LekarzPomaga.pl - STAN PO OZT CZ 2 (CZ 1 ODP. 2014-03-08)

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

STAN PO OZT cz 2 (cz 1 odp. 2014-03-08)

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Do Pani lek. Magdaleny Pikul
Dziękuję za poprzednią odpowiedź i analizę wyników.

Przysyłam kolejne wyniki badań:

26.02.2014 roku wykonałem badania
OB 3 /h Ref.M: 1-10
Diastaza w surowicy 60 U/L Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 566 U/L Ref.M: do 460 U/L

12.03.2014 Badanie RM wykonano w obrazach FIESTA w płaszczyźnie czołowej i T2-zależnych w płaszczyźnie poprzecznej. Wykonano obrazowanie dróg żółciowych
w obrazach cholangio-MR bez podania SK.

Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Przewód wątrobowy wspólny śr. 4mm.
Pęcherzyk żółciowy bez ubytków wypełnienia.
Przewód żółciowy wspólny śr 6mm. W okolicy ujścia na brodawce Vatera delikatne zwężenie światła przewodu, spowodowane najprawdopodobniej zmianami bliznowatymi.
Przewód Wisrunga śr. 2mm.
Trzustka o zachowanej strukturze. Głowa trzustki o grubości max 22mm bez zmian naciekowych w otoczeniu.
Zmian ogniskowych w obrębie wątroby w otrzymanych obrazach nie stwierdza się.

12.03.2014 roku
Lipaza (ICD-9: M67) 63 U/l 8 78
Kreatynina 0,9 mg/dl Ref. M: 0,7-1,2 mg/dl
ALAT 74 U/l Ref.M: 10-41 U/l
ASPAT 38 U/l Ref.M: do 38 U/l
Diastaza w surowicy 58,2 U/l Ref.M: 28-100 U/L
Diastaza w moczu 227,2 U/L Ref.M: do 460 U/L

Diastaza w moczu spadła do normalnego poziomu. ALAT podwyższony. Cały czas trzymam dietę. Zażywam lipankrea i kreon na zmianę.
W tym czasie przestałem odczuwać dolegliwości bólowe brzucha.

27.03.2014 roku
Mocz badanie ogólne:
Barwa - bursztynowa
Przejrzystość - przejrzysty
Odczyn (pH) 6,0 Ref. 5,0-6,5
Glukoza (ICD9:A15) w normie
Białko (ICD9:A07) nie wykryto
Urobilinogen (ICD9:A25) w normie
Bilirubina (ICD9:A09) nie wykryto
Ciała ketonowe (ICD9:A11) nie wykryto
Erytrocyty (ICD9:A13) nie wykryto
Azotyny nie wykryto
Leukocyty (ICD9:A14) 25 /ul Ref. negatywny65)
LDL (ICD9:K03) 95 mg/dl (ref >65)
Triglicerydy (ICD9:049) 158,0 mg/dl (ref 35,0 - 160,0)

Podwyższone Leukocyty. Cały czas stosuję się do diety trzustkowej. Waga spadła mi do 78kg (13 lutego była 81kg).
Ograniczyłem palenie papierosów do 5-10 dziennie (z ok 10-20szt dziennie). Znowu odczuwam dolegliwości bólowe jak wcześniej opisywane w lutym, które
nasilają się po jedzeniu. Zacząłem jeść witaminy B i kwas foliowy.

1.04.2014
Cholesterol całkowity 170 mg/dl Ref.M: 55mg/dl
LDL 94,4 mg/dl Ref.M: < 150 mg/dl
Trójglicerydy 223 mg/dl Ref.M:

Lekarz:

Witam ponownie, proszę jeszcze napisać, czy od kiedy dolegliwości powróciły wykonywał Pan kontrolne badanie poziomu diastazy (bo ostatnie wyniki z 12.03 były robione jeszcze wtedy, kiedy bólu nie było, tak?)? Czy obecnie bóle są bardzo uciążliwe, czy umiarkowanie? stolce są nadal prawidłowe - nie ma biegunek, krwi w kale? rozumiem, że apetyt Pan ma dobry, a jedynie stara się ograniczać ze względu na dietę trzustkową? czy te wyniki pokazywał Pan lekarzowi rodzinnemu - jeżeli tak to co on na to? czy próbował Pan zażywać w trakcie bólu jakieś leki rozkurczowe jak No-spa, Scopolan?

Użytkownik:

Witam serdecznie Pani Magdaleno,

Badanie które miałem jeszcze przeprowadzone:

1.04.2014
Cholesterol całkowity 170 mg/dl Ref.M: <200mg/dl HDL 31 mg/dl Ref.M. >55mg/dl LDL 94,4 mg/dl Ref.M: < 150 mg/dl Trójglicerydy 223 mg/dl Ref.M: <150mg/dl OB 3/h Ref M: 1-10/h Bilirubina całkowita 0,6 mg/dl Ref.M: do 1,2mg/dl ALAT 58 U/L Ref.M: 10-41 U/l GGTP 30,6 U/l Ref. M: 11-61 U/l Diastaza w surowicy: 64,9 U/L Ref.M: 28-100 U/L Diastaza w moczu: 673,4 U/L Ref.M: do 460 U/L CRP białko 1,82 mg/l Ref.M: do 5,0 mg/l

Fostaza zasadowa 187 U/l Ref.M: 80-306 U/l LDH 195,4 U/l Ref M: 225-450 U/l

5.04.2014
Waga spadła mi do 77,3kg. Cały czas utrzymują się dolegliwości bólowe całego brzucha. Są do zniesienia, lecz męczą ponieważ trwają przez 24 godziny na dobę. Nasilają się często po zjedzeniu posiłku lub czasem jeżeli mam dłuższą przerwę w jedzeniu (np. 5 godzin).

Nie zażywam żadnych leków przeciwbólowych. NO-SPA ostatni raz brałem jakiś miesiąc temu, skończyło mi się opakowanie i zaprzestałem.
Stolec oddaje średnio raz dziennie. Ostatni raz pojedynczy luźny stolec miałem chyba 4 dni temu. Nie zaobserwowałem krwi w kale.

Dnia 12.03 jak wyniki Diastazy w moczu miałem w normie nie odczuwałem dolegliwości bólowych. Poziom diastazy wzrósł mi mimo stosowania diety i dolegliwości bólowe powróciły.
Apetyt mam dobry, lecz mam obrzydzenie już do tego gotowanego jedzenia z którym muszę sobie poradzić i z którym walczę. Martwi mnie spadająca waga.
Może za mało jem:

Oto to co dzisiaj zjadłem:
7:30 Śniadanie - 2 skib1ki świeżego chleba z masłem i chudą szynką z indyka, herbata z cukrem (2 łyżeczki).
9:00 herbata z cukrem
10:30 2 Śniadanie - 4 skibki chleba z masłem i dżemem wiśniowym 13:00 jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu (do 3%)
16:45 obiad noga z kurczaka pieczona we folii w piekarniku, młode ziemniaki
(4 sztuki), buraczki bez octu.
19:30 pierś z kurczaka z grilla (w sreberku) + 2 skibki chleba z masłem + ICE TEE 2 szklanki.
Każdego dnia jem podobne posiłki.

Wyniki badań pokazałem lekarzowi rodzinnemu, lecz wizyta u niego trwała jakieś 5-6 minut.
Dostałem odpowiedź, że nie jest ze mną źle. Na wątrobę lekarz rodzinny zapisał mi HEPAREGEN tabletki 0,1 g op 30 tabl. Od jutra mam zacząć je brać do momentu aż wyniki wątrobowe się poprawią.
Dodatkowo mam zlecone badania (ze względu, że miewałem problemy z częstymi skurczami mięśni i z kuciami w różnych częściach ciała np. noga, stopa,
ręka): Lipidogram, Sód, Potas, AlAT, GGTP, Magnes, CRP.
Mam się pojawić jak będą wyniki.

Co robić dalej? Faktycznie nie jest ze mną tak źle jak mówi lekarz prowadzący?
Czy mój stan świadczy o PZT czy nadal może to być tylko podrażnienie trzustki które się utrzymuje?

Z góry dziękuję Pani Magdaleno za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

Błażej

Tagi publikacji: trzustka, zapalenie trzustki, ostre zapalenie trzustki, ból brzucha, ozt, pzt

Lekarz:

Tak ja pisałam wcześniej przy takich wynikach badań laboratoryjnych można wykluczyć epizod ostrego zapalenia trzustki, a na podstawie badań obrazowych wykluczam nowotwór trzustki.
Jeżeli natomiast chodzi o przewlekłe zapalenie trzustki to jego rozpoznanie jest trudne, zwłaszcza w początkowym etapie choroby, kiedy objawy nie są jeszcze tak bardzo wyrażone. Tak jak Panu pisałam wcześniej głównym objawem jest przewlekły ból, dodatkowo utrata masy ciała i tłuszczowe biegunki. Jeżeli chodzi o dolegliwości bólowe to mają one różne nasilenie, mogą występować okresy zaostrzenia i ich ustępowania. Jeżeli chodzi o badania diagnostyczne przydatne w rozpoznawaniu PZT to poziom diastazy w surowicy czy moczu nie ma większej wartości (może być bardzo zmienny). Natomiast istotne są badania obrazowe jak np. USG, MRCP, które wykazują zwłóknienia w miąższu, zwapnienia, torbiele, zwężenia przewodów trzustkowych,itp.
U Pana występują dolegliwości bólowe, które rzeczywiście mogą sugerować PZT, ale póki co utrata masy ciała jest umiarkowana (być może związana z dietą, a nie zaburzeniami wchłaniania), nie ma biegunek, funkcja wewnątrzwydzielnicza trzustki jest prawidłowa (poziom glukozy w normie). Ponadto badania obrazowe - obecnie wykonane MRCP oraz wcześniejsze USG nie wykazują zmian sugerujących PZT (w zasadzie tak jak powiedział lekarz rodzinny "nie jest tak źle"). Nie jestem w stanie powiedzieć Panu z całkowitą pewnością, że nie jest to przewlekłe zapalenie trzustki, bo być może jest to jakiś początek tego schorzenia. Trzeba również poczekać na opinię specjalisty gastrologa w tej kwestii. Natomiast już w tej chwili ma Pan wprowadzone takie leczenie jakie powinno być stosowane w PZT - dieta trzustkowa (i pomimo tego, że ma Pan jej dość to prawdopodobnie będzie Panu towarzyszyła przez całe życie), całkowity zakaz spożywania alkoholu, suplementacja enzymów (kreon, lipankrea). Proponuję jeszcze w przypadku, kiedy bóle są bardziej dokuczliwe zażywać środki przeciwbólowe (Paracetamol, No-spa, ewentualnie Ibuprofen) - jest to normalny element leczenia. No i tak jak poprzednio zachęcam do całkowitego rzucenia palenia papierosów - musi Pan wiedzieć, że zmniejszy to dolegliwości bólowe, ponadto palenie w przypadku PZT w dużym stopniu zwiększa ryzyko raka trzustki!!! Innego postępowania w zasadzie nie ma nawet jeśli to przewlekłe zapalenie.
Oczywiście jak wspominałam jest konieczna wizyta u gastrologa - weźmie on pod uwagę inne możliwe przyczyny bólu - być może zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, lub tzw. czynnościowe bóle brzucha - i ewentualnie zleci poszerzenie diagnostyki (np. gastroskopia).
Co do innych wyników badań, które Pan wykonał to dla mnie nie są one niepokojące - ALT jest nieznacznie podwyższony i nie ma to większego znaczenia, pozostałe parametry również nie budzą większych zastrzeżeń. Co do zaleceń lekarza rodzinnego to Heparegen może Pan stosować, a kontrolne badania również warto wykonać. Kluczowe są jednak te zalecenia, o których pisałam wcześniej i wizyta u specjalisty. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi