LekarzPomaga.pl - UPORCZYWE ODBIJANIE SIĘ

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Uporczywe odbijanie się

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Opublikowano:

Użytkownik:

Dzień dobry

Od mniej więcej dwóch miesięcy mam ogromne problemy żołądkowe, które znacząco utrudniają mi normalne funkcjonowanie.
Ciągle, zazwyczaj w odstępach kilku minut, odbija mi się. Zazwyczaj jest to puste odbijanie powietrzem, czasami typowe beknięcie, a czasami tylko ujście małego bąbelka powietrza. Od czasu do czasu odbija mi się także niedawno zjedzonym posiłkiem.
Co istotne, odbijanie znacząco nasila się w trakcie zmiany pozycji, mówienia, albo jedzenia. Obrazowo - jeżeli wstanę, przewrócę się na drugi bok, albo napiję się choćby wody, musi mi się odbić.
Zazwyczaj tuż przed odbiciem się czuję napieranie na dolny zwieracz przełyku i dziwne łaskotanie w tych okolicach. Wtedy wiem, że musi mi się odbić.
Zastosowałam Helicid 20mg, którym leczę się z przerwami od wielu lat, ale nie pomógł.
Postanowiłam wykonać gastroskopię, która nie wykazała niczego konkretnego. Lekarz odnalazł jedynie zmianę podśluzówkową, która według niego nie może być powodem tych objawów. Uspokoił mnie także, że na 99% nie jest to rak, ale zlecił zrobienie badania EUS, co zamierzam zrobić.
Dwa dni później udałam się do gastrologa, który obejrzał wynik gastroskopii i uznał, że być może to refluks żółciowy i przepisał mi na to kilka leków (zdjęcie gastroskopii oraz opis wizyty przesyłam w załączniku).
Ostatnio doszedł mi jeszcze objaw uczucia szybkiej sytości. Zazwyczaj jadłam dużo, ale teraz nawet po niewielkiej ilości jedzenia oraz picia czuję rozpychanie żołądka, pieczenie (głównie przy wpuście), które czasami prowadzą aż do bólu w plecach.

Proszę odpowiedzieć mi na następujące pytania:
- Lekarz wykonujący gastroskopię nie zwrócił mi uwagi na to, żeby w żołądku dział się jakiś stan zapalny, za to gastrolog napisał o "gastropatii rumieniowej". Czy tę gastropatię widać na mojej gastrologii, czy lekarz jedynie tak założył w oparciu o moje objawy?
- Czytałam, że niewielka ilość śluzu w żołądku może wcale nie oznaczać refluksu żółciowego. A na tej właśnie podstawie otrzymałam leczenie. Czy gastrolog mógł zrobić w tej kwestii błędne założenie?
- Czy zmiana podśluzówkowa naprawdę wygląda na pierwszy rzut oka na niegroźną i na pewno nie może powodować moich objawów? Gastrolog powiedział, że na 99% jest to tzw. tłuszczak, zmiana łagodna, którą będę mogła wyciąć. Czy może być inaczej i mogę mieć niewidoczne jeszcze w gastroskopii przerzuty do żołądka, które dają moje objawy?
- Co może powodować to dziwne uczucie łaskotania, po którym następuje potrzeba odbicia się? Czy to może być spowodowane stanem zapalnym i tym, że jedzenie i woda drażnią kontaktowo wpust żołądka?

Dodam, że z powodu brania IPP lekarz nie zrobił w czasie gastroskopii badania uerazowego. Kupiłam domowy test na H. Pylori w kale, ale on także wyszedł negatywny.

Załączniki:
ocenzurowane.jpg - Uporczywe odbijanie się
ocenzurowane.jpg - Uporczywe odbijanie się
ocenzurowane.jpg - Uporczywe odbijanie się

Tagi publikacji: uporczywe odbijanie się, bekanie, helicobacter pylori, problemy żołądkowe, zgaga, zwieracz przełyku

Lekarz:

Witam serdecznie, odpowiadając na poszczególne pytania:
1) Lekarz wykonujący gastroskopię nie zwrócił mi uwagi na to, żeby w żołądku dział się jakiś stan zapalny, za to gastrolog napisał o "gastropatii rumieniowej". Czy tę gastropatię widać na mojej gastrologii, czy lekarz jedynie tak założył w oparciu o moje objawy?
Lekarz wykonujący gastroskopię faktycznie nie wspomniał nic o gastropatii, z kolei gastrolog w swojej konsultacji napisał o gastropatii rumieniowej być może z powodu tego, że na zdjęciach błona śluzowa w obrębie żołądka rzeczywiście może być zaczerwieniona - niestety załączone przez Panią zdjęcia nie są wyraźne i dlatego trudno to ocenić.
2) Czytałam, że niewielka ilość śluzu w żołądku może wcale nie oznaczać refluksu żółciowego. A na tej właśnie podstawie otrzymałam leczenie. Czy gastrolog mógł zrobić w tej kwestii błędne założenie?
Myślę, że w Pani przypadku takie rozpoznanie zostało postawione na podstawie wyniku gastroskopii (obecność w żołądku treści podbarwionej żółcią) i objawów klinicznych. Cofanie się żółci do żołądka z dwunastnicy może być przyczyną tzw. objawów dyspeptycznych m.in. dyskomfortu w nadbrzuszu i uczucia wczesnej sytości.
3) Co może powodować to dziwne uczucie łaskotania, po którym następuje potrzeba odbicia się? Czy to może być spowodowane stanem zapalnym i tym, że jedzenie i woda drażnią kontaktowo wpust żołądka?
Najbardziej prawdopodobną przyczyną tego typu dolegliwości jest choroba refluksowa przełyku, Poprzez odbijania, powietrze, które zostało nagromadzone w górnym odcinku przewodu pokarmowego jest usuwane, głównie w żołądku. Z kolei, do gromadzenia się powietrza predysponuje wiele czynników, które wpływają również na rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, są to m.in. obfite, tłuste posiłki, słodkie pokarmy, spożywanie gazowanych napojów, alkohol, jedzenie w pośpiechu, które wiąże się z połykaniem powietrza.

Generalnie, w Pani sytuacji prawdopodobnie mamy do czynienia ze schorzeniami, które się na siebie nakładają. Są to refluks żółciowy, choroba refluksowa przełyku i prawdopodobnie gastropatia rumieniowa (piszę tu prawdopodobnie, dlatego, że jak już wspomniałam wcześniej na podstawie załączonych zdjęć nie jestem w stanie dobrze tego ocenić). Leczenie, które zalecił Pani gastrolog jest właściwe i powinno przynieść poprawę. Proszę zwrócić również uwagę na nawyki żywieniowe i unikać tłustych, obfitych posiłków, słodkich produktów, mocnej kawy, herbaty, unikać jedzenia w pośpiechu, ostatni posiłek spożywać najpóźniej 3 godziny przed snem, unieść wyżej wezgłowie łóżka, spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3-3,5h (jeśli jest taka możliwość). Jeśli chodzi o Helicobacter pylori, testy zakupione w aptece nie są wiarygodne i nie polecam ich stosowania. Ponadto w przypadku przyjmowania inhibitorów pompy protonowej nie należy wykonywać badań na obecność Helicobacter pylori, ponieważ mogą one powodować fałszywie ujemne wyniki, co oznacza, że wynik testu jest negatywny, podczas gdy zakażenie wspomnianą bakterią jest aktywne. Żeby wynik testu był wiarygodny inhibitory pompy protonowej należy odstawić na co najmniej 14 dni przed jego wykonaniem. Z tego względu proponuję zastosować się do zaleceń gastrologa i po zakończonym leczeniu, kiedy miną 2 tygodnie od zaprzestania przyjmowania Helicidu wykonać antygen Helicobacter pylori w stolcu. Proszę także wykonać badanie EUS, zgodnie z zaleceniem gastrologa. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi