LekarzPomaga.pl - BÓLE BRZUCHA/PLECÓW, TRZUSTKA

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Bóle brzucha/pleców, trzustka

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Opublikowano:

Użytkownik:

Dzień dobry,
Zadawałam w sobotę/niedzielę pyt dotyczące bólu brzucha i pleców, w tle z nerwica i wzjg. Pisałam też o mojej obawie co do rana trzustki. Chciałabym jeszcze w związku z tym poprosić o przyjrzenie się moim wynikom badań laboratoryjnych:

27.01.
Amylaza: 37 (28-100)
Lipaza: 18 (13-60)

06.02
Glukoza: 78.8 (70-105)

11.02
Amylaza: 34 (30-100)
Lipaza: 25.4 (12-48)

19.02
Amylaza: 28 (28-100)
Lipaza: 15 (13-60)
Glukoza: 101 (74-106)

24.02
Amylaza: 30.5 (30-100)
Lipaza: 25.7 (12-48)
Glukoza: 71.3 (70-105)

W nawiasach podaję wartości referencyjne. Wyniki robione w 2 różnych laboratoriach. Co mnie martwi? Niski poziom Amylazy i glukozy. Moja glukoza raczej była z reguły w granicach 90. W ciąży miałam cukrzycę ciążowa. Jakieś 1.5 tyg temu miałam napad sztywności mięśni, spociłam się, drżały mi mięśnie, myślałam, że padnę, akurat byłam wtedy głodna... Wprawdzie kiedyś przy nerwicy miałam już podobne stany, ale.... teraz myślę tylko, że to początkowa hipoglikemia i guz trzustki. Apetyt mam zmienny: raz głodna jak wilk, innym razem nic nie mogę przełknąć, mam zgagę i odbija mi się. Wiem, że może to być objaw nerwicy ale te niskie wartości Amylaza i cukru bardzo mnie martwią- mimo, że mieszczą się w normie. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam
Marzena, lat 33

Tagi publikacji: ból brzucha, trzustka, problemy z trzustką, ból pleców, refluks żółciowy, biegunki

Lekarz:

Zarówno poziom glukozy jak i amylazy nie budzą na chwilę obecną niepokoju i nie wskazują na guza trzustki. Opisywane przez Panią dolegliwości sprzed 1,5 tygodnia były najprawdopodobniej spowodowane tym, że długo nie spożywała Pani posiłku (wspominała Pani, że była wtedy głodna) i organizm mógł w tej sposób zareagować. Ponadto tego typu dolegliwości, czemu mogą towarzyszyć do tego wahania poziomu glikemii mogą świadczyć o tzw. hipoglikemii reaktywnej, czyli obniżeniu poziomu glukozy we krwi u osób zdrowych, występującemu od 2-5 godzin po spożyciu posiłku, zwłaszcza takiego, który zawiera dużą ilość węglowodanów. Do tego zjawiska dochodzi w następstwie produkcji przez trzustkę zbyt dużych ilości insuliny, co jest najczęściej spowodowane nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi i stylem życia, między innymi spożywaniem dużych ilości cukrów prostych, nieregularnymi posiłkami, zbyt długimi odstępami między posiłkami czy spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Żeby unikać tego typu sytuacji proponuję spożywać regularne posiłki, w odstępach 3-3,5 godziny, zwracać uwagę, by śniadanie było spożyte do godziny od wstania z łóżka, unikać długich okresów głodzenia, ograniczyć spożycie cukrów prostych, soków i słodkich napojów, starać się spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. produkty pełnoziarniste, warzywa). Można też skorzystać z pomocy dietetyka. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi