Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Interpretacja wyniku

Witam, Zrobiłem ostatnio badania na TSH wynik wyszedł 0,570 [0,350-4,940] na aparacie ARCHITECT.Pytanie czy zgłosić sie do lekarza ? wynik znajduje się w przedziale ale w dolnej granicy dodam ze zrobiłem te badanie ponieważ dolegliwości moje jak by na to wskazywały.Mianowicie czuje się wiecznie zmęczony,po nocy budzę się opuchnięty mam zalana...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Euthyrox- nadal zazywac?

Witam.Znowu musze poprosic o porade... Chodzi o moja mame - 71 lat.W 2012 roku przeszla zapalenie pluc , wtedy okazalo sie , ze cierpi na migotanie przedsionkow.Przepisano jej miedzy innymi lek OPACORDEN.Po dluzszym czasie leczenia tym lekiem wystapila nadczynnosc tarczycy.Wyniki byly bardzo zle, w zwiazku z tym od poczatku lutego 2015 byla lec...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Prolaktyna

Witam. Mam 30 lat, i mam problem z brakiem wytrysku. Za namową żony zrobiłem badania krwi, wyszło, że: Prolaktyny mam 401, a testosteronu 3,32 Byłem wczoraj u endokrynologa, który polecił mi rezonans i badania krwi. Oczywiście z naszym NFZetem to jest przyszły rok. Proszę o poradę, jak pomóc? Czy konieczny jest rezonans? Dodam, że NIE MAM za...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Niedoczynność tarczycy, wysokie tętno i zawroty głowy

Dzień dobry, Mam problem zdrowotny i w zasadzie nie wiem czy to jest tarczyca. Od dwóch lat zażywam Euthyrox 50. Obecnie jestem na Erasmusie w Hiszpanii. Tydzień temu rano bardzo źle się poczułam. Mam w mieszkaniu aparat do mierzenia ciśnienia i tętna. Ciśnienie 150/100 i tętno 128. Zostało wezwane pogotowie, Zrobione mi EKG. Badania wyszły w po...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wyniki badań TSH, FT3, FT4 -spadek energii, wypadające włosy

Witam. W związku ze spadkiem energii, wypadających włosach, zatrzymywaniem się wody w organizmie, suchych, piekących oczach, wzrost wagi mimo braku zmiany w sposobie odżywiania postanowiłam wykonać sobie badania tarczycy. Mam 24 lata i ponadto zażywam antykoncepcje hormonalną- tabletki Belara. Chciałabym spytać czy wyniki są prawidłowe i powyższ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników FT4 i TSH, senność, wyczerpanie, przyrost masy ciała -czy to niedoczynność tarczycy?

Witam, od bardzo długiego czasu zauważam u siebie objawy niedoczynności tarczycy. Do typowych objawów jakie u siebie zauważyłam należą: senność, wyczerpanie, przyrost masy ciała, osłabiona zdolność koncentracji, uderzenia gorąca, wypadanie włosów. Dodatkowo od jakiegoś czasu mam problem z miesiączką. Przez 4 miesiące nie dostałam okresu. Udałam ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Wahania hormonow tarczycy

Witam.Pisze tutaj kolejny raz z prosba o porade i nigdy sie nie zawiodlam. Chodzi o moja mame - 71 lat.W 2012 roku przeszla zapalenie pluc , wtedy okazalo sie , ze cierpi na migotanie przedsionkow.Przepisano jej miedzy innymi lek OPACORDEN.Po dluzszym czasie leczenia tym lekiem wystapila nadczynnosc tarczycy.Wyniki byly bardzo zle, w zwiazku z ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Tarczyca_USG

Witam, chciałabym prosić o pomoc w interpretacji badania USG Tarczycy. Parametry poniżej: prawy płat tarczycy: 53,0x14,7x19,8 mm; objętość - 7,7 ml lewy płat tarczycy: 53,9,0x15x19,5 mm; objętość - 7,9 ml cieść szerokości 4 mm; Objętość tarczycy 15,6 ml (wg wzoru na elipsoide); Echostruktura tarczycy zmieniona o obniżonych odbiciach, drbn...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Zapytanie odnosnie Hormonów Fsh i Lh

Witam ... Proszę o interpretacje wyników hormonalnych , które były wykonane w 9 dniu cyklu, czy wszystkie parametry są w normie ? Fsh:7,62 faza folikularna 3,85 - 8,78 środek cyklu 4,54 - 22,5 faza lutealna 1,79 - 5,12 po menopauzie 16,7 - 114,0 Lh:11,28 faza folikularna 2,12 - 10,89 środek cyklu 19,18 - 103 faza lutealna 1,20...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Problem z tarczyca

Dzien dobry Mam nastepujacy problem i chcialalby uzyskac porady co do dawkowania leku euthyrox..... Od 2 lat lecze sie na niedoczynnosi tarczycy...lekarz stwierdzil prawdopodobnie autoinmunologiczne zapalenie( wole hashimoto)..bylo to krotko po porodze...po usg stwierdzono limfocytarne zapalenie tarczycybralam dawke 100....od 0k pol roku przyj...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra