LekarzPomaga.pl - STAN PO OZT

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Stan po OZT

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Dzień dobry,

W zeszłym roku w maju przeszedłem ostre zapalenie trzustki.
Najprawdopodobniej przyczyną było tłuste jedzenie, grill i spożycie większej ilości alkoholu podczas pobytu nad jeziorem po weekendzie majowym.
4 czerwca trafiłem do szpitala z silnym bólem brzucha.

W szpitalu miałem wykonane badania:
USG j. brzusznej (4.06): Wątroba jednorodna umiarkowanie powiększona o nieco podwyższonej echogeniczności. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, nie zawiera złogów. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe uwidocznione fragmenty trzustki sonograficznie bez zmian. Płynu w jamie otrzewnej nie stwierdza się. Śledziona niepowiększona, jednorodna. Obie nerki o prawidłowym położeniu, długości oraz budowie sonograficznej.
TK j. brzusznej (6.06): Badanie z podaniem środka cieniującego, trójfazowe. Głowa trzustki powiększona szczególnie w dolnej częsci, w obrębie wyrostka haczykowatego (do 60mm w wymiarze poprzecznym), o odcinkowo zatartych zarysach. Trzon i ogon trzustki wielkości w granicy normy, o ostrych zarysach. Miąższ trzustki jednorodnej gęstości, bez uchwytnych zmian ogniskowych; przewód trzustkowy nieposzerzony. W otoczeniu głowy trzustki nieregularny, hypodensyjny obszar wysięku obejmujący zagięcie dwunastniczo-czcze i rozciągający się w dół w przestrzeni przedartalnej nieco poniżej poziomu podziału aorty na tętnice biodrowe wspólne. Całość obrazu odpowiada ostremu, odcinkowemu, obrzękowemu zapaleniu trzustki. Wątroba niepowiększona, o umiarkowanie obniżonej gęstości, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Śledziona niepowiększona, jednorodna. Nerki położone typowo, prawidłowej struktury, bez uwapnionych złogów i cech zastoju. Nadnercza bez zmian. Aorta brzuszna nieposzerzona. Węzły ochronne zaotrzewnowe niepowiększone.

Amylaza krew 4.06.2013 - 143 6.06.2013 - 65
Amylaza mocz 4.06.2013 - 1282 6.06.2013 - 798 9.06.2013 - 329
Cukier norma
Wyszedłem ze szpitala 10.06.2013 roku.

Po tym czasie przez jakiś miesiąc odczuwałem nawracające bóle w brzuchu o niskim lub średnim natężeniu. Bóle stopniowo ustępowały.
Nie zażywałem żadnych lekarstw, a tylko starałem się utrzymywać dietę.

2.07.2013 roku wykonałem badania:
OB 6/h Ref M 1-10/h
Glukoza w surowicy 90mg/dl Ref M: 75-115mg/dl
Diastaza w surowicy 38 U/L Ref M: do 80 U/L
CRP Białko 2,56 mg/l Ref. M. do 5.0 mg/l

20.08.2013 Badanie USG
Wątroba i śledziona niepowiększone jednorodne bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy bez cech złogów kamicznych. Przewód żółciowy wspólny nieposzerzony. Trzustka widoczna poprzez rtreść pokarmową niepowiększona jednorodna bez zmian ogniskowych. Przestrzeń wokół wielkich naczyń bez zmian. Obie nerki położone prawidłowo, prawidłowej wielkości i kształtu bez cech zastoju moczu i ech złogów kamicznych. Pęcherz moczowy bez zmian.


4.09.2013 roku wykonałem badania
OB 10/h Ref. M: 1-10/h
Diastaza w surowicy 97 U/L Ref.M: do 80 U/L
Diastaza w moczu 433 U/L Ref.M: do 380 U/L

9.10.2013 roku wykonałem badania
OB 9/h Ref.M: 1-10/h
Diastaza w surowicy 54 U/L Ref.M: 24-65 U/L
WBC 12,4K/uL Ref.M: 4,1 - 10,9 K/uL
LYM 1,7 14,1%L Ref.M: 1,0-4,0 Ref.M: 25-30%L
*MID 1,1 9,0%M Ref.M: 02-1.0 Ref.M: 3-13%M
GRAN 9,6 76,9%G Ref.M: 2,0-7,0 Ref.M: 50-70%G
HCT 51,2% Ref.M: 40-41.0
MCV 98,1 fL Ref.M: 80,0-97,0 fL

5.11.2013
OB 5/h Ref.M: 1-10/h
Diastaza w surowicy: 60 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu: 400 U/L Ref.M: do 460 U/L
CRP Białko: 3,57 mg/l Ref.M: do 5,0 mg/l

W tym czasie czułem się dobrze. Przeważnie trzymałem dietę niskotłuszczową, ale od czasu do czasu pozwoliłem sobie zjeść coś smażonego.
Lekarz zapisał mi tabletki Lipankrea 1700, które stosowałem tylko przy większych posiłkach. Jedynymi dolegliwościami które miałem to od czasu do czasu biegunki i żadkie ukucia w okolicy trzustki (raz - dwa razy na dobę)

W styczniu urodziło mi się dziecko, po czym pozwoliłem sobie na wypicie kilku kieliszków wódki i zjedzeniu cięższego posiłku.
Po dwóch dniach zacząłem "czuć" brzuch. Ból był zmienny, lecz stały - przeważnie podobny jak przy mocnym uczuciu głodu.

28.01.2014 roku wykonałem badania:
OB 5/h Ref.M: 1-10/h
Diastaza w surowicy: 55,9 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 599,7 U/L Ref.M: do 490 U/L
CRP Białko 5,33 mg/l Ref.M: do 5,0 mg/l

6.02.2014 roku wykonałem badania
HCT 50,6% Ref.M: 43-49%
MCV 95,3 fL Ref.M: 82-95,0 fL
OB 4/h Ref.M: 1-10/h
Glukoza w surowicy 97 mg/dl Ref.M: 74-106mg/dl
Diastaza w surowicy 54,2 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 522,9 U/L Ref.M: do 460 U/L
Białko 2,96 mg/l Ref.M: do 5,0 mg/l

6.02.2014 USG jamy brzusznej
Wątroba i śledziona niepowiększone jednorodne bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy bez cech złogów kamicznych. Trzustka i przestrzeń wokół wielkich naczyń bez zmian. Obie nerki położone prawidłowo prawidłowej wielkości i kształtu bez cech zastoju moczu i cech złogów kamicznych. Pęcherz moczowy słabo wypełniony moczem. Prostata niepowiększona.

13.02.2014 roku wykonałem badania
Diastaza w surowicy 60,8 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 733,9 U/L Ref.M: do 460 U/L

od 13.02 do 26.02 utrzymywałem ścisłą dietę, jadłem 5 posiłków dziennie. Schudłem 2kg

26.02.2014 roku wykonałem badania
OB 5/h Ref.M: 1-10/h
Diastaza w surowicy 60,0 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 566 U/L Ref.M: do 460 U/L

Pomimo utrzymywania diety diastaza w moczu wzrosła (6.02-12.02), a potem po jeszcze bardziej rygorystycznej diecie od (12.02 do 26.02) trochę spadła. Ból brzucha trochę mniejszy (26.02) lecz trwa cały czas.
Czuje nasilenie bólu przez kilka minut po posiłku. Zażywam kreon i lipankrea prawie do każdego posiłku.
Wizytę u lekarza gastrologa mam umówioną dopiero na 7.05.2014
Proszę o radę co robić w takiej sytuacji? Czy wykonać jakieś dodatkowe badania?
Co może mi być? Czy to nawrót OZT, czy PZT, czy rak? Proszę o pomoc.

Dodam tylko, że w maju 2013 roku ważyłem 96 kilogramów. Podczas ostego zapalenia trzustki schudłem do 84 kilogramów i taką wagę utrzymywałem do końca stycznia.
Od końca stycznia do dzisiaj schudłem kolejne 4 kilogramy do 80 kg. Mam 29 lat i wzrost 178cm. Niestety palę papierosy - ok 10-20szt dziennie.

Lekarz:

Witam, proszę jeszcze napisać, w którym miejscu dokładnie lokalizuje się ból i czy gdzieś promieniuje - na przykład do pleców? czy trwa cały czas, czy może pojawia się tylko po posiłkach? czy jest to ból podobny do tego, który odczuwał Pan przy OZT tylko o mniejszym nasileniu? czy poza tym odczuwa Pan nudności, wymiotuje? zdarza się zgaga albo odbijanie kwaśną treścią? czy ma Pan biegunki (ile jest luźnych stolców dziennie) lub zaparcia? czy ma Pan dobry apetyt, a jedynie z uwagi na objawy utrzymuje dietę, czy też odczuwa Pan niechęć do jedzenia? rozumiem, że od czasu nasilenie dolegliwości nie spożywa Pan już alkoholu? czy w ostatnim czasie badał Pan stężenie lipazy w surowicy?

Użytkownik:

Dzień dobry Pani Magdaleno,

Ból najczęściej lokalizuje się po lewej stronie w nadbrzuszu, lecz czasem
boli cały brzuch.
Ból jest kołujący, kujący, wypychający często przypomina ból jak przy bardzo
dużym głodzie - jest różny. Czasem promieniuje do pleców. Boli mnie cały
czas lecz o zmiennym natężeniu. Czasem miewam wzdęty brzuch.
Czasem po posiłkach przez jakieś 20-30 minut ból się nasila, ale nie zawsze.
Nie mam potrzeby brania tabletek przeciwbólowych.

Podczas OZT ból był nagły i dużo silniejszy przez pierwsze dni. Aktualnie
mogę porównać mój ból brzucha do tego który miałem jakieś 14-21 dni po OZT.

Nudności nie odczuwam, wymiotów nie mam. Wcześniej przy OZT też nie miałem.
Zdarza mi się zgaga, czasem mi się odbija kwaśną treścią.

Miewam biegunki, lecz nie jest to zawsze. Średnio dziennie wypróżniam się
raz lub dwa. W niektóre dni mam luźne biegunki, w inne dni oddaje kał
podobny kolorystycznie i konsystencją do gliny. Czasem w stolcu obserwuje
resztki jedzenia (np. niestrawione ziarenka z chleba pełnoziarnistego).

Apetyt mam bardzo dobry, lecz tylko z obawy przed pogorszeniem wyników i
możliwością nasilenia bólu utrzymuje dietę.
W zeszłym tygodniu zaczęły mnie łapać częste skurcze mięśni w nogach.
Stwierdziłem, że przez dietę brakuje mi żelaza. Zażywam od tygodnia 2-3
tabletki na dobę Aspargin i skurcze minęły.
Czasem mam świąt skury praktycznie na całym ciele. Po nasmarowaniu zwykłym
balsamem świąt ustępuje.
Od czasu nasilenia bólu oczywiście nie spożywam alkoholu. Od zeszłego roku
kiedy miałem OZT tylko raz wypiłem alkohol (kilka kieliszków wódki w
styczniu br.), po czym najprawdopodobniej mój ból się nasilił.

Aktualnie obserwuje tak jakby z tygodnia na tydzień ból nieznacznie
ustępował.

Niestety nie badałem stężenia lipazy w surowicy.

Pozdrawiam
Błażej

Tagi publikacji: trzustka, zapalenie trzustki, ostre zapalenie trzustki, ból brzucha

Lekarz:

Jeżeli chodzi o ostre zapalenie trzustki to ostatnie wyniki badań nie potwierdzają tego. Stężenie diastazy w surowicy jest w normie, a stężenia w moczu jedynie nieznacznie podwyższone, podczas gdy przy OZT przekraczają one normy co najmniej 2-3 krotnie.
Z kolei o przewlekłym zapaleniu możemy mówić wtedy, kiedy dolegliwościom bólowym towarzyszą uporczywe tłuszczowe biegunki, do tego upośledzona tolerancja glukozy lub jawna cukrzyca, znaczna utrata masy ciała. U Pana te objawy nie są aż tak nasilone, więc póki co nie podejrzewam PZT. Podobnie nie ma na chwilę obecną podstaw, aby podejrzewać raka trzustki.
Myślę, że obecne Pana dolegliwości to efekt tylko "podrażnienia" trzustki. Proponuję jednak jeszcze dla pewności wykonać badanie poziomu lipazy w surowicy i z uwagi na świąd skóry próby wątrobowe - ASPAT, ALAT, bilirubina, fosfataza zasadowa, GGTP (wyniki pokazać swojemu lekarzowi rodzinnemu). Poza tym nadal utrzymywać rygorystyczną, zdrową dietę (nawet gdy dolegliwości ustąpią), zażywać kreon i lipankrea, nie spożywać alkoholu i zmotywować się do całkowitego rzucenia palenia (bo to z pewnością negatywnie wpływa również na stan trzustki). No i czekać do czasu wizyty u gastrologa, a w razie nasilania dolegliwości lekarz rodzinny powinien po prostu skierować Pana do szpitala. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi