Endokrynolog Online, Endokrynologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Endokrynolog Online, Endokrynologia

Pytania użytkowników / Endokrynologia

Układ wewnątrzwydzielniczy -podwzgórze i przysadka mózgowa, tarczyca, przytarczyce, nadnercza, jądra i jajniki, trzustka

Rezonans głowy bez kontrastu

Witam. Kilka tygodni temu zaczęła boleć mnie głowa nietypowy sposób, nie był to ból migrenowy przez 3dni ból typu nagły ucisk w jednym punkcie, utrzymywał się kilka sekund i przechodził, i tak pare razy dziennie. Przeszło na parę dni. Ból wrócił bolało większość dnia przez 3 dni w jednym punkcie, był to ból ciągły ,czasem lekko w innych miejsca...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Tarczyca, czy to hashimoto

Czy to hasimoto? Czy obszar hipoechogenny może być nowotworem. Dodam że dwa lata temu była biopsje i nic nie wykazała, ale znowu chcą nakluwac bo obszar powiększył się o 1.5 mm.Teraz ma 7*5mm?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Ból oczu

Witam-od dawna odczuwam bóle oczu,mam wrażenie "wypychania gałek ocznych od wewnątrz " -przeszłam operację oka -odklejona siatkówka i usunięcie soczewki.Ciśnienie oczu dobre.Moja dolegliwość jest przykra-stale czuję się niewyspana.Proszę o poradę pozdrawiam

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Interpretacja wyników badań hormonalnych

Witam, proszę o interpretację wyników badań hormonalnych: FSH 11.6 LH 6.9 PROLAKTYNA 27.8 TESTOSTERON 0.56 badania były wykonane w 3 dniu cyklu. Lekarz ginekolog na podstawie tych badań oraz nieregularnych cykli miesiączkowych( od 50-60 dni) wystawił skierowanie do endokrynologa oraz zlecił dodatkowe badania: FT3 3.5, FT4 1.11 Anty- TPO 57...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

TSH

Witam, Jestem kobietą i mam 28 lat chciałabym prosić o interpretacje wyników: TSH- 2,68 uIU norma (0,27-4,2) FT4 14,75 12-22 FT3 4,99 3,9-6,7 Przeciwciała p/peroksydazie tarczycowej 5,1 IU/ml norma<31 [rzeciwciała p/tyreoglobulinie <10 IU/ml ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Hiperprolaktyna

Mam podwyższoną prolaktynę która wynosi 80 ng/ml i utrzymuje się na tym poziomie przez dłuższy czas. Badania pomocnicze estradiol 62,1 pg/ml tsh 1,36 Ulu/ml fsh 7,35 mlU/ml lh 3,97 mlU/ml W przeszłości brałam leki psychotropowe które spowodowały zwiększenie prolaktyny. Mam pytanie czy nie ma obawy co...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Czy po badaniu tsh jednym od razu leki jak je żle znosi

Proszę o interpretacje Wyniki badań hormonów tarczycy u chorej na epilepsję, fruktozemię, wodogłowie i z upośledzeniem znacznym zażywa leki przeciw padaczkowe lamitrin i depakine chronosfer,oraz rispolept Witam.Córka ma 13 lat choruje na epilepsje,fruktozemie,wodogłowie pozapalne-zastawka,upośledzenie umysłowe w stopniu znacznym.Wynik TSH-4,52 l...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Interpretacja wyników tarczycy

Dzien Dobry. U mojej mamy jakis czas temu stwierdzono nadczynnosc tarczycy prawdopodobnie po leku opacorden, ktory brała na migotanie przedsionkow.Wyniki tarczycy były bardzo złe : 2 luty 2015r FT4 100 FT3 28.3 zostało zastosowane leczenie : thyrozol 10 mg 3x1 , encorton 10mg 3x1 i zamiast opacordenu nebicard. Nastepne oznaczenie 19 luty : ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Zwiększenie wzrostu

Witam Jestem mężczyzną, mam 20 lat i 170 cm wzrostu. Być może nie jest to bardzo mało jednak chciałbym dowiedzieć się czy w moim przypadku istnieje jakiś sposób bądź jakakolwiek terapia pozwalająca uzyskać choćby kilka dodatkowych centymetrów ? Czy jest sens abym szukał pomocy u specjalistów ? Przeszukałem wiele stron internetowych jednak inf...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Osuchowski

Lekarz specjalista patomorfolog

Wyniki badań

Dzień dobry, w listopadzie urodziłam synka. Od wielu lat mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Nadczynność, jest na zmianę z niedoczynnością. Ostatnio zrobiłam sobie badania i oto wyniki: TSH 0,005 (norma 0,27-4,2) FT4 33,31 (norma 12-22) FT3 6,54 (norma 3,1-6,8). Mam takie objawy, że jestem często jestem śpiąca i nie mogę schudnąć. Waga st...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra