybranie na wadze, problemy z tarczycą?

Witam Mam 22 lata. W ciągu dwóch lat przytyłam 20 kg. Moja waga nigdy nie przekraczała 60 kg. Od roku biorę tabletki antykoncepcyjne, ale 10 kg przytyłam przed rozpoczęciem ich stosowania. Mój tryb życia nie zmienił się na tyle, żeby przytyć tak dużo. Jem te same rzeczy jakie jadłam wcześniej. Próba odchudzania zakończyła się fiaskiem. Stąd m...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Różne wyniki profilu tarczycy

Pierwsze badanie z listopada 2014: TSH- 5,04 (norma 0,27-4,20) FT3- 5,48 (norma 3,10-6,80) 11,60% FT4- 13,16 (norma 12,00-22,00) 64,32% Po tym wyniku skierowano mnie do endokrynologa. Ten kazał czekać, aż FT4 spadnie do 12,50- bez tego nie zacznie leczenia. Miałam zrobić wyniki w czerwcu 2015. Badanie USG tarczycy nic nie wykazało. Drugie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej