LekarzPomaga.pl - WOLNA BILIRUBINA PONAD NORMĘ

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Wolna bilirubina ponad normę

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Opublikowano:

Użytkownik:

Co może oznaczać podwyższoną bilirubina 7 umol/L
Jakie dodatkowe badania powinienem wykonać aby dowiedzieć się czy choruje na coś?
Objawy
Zmęczenie ,schudłem parę kilo , stolec od miesiąca typ 1 (male grudki I zaparcia), lekki ucisk 5 cm NAD I 3 cm w prawo od pępka (zdjęcie poniżej) zwłaszcza po piciu dużych ilości wody. Pije OK 3-4L wody dziennie.
Nie Pale, nie pije, dieta tłuszczowa Dr Kwaśniewskiego od dwóch lat.

DIRECT (CONJ) BILIRUBIN H 7 umol/L (0-5)

CREATININE 82 umol/L (62-106)
@ UREA 4.5 mmol/L (2.7-8.0)
LIVER PANEL
@ TOTAL BILIRUBIN 18 umol/L (

Załączniki:

Tagi publikacji: bilirubina, podwyższona bilirubina, dieta kwaśniewskiego, zaparcia, małe grudki w kupie, dieta tłuszczowa, zaburzenia wątrobowe

Lekarz:

Podwyższony poziom bilirubiny wolnej (pośredniej) u osób dorosłych jest najczęściej spowodowany hemolizą (zwiększony rozpad krwinek czerwonych) lub zespołem Gilberta (łagodna choroba o podłożu genetycznym polegająca na zaburzonym metabolizmie bilirubiny w wątrobie). W celu wyjaśnienia przyczyny hiperbilirubinemii pośredniej należy wykonać następujące badania: morfologia, ALT, AST, GGTP, ALP, bilirubina całkowita i wolna (proszę oznaczyć ponownie jej poziom), LDH, retikulocyty, badanie ogólne moczu oraz usg jamy brzusznej z oceną wątroby i śledziony. Istotne znaczenie ma również dokładnie zebrany wywiad i przeprowadzenie badania przedmiotowego. Konieczne jest więc udanie się w pierwszej kolejności do lekarza rodzinnego, który po zbadaniu Pana i analizie wyników badań zadecyduje o dalszym postępowaniu. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi