Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Interpretacja wyników badań tarczycy

Proszę o interpretację wyników: Tsh 7,370, norma 0,270-4,200, FT3 5,37; norma 3,10-6,80, FT4 15,38 norma 12,00-22,00

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Przybranie na wadze, problemy z tarczycą?

Witam Mam 22 lata. W ciągu dwóch lat przytyłam 20 kg. Moja waga nigdy nie przekraczała 60 kg. Od roku biorę tabletki antykoncepcyjne, ale 10 kg przytyłam przed rozpoczęciem ich stosowania. Mój tryb życia nie zmienił się na tyle, żeby przytyć tak dużo. Jem te same rzeczy jakie jadłam wcześniej. Próba odchudzania zakończyła się fiaskiem. Stąd m...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Różne wyniki profilu tarczycy

Pierwsze badanie z listopada 2014: TSH- 5,04 (norma 0,27-4,20) FT3- 5,48 (norma 3,10-6,80) 11,60% FT4- 13,16 (norma 12,00-22,00) 64,32% Po tym wyniku skierowano mnie do endokrynologa. Ten kazał czekać, aż FT4 spadnie do 12,50- bez tego nie zacznie leczenia. Miałam zrobić wyniki w czerwcu 2015. Badanie USG tarczycy nic nie wykazało. Drugie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Sterydy anaboliczne, estradiol

efektem przyjmowania sterydów anabolicznych (oxandrolonu) jest u mnie m.in.spadek poziomu estradiolu (33,7 po 3 tygodniach po odstawieniu saa. Strasznie wypadają mi włosy, to jedyny problem. Pytanie: kiedy powtórzyć badanie?czy czekać, czy podbijać lekami? i w jaki sposób,żeby pożądane efekty anaboliczne przyjmowania oxandrolonu zostały jak najd...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Pomoc w interpretacji wyników badań tarczycy, senność, wypadanie włosów

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w zinterpretowaniu całości „zdarzenia” i wskazaniu, co powinnam dalej robić.Nie zwróciłam wcześniej uwagi na tarczycę, bo leczę się też neurologicznie, ale od jakiegoś roku miałam problemy z pamięcią, koncentracją, przybrałam na wadze, cały czas chciało mi się spać, nie miałam na nic ochoty, wypadło mi większoś...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników TSH, tarczyca

Witam, mieszkam za granicą, a 18 miesięcy staramy się z mężem o powiększenie rodziny. Mamy już 3 letniego synka - stwierdziliśmy, że to czas na powiększenie rodziny i udało się "za pierwszym" podejściem :) Jeszcze przed pierwszą ciążą stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Obecnie dawki to Letrox 125 środa i niedziela, pozostałe dni Letrox ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Leczenie nadczynności tarczycy

Dzień dobry, mam 34 lata i stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy (wyniki badań w informacjach dodatkowych). Niestety karmię piersią 8-miesięczną córeczkę i nie mogę rozpocząć leczenia. Moje dziecko nie potrafi pić z butelki i jest uczulone jest na mleka modyfikowane, jesteśmy na etapie doboru odpowiedniej mieszanki (pod kontrolą alergologa). ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Nieprawidłowa morfologia, obawy

Dzien dobry prosze o interpretacje wyników krwi oraz moczu, jestem zaniepokojona ze względu na niski poziom neutrofili, ponadto mam powiekszone węzły chłonne szyi z prawej strony od około 5 dni , obawiam się że może być to coś groźnego(np białaczka lub nowotwór inny) czy mam wykonac dodatkowe badania?.Zauważyłam że TSH bardzo wzrosło wczesniej ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tsh i ft4 w ciąży

Witam, ok 3 lat temu stwierdzono u mnie lekka niedoczynosc tarczycy tsh zawsze oscylowała maź do 4.3 na chwile obecna jestem w 5 tyg ciąży i moje badania z tsh 2,2 a ft4 1.06.Moje pytanie brzmi czy powinnam stosować dodatkowa suplementację eutyroxem, kiedyś stosowałem ten lek ok 1 rok czasu następnie lekarz kazał odstawić do chwili obecnej nie z...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Tarczyca

Witam! chciałabym prosić o interpretację opisu badania TK kręgosłupa szyjnego w którym uwidoczniono tez tarczycę. Cytuję: tarczyca niejednorodna, w lewym płacie guzek hipodensyjny 20mm. Czy to coś groźnego? Dziękuję.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej