Gastrolog Online, Gastrologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Gastrolog Online, Gastrologia

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Ból brzucha, mrowienie i uczucie drętwienia oraz falowanie ciepła w podbrzuszu

Przez całą sobotę i obecnie (godz.2 w nocy) mam ból brzucha, mrowienie i uczucie drętwienia oraz falowanie ciepła w podbrzuszu. Leczę się na zgagę i zespół jelita wrażliwego. Brałem rano dexilan (biorę go od miesiąca) a wieczorem ok. 20 nospę forte i jeszcze raz ok. północy.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Tępy ból brzucha na dole po prawej stronie, gazy, rozwolnienia

Dzień dobry. Mam 23 lata, 181cm wzrostu i ponad 110kg(przez te lata przytyłem ponad 30kg - niezbyt zdrowy tryb życia) wagi i od 5-6lat mam problemy z jelitami. Mam również chorobliwą kancerofobię i z tego też powodu nigdy nie byłem u żadnego specjalisty w tym temacie. Około 8 lat temu miałem wycinany laparoskopowo woreczek żółciowy z powodu kami...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Wyniki badań, krwawienie w przewodzie pokarmowym

Witam. Bardzo proszę o interpretację wyników badań. Dodam że choruję na cukrzycę typu 1 oraz Hashimoto. Wbc 4.58 norma 4-10. Lym 1.04 1.30-4.00 Mid 0.40. 0.15-0.70 Gra 3.11. 2.50-7.50 Lym%. 23.3%. 20%-45% Mid% 8.7%. 3.0%-7.0% Gra% 68%. 40%-70% Rbc 4.84. 4-5 Hgb 14. ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Krew w stolcu

Witam, w czwartek jadłem sałatkę z buraków , załatwiałem się w sobotę i miałem zabarwioną część stolca , w niedzielę aż cała woda była czerwona , i dzisiaj również zobaczyłem zmianę w stolcu zabarwienie czerwone ale nie tak silne jak wczoraj. Po głębszej analizie zobaczyłem że w środku jest on cały czerwony przypominający krew , bez skrzepów. Do...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Biegunka przy wzjg

Od pary dni mam wodnista biegunkę i nic przechodzi aktualnie stosuje asamax 500 3x2 Czy mogę zastosować jakiś lęk który mi nie zaszkodzi

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Biały nalot na języku, luźne stolce

Od kilku miesięcy mam następujące objawy: przelewanie w jelitach - często, biały nalot na języku - zawsze, stolce o różnej konsystencji, przeważnie luźne, czasem z domieszką śluzu, nie zauważyłem krwi, powiększone migdałki, szumy uszne, delikatne zawroty głowy. Antybiotyki i leki na jelita nie pomagają na dłuższą metę. Laryngolog stwierdził, że ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Czy może być to problem z wątrobą?

Witam serdecznie, na wstępie powiem że ok. 11 lat temu miałam styczność z osobą chorą na WZW C (to osoba z rodziny którą się opiekowałam ale wydaje mi się że nie miałam kontaktu z krwią tej osoby). Choroba z tego co wiem jakiś czas temu u tej osoby "przybrała na sile". Od tego czasu mówiąc szczerze - bałam się przebadać, ale żadnych szczególnych...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Lekki ból gardła, chrypka, problem z przełykaniem, brak gorączki (camera 1)

Witam W kwietniu przeszłam terapie antybiotykową z powodu wykrycia bakterii. Leki były to Amoxs,Klacid i IPP20 ..Jednak po 2 tygodniach znów poczułam takie same dolegliwości jak,uczucie pustki w żołądku,nadkwasota,odbijanie się jedzeniem,podczas konsultacji z tutejszym lekarzem zaproponował powtórzenie badania stolca tym razem na wykryto bakter...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Alergia pokarmowa, narośl, rogowacenie na dolnej wardze (camera 1)

Dzień dobry mam biała narosl dosyć twarda na dolnej wardze już od dłuższego czasu raz jest mniejsza raz wieksza i też rogowacenie mieszkowate na prawie całym ciele od młodości w sumie na początku było tylko na rękach i nogach ale od jakiegoś czasu pojawia się też na brzuchu i ramionach czy jest przyczyną jakiejś nietolerancji pokarmowej? Dodam j...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Wyniki badania posiewu kału, helicobacter pylori, citrobacter (camera 1)

Jestem 4 miesiące po leczeniu helicobakter pylori brałem antybiotyki plus pompę proteinowa pantoprazol 2x 40 przez 3 miesiące po całym leczeniu mam przewlekłe wzdęty brzuch plus zaparcia zrobiłem sobie posiew tlenowy kału na ogólną florę bakteryjną bo myślałem że to dyzbiozy ale nie wiem czy wyniki są dobre mam tam dwie bakterie które nie wiem c...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii