LekarzPomaga.pl - WYNIKI BADAŃ, KRWAWIENIE W PRZEWODZIE POKARMOWYM

Układ pokarmowy -jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita, odbyt, oraz trzustka, wątroba i drogi żółciowe

Wyniki badań, krwawienie w przewodzie pokarmowym

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam. Bardzo proszę o interpretację wyników badań. Dodam że choruję na cukrzycę typu 1 oraz Hashimoto.
Wbc 4.58 norma 4-10.
Lym 1.04 1.30-4.00
Mid 0.40. 0.15-0.70
Gra 3.11. 2.50-7.50
Lym%. 23.3%. 20%-45%
Mid% 8.7%. 3.0%-7.0%
Gra% 68%. 40%-70%
Rbc 4.84. 4-5
Hgb 14. 12-16
Hct 36.93%. 35-48
Mcv 76fl. 76-96
Mch 28.9 PG. 27-32
Mchc 37.9. 30-35
Rdwc 13%
Plt 238. 140-440
Pct 0.23%
MPV 9.6fl. 8-15
Pdwc 41%
P-lcc 73
P-lcc 30.52%
Ob. 5. 1-12
Crp 3.5. Do 5

Witamina B12. 287. 187-883
Kwas foliowy 4.2. 3.1-20.5

Badania kału.
Krew utajona obecna.
Pasożyty nieobecne.
Włókna mięsne strawione nieobecne.
Włókna mięsne niestrawione pojedyncze.
Tłuszcze nieobecne.
Skrobia pojedyncze.

Codziennie napadowe stany podgorączkowe 37.5 od 3 tygodni. Sporadyczne bóle głowy. Szary naciek z tyłu gardła pomiędzy nosem a przełykiem.
Pozdrawiam

Tagi publikacji: przewód pokarmowy, krwawienie z przewodu pokarmowego, cukrzyca, hashimoto, wyniki badań krwi

Lekarz:

Szanowna Pani, analizując wyniki zwraca na siebie uwagę dodatni wynik na obecność krwi utajonej w kale. W związku z tym należałoby wykonać kolonoskopię i ewentualnie gastroskopię celem oceny przewodu pokarmowego, aby zlokalizować źródło krwawienia. Poza tym wyniki są zupełnie prawidłowe .Dlatego tak ważne jest wykonanie badań endoskopowych przewodu pokarmowego- dopiero po wykonaniu badań diagnostycznych będzie możliwe postawienie ostatecznego pewnego rozpoznania i na jego podstawie podjęcie odpowiedniej terapii.
Pozdrawiam

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi