LekarzPomaga.pl - WYDŁUŻONA ESICA

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Wydłużona esica

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Opublikowano:

Użytkownik:

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że przez całe życie mam dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dolegliwości nie były silne, dlatego nie byłem ich świadomy, ale z biegiem lat zaczęły się nasilać.
Objawy jakie występowały w przeszłości i aktualnie nie występują:
- regularne wodniste biegunki, mniej więcej raz na tydzień
- silne bóle brzucha w postaci nagłych skurczów, zdarzały się co kilka dni i trwały ok. 1 min
Objawy które występują aktualnie:
- bardzo silne gazy i wzdęcia (nasilają się m. in. po spożyciu: chleba, cukru, kapusty, jajek, nabiału, jajek)
- odczuwam ciągły głód, nawet jak zjem „dużo” wciąż jestem głodny
- nie wysypiam się (nie mam problemu z zasypianiem, ale niezależnie jak długo śpię czuję się zmęczony)
- zauważyłem, że mam problemy ze skupieniem, jestem ciągle rozdrażniony, miewam napady agresji, zapominam, jestem ciągle przygnębiony – czego przed kilku laty nie miałem
- zacząłem silnie siwieć
- „od zawsze” mam łupież, którego w żaden sposób nie mogę zwalczyć
- skórę mam ciągle zmęczoną, zawsze miałem zaskórniki, punktowe wykwity ropne na twarzy i całym ciele ( nie jest to duża ilość, ok. 5-10 na całym ciele, ale ciągle występują)
- zauważyłem, że mój pot ma bardzo brzydki zapach, w przeszłości tak nie było
- miałem zaparcia, albo rzadkie cuchnące stolce ( aktualnie spożywam błonnik pokarmowy i nie mam zaparć ani rzadkich stolców, wypróżnienia są regularne, ale silne gazy i wzdęcia nadal występują)
- odczuwam ciągłe psychiczne i fizyczne zmęczenie oraz otępienie.
Mam 178 cm wzrostu, ważę aktualnie 65 kg, na przełomie zima/wiosna 2018 ważyłem 79 kg, w roku 2017 ok. 70-74 kg.
Nigdy nie paliłem papierosów, alkohol spożywałem sporadycznie (od pół roku nie piję żadnego alkoholu), przestałem jeść nabiał, nie stosuję suplementacji „na własną rękę”, unikam słodyczy i ogólnie cukru, jem mało mięsa. Staram się jeść żywność nieprzetworzoną, dużo warzyw i owoców.
Nie powoduje to odczuwalnej poprawy.
Amatorsko uprawiam kolarstwo. Od kilku lat notuję systematyczny regres, jestem osłabiony, brak mi siły. Mam wrażenie, że zmniejszyła mi się wydolność, ponieważ szybciej się męczę. Wysiłkowi towarzyszy ból mięśni. Po wysiłku regeneracja trwa bardzo długo, przez kilka dni odczuwam ból mięśni i ogólne osłabienie. Staram się regularnie trenować, ale przychodzi mi to z coraz większym trudem, ze względu na brak efektów oraz ciągłe zmęczenie i osłabienie.

Proszę o poradę do jakiego specjalisty się skierować, oraz jakie podjąć działania.
Z góry dziękuję Karol

Informacje dodatkowe:

Nie biorę żadnych leków. W wieku 12 lat przeszedłem operację wycięcia wyrostka robaczkowego, poza tym żadnych poważnych chorób anie zabiegów nie przechodziłem.
Wyniki badań jakie u mnie przeprowadzono:
- morfologia krwi (wszystkie wyniki poza wymienionymi są w normie):
- hemoglobina HCT – 13,9 (norma 14-18)
- hematokryt HCT – 41,3 (norma 41 – 54)
- kolonoskopia ( cytat z opisu badania):
„ Okolica zewnętrzna odbytu bez zmian. Per rectum napięcie zwieraczy prawidłowe, w zasięgu palca śluzówka gładka. Kolonoskop wprowadzono do zstępnicy 45 cm od zwieraczy, dalej ostre zagięcie nie przepuszczające kolonoskopu, gastroskop wprowadzono za zastawkę Bauhina, na widocznym odcinku jelito kręte przedstawia się prawidłowo. Na całej długości badania błona śluzowa jelita grubego jest gładka, lśniąca, o prawidłowym rysunku naczyniowym, esica zrotowana, wydłużona, w zrostach. Kanał zwieracza prawidłowy. DGN: Wydłużona esica.”

Tagi publikacji: wydłużona esica, bóle brzucha, problemy żołądkowe, biegunka, osłabienie

Lekarz:

Witam serdecznie, w pierwszej kolejności należałoby diagnostykę uzupełnić o usg jamy brzusznej, a także inne badania laboratoryjne i poza morfologią krwi oznaczyć również kreatyninę, jonogram, CRP, ALT, AST, GGTP, ALP, bilirubinę, INR, albuminę, żelazo, ferrytynę, wit. B12 oraz TSH, fT3 oraz fT4 (za opisywane przez Pana dolegliwości mogą odpowiadać choroby tarczycy, dlatego też należy to sprawdzić). Jeśli chodzi o możliwe przyczyny gastrologiczne odpowiedzialne za występujące u Pana objawy, należy wziąć pod uwagę:
- celiakię i w tym celu oznaczyć przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA i endomysium w klasie IgA oraz całkowite stężenie IgA oraz wykonać gastroskopię z pobraniem wycinków z dwunastnicy
- zespół SIBO, tzn. zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, prościej mówiąc fizjologicznie w naszym organizmie istnieją mechanizmy, które mają za zadanie zabezpieczać przed zwiększoną kolonizacją bakteryjną jelita cienkiego, jeśli jednak z różnych powodów działanie tych mechanizmów jest osłabione bakterie z jelita grubego przemieszczają się do cienkiego, a następnie ulegają nadmiernemu rozrostowi, co daje takie objawy jak: wzdęcia, zmiana konsystencji stolca na luźniejszą, a w badaniach laboratoryjnych niedobór żelaza czy witaminy B12. Jeśli chodzi o diagnostykę tego schorzenia, w głównej mierze rozpoznanie opiera się na dokładnie zebranym wywiadzie z chorym, a w razie wątpliwości można wykonać wodorowy test oddechowy.
- nieswoiste choroby zapalne jelit, a dokładnie chorobę Leśniowskiego Crohna, co prawda miał Pan ocenione jelito grube z końcowym odcinkiem jelita krętego (najczęstsza lokalizacja zmian chorobowych), gdzie nie uwidoczniono nieprawidłowości, jednak choroba ta cechuje się tym, że zmiany w jej przebiegu mogą lokalizować się w każdym odcinku przewodu pokarmowego, dlatego też jest to kolejny powód, dla którego warto zrobić gastroskopię i w zależności od jej wyniku poszerzyć diagnostykę o inne badania obrazowe.
- nietolerancje pokarmowe - proszę zwrócić uwagę czy istnieją pokarmy, które nasilają Pańskie dolegliwości, w tym również zmiany skórne. Jeśli chodzi o diagnostykę w tym przypadku, zajmują się nią zarówno alergolodzy (którzy wykonują np. testy skórne), a także gastrolodzy.
Reasumując, proponuję jak już wspomniałam wcześniej, w pierwszej kolejności uzupełnić diagnostykę o wymienione przeze mnie badania (kreatyninę, jonogram, CRP, ALT, AST, GGTP, ALP, bilirubinę, INR, albuminę, żelazo, ferrytynę, wit. B12, TSH, fT3, fT4) oraz usg jamy brzusznej i gastroskopię z pobraniem wycinków - można je wykonać ze skierowaniem od lekarza rodzinnego, a następnie z wynikami badań udać się do gastroenterologa np. do Poradni Gastrologicznej (również będzie potrzebne skierowanie od lekarza rodzinnego, pozostałe wymienione przeze mnie badania można wykonać w ramach w/w Poradni), który powinien raz jeszcze zebrać z Panem dokładny wywiad, przeprowadzić badanie przedmiotowe, przeanalizować wyniki badań i skorelować je z obrazem klinicznym, a następnie na tej podstawie ukierunkować dalszą diagnostykę. Pozdrawiam.

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi