Portal medyczny PODWYŻSZONE WYNIKI WĄTROBOWE ALT I GGTP

Baner Główny PODWYŻSZONE WYNIKI WĄTROBOWE ALT I GGTP

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Podwyższone wyniki wątrobowe ALT i GGTP

Użytkownik:

Witam, Mam 27 lat 184 cm wzrostu i 88 kg wagi. W czerwcu 2013 roku robiąd badania kontrolne wyszedł mi podwyższony ALT - 80. Lekarka zleciła cały szereg badan wątrobowych i na żółtaczki plus USG jamy brzusznej - wszystkie badania były wporzadku oprócz ALT -80 i GGTP -160 oraz powiekszonej sledziony 131mm. W grudniu zrobiłem równiez badania na cholesterol i Trojglicerydy. Cholesterol 220 Trojglicerydy 360 oraz powtórzyłem badania na ALT i GGTP które wyszły praktycznie bez zmian. Po zastosowaniu diety(nie dłuzej) oraz stosowania ostropestu plamistego, dziś moje wyniki to ALT -71 GGTP- 140 Cholesterol 221 i Trojglicerydy 290.Alkohol spozywam w średnich ilosciach, głównie w weekand. Chciałbym zapytac, co może byc przyczyna złych wyników watrobowych ponieważ zostały już wyczerpane wszystkie standardowe badania.

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, jeżeli ma Pan możliwość to proszę tu zamieścić zdjęcia/skany wszystkich badań (w tym USG), które były do tej pory wykonane. Proszę jeszcze napisać czy ma lub miał Pan jakiekolwiek dolegliwości/objawy chorobowe, czy też te badania były wykonywane tylko i wyłącznie kontrolnie? czy kiedykolwiek wcześniej miał Pan wykonywane takie badania i wyniki były w porządku? czy USG również było powtarzane czy wykonane tylko ten jeden raz? czy do tej pory chorował Pan na coś poważniejszego? czy w rodzinie ktoś cierpi na jakieś poważniejsze choroby, albo miał podobne odchylenia w badaniach? czy zażywa lub zażywał Pan w ostatnim czasie jakieś leki? czy konsultował się Pan z gastrologiem albo z jakimś innym specjalistą?

Użytkownik:

Witam,
Nigdy nie maiłem żadnych objawów chorobowych, badania zostały zlecone ponieważ miałem zapalenie powieki przedniej, pekajace konciki ust i uczulenie przy uchu ( dr dermatolog stwierdziła, że jest to z przewodu pokarmowego i atakuje otwory zewnetrzne, ogolnie całe to uczulenie prawie mi przeszło oprócz nadal pękajacych co 2 tygodnie konicków ust). Jesli dobrze pamietam to ALT miałem robiony kiedys przy standardowych badaniach i było wporzadku. USG było wykonywane jeden raz, nie chorowałem na nic poważniejszego, w rodzinie z powazniejszych chórób to wystąpienie torbiela na janikach u mamy i siostry. Leków nie zażywałem. Na wizyte z specjalista od wątroby jestem umówiony dopiero za 3 miesiące.

Załączniki:

Lekarz:

Niestety nie umiem jednoznacznie stwierdzić z czym mogą być związane te odchylenia, ponieważ ani Pana objawy ani te wyniki nie wskazują na żadną konkretną przyczynę. Zmiany te nie są duże, ale z pewnością wymagają diagnostyki. Oczywiście w pierwszej kolejności wyklucza się wirusowe zapalenia wątroby - co w Pana przypadku już zrobiono. Podwyższenie poziomu GGTP, aminotranferaz (ALT/AST) i trójglicerydów występuje także w przypadku nadużywania alkoholu, ale taką sytuację Pan neguje. Kolejną przyczyną jest stosowanie leków - niektóre powodują wzrost aktywności enzymów wątrobowych - u Pana również można to wykluczyć. Ponadto w alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby mogą występować takie nieprawidłowości, ale z kolei obraz USG nie wskazuje na takie zmiany w wątrobie. Różnego rodzaju autoimmunologiczne schorzenia wątroby i dróg żółciowy, choroby spichrzeniowe również mogą dawać takie zmiany, ale powodują też szereg innych objawów i nieprawidłowości, które u Pana nie występują.
W związku z tym najlepiej będzie jeśli dalszą diagnostyką zajmie się specjalista hepatolog - ja niestety nie jestem tu w stanie wiele podpowiedzieć. Natomiast do czasu tej wizyty proponuję spróbować wprowadzić kilka zmian w swoim stylu życia. Po pierwsze przez te 3 miesiące proszę całkowicie zaprzestać spożywania alkoholu w jakiejkolwiek postaci i zaprzestać palenia papierosów (o ile Pan pali). Ponadto postarać się znacznie zwiększyć aktywność fizyczną (bieganie, pływanie co najmniej 2-3 razy w tygodniu) oraz zmodyfikować dietę (tylko w sposób naprawdę radykalny - po to aby obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów bo jest on zdecydowanie za wysoki). Proponuję ściśle stosować się do tych zaleceń do czasu wizyty u hepatologa, z pewnością zleci on powtórzenie badań i wtedy będzie można ocenić czy spowodowało to poprawę wyników i dzięki temu dowiemy się w jakim stopniu te czynniki mają na nie wpływ (a jest to dość istotne). Ponadto wskazane byłoby powtórzenie USG brzucha, ale myślę, że spokojnie można z tym zaczekać do wizyty u specjalisty (bo pewnie on także będzie chciał powtórzyć badanie). Pozdrawiam!

wątroba, próby wątrobowe, transaminazy, cholesterol, ggtp, powiększona śledziona
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Proszę o interpretację wyników badań

Poziom cholesterolu 262,3 mg/dl HDL 146,5 mg/dl LDL 147,1 mg/dl Czy powinnam się przejmować tymi wynikami? Czy powinnam brać jakieś leki na obniżenie poziomu cholesterolu? Dziękuję Danuta

Czytaj więcej...
Dieta wątrobowa -portal medyczny

Dieta wątrobowa

Wątroba jest narządem zlokalizowanym się pod przeponą, w prawej części brzucha. Pełni szereg różnych, ważnych funkcji m. in. odpowiada za metabolizm, magazynuje żelazo, witaminy A, D i K, w mniejszych ilościach również wit. B12 i C, neutralizuje t...

Czytaj więcej...
Wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, D, E (HAV, HBV, HCV, HDV, HEV) -portal medyczny

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, D, E (HAV, HBV, HCV, HDV, HEV)

Wirusowe zapalenie wątroby jest schorzeniem występującym dość często, a jego przyczynę stanowią wirusy hepatotropowe: HAV, HBV, HCV, HDV, HEV. Zakażenie tymi patogenami może manifestować się jako: nosicielstwo - występuje w przypadku obecności ...

Czytaj więcej...

Bóle w okolicach wątroby

Witam, od ok. dwóch miesięcy mam przewlekłe bóle (kłucie, rozpieranie) po prawej stronie brzucha, pod żebrami, czasem promieniujące na plecy. Badanie USG nic nie wykazało: "Wątroba prawidłowej wielkości i echogeniczności, jednorodna, gładkich ...

Czytaj więcej...

Zoltaczka typu b

Witam. Od paru lat jest widoczny u mnie we krwi wirus zoltaczki typu b. Nie jestem leczony bo podobno jestem nosicielem ale nie chory. Mieszkam w Szwecji i tu co roku robią mi badania kontrolne i w ogóle mnie nie leczą. Nie dawno poznałem dziewc...

Czytaj więcej...

Spadek HGB od listopada.Czy są powody do niepokoju?

Dzień dobry.Ponieważ od paru tygodni czuję się gorzej i narzekałem na spadek kondycji postanowiłem zrobić badanie krwi.I wyszły następujące wyniki WBC 8.3 ul (4-11.3) LYMPH 28.3 (25-45) MXD 7.4 (6-16) NEUT 64.3 (40-65) RBC 4.63 ul (4.2-5.6) HGB 13...

Czytaj więcej...

Czy to choroba wątroby/nerek? (camera 3)

Ponad 6 lat temu nadużywałam leki przeciwbólowe zawierające paracetamol (głównie apap, ibuprom). Od 2 lat mam problemy ze zdrowiem, ktore ostatnio bardzo sie nasiliły(jestem ciągle senna i zmęczona, mam depresję, siniaki na nogach). Zastanawiam si...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników badania krwii

Witam, mam pytanie - martwią mnie moje wyniki krwi. Zrobiłem je bo mam od miesiąca problemy gastryczne (zaparcia, cuchnace gazy,oraz niesmak w ustach(metaliczny, bardzo silny) wysypkę na plecach. Wiążę to z podaniem mi leków w kręgosłup i bark (t...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników badania krwii - cd

Witam Pytanie chciałbym skierować do Pani Magdaleny Pikul, ze względu, że odpowiedziała na moje pierwsze pytanie. Jeżeli to niemożliwe, wklejam tu treść korespondencji: "Witam, mam pytanie - martwią mnie moje wyniki krwi. Zrobiłem je bo mam od mi...

Czytaj więcej...

Dieta dla chorego na miażdżycę (camera 1)

Witam serdecznie, U mojego taty wykryto miażdżycę. Jest osobą w średnim wieku (54 lata), wcześniej nie skarżył się na żadne dolegliwości, nagle zaczęły się problemy z chodzeniem - stwierdzono u niego niedokrwienie kończyn dolnych z powodu kry...

Czytaj więcej...