LekarzPomaga.pl - PODEJRZENIE PORONIENIA CHYBIONEGO

Układ rozrodczy żeński -jajniki, jajowody, macica, pochwa, srom oraz fizjologia i patologia ciąży i rozrodu

Podejrzenie poronienia chybionego

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Jackowska

Specjalista medycyny rodzinnej oraz endokrynolog

Opublikowano:

Użytkownik:

Właśnie wyszłam od lekarza, jestem tak załamana że jedyne co przyszło mi do głowy, to szukać wsparcia tutaj, szczególnie, że żeby dostać się do innego muszę trochę poczekać, . Proszę o poradę. 1 listopada miałam ostatnia miesiączkę, mam nieregularne cykle i dosyć długie. 22-24 listopada miałam bardzo ciemne brązowe plamienie, ale nie było obfite, wzięłam to za plamienie implantacyjne. 2 grudnia zrobiłam domowy test, wyszedł negatywny, 9 grudnia zrobiłam betę hcg wyszło 12.31 po 48 godzinach 46.80. Licząc od daty Om jest to 6 Tc, ale beta jest zbyt niska. Miałam nadzieję że może przesunęła mi się owulacja, dlatego jest taka niska. Dzisiaj ginekolog powiedziała że to nie możliwe żeby coś się przesunęło, że ciąża się po prostu nie rozwija, na usg widziała pęcherzyk ciążowy i stwierdziła że jeżeli nie dostanę miesiączki za tydzień, mam zgłosić się na łyżeczkowanie do szpitala. Czy Pani zdaniem może być tu jakiś wyjątek że faktycznie coś się przesunęło i jednak wszystko będzie dobrze? Radzi Pani powtórzyć jeszcze betę czy po prostu czekać na to poronienie?

Załączniki:

Tagi publikacji: podejrzenie poronienia chybionego, poronienie, przesunięcie owulacji, łyżeczkowanie, niskie beta hcg

Lekarz:

Dzień dobry,
Przy regularnych cyklach owulacja występuje między 10 a 16 dniem cyklu miesiączkowego. W przypadku nieregularnych cyklów wydłuża się bądź skraca 1 faza cyklu. Z kolei Pęcherzyk ciążowy widać najwcześniej w 5, a czasem 4 tygodniu ciąży.
Z uwagi na jakość zdjęć nie jestem w stanie ocenić czy pęcherzyk jest widoczny, więc przyjmuje że ginekolog stwierdził tą obecność. Niestety Wynik beta-HCG jest zdecydowanie za niski, nawet przyjmując późniejszy czas owulacji.
Jest duże prawdopodobieństwo że ciąża nie rozwija się prawidłowo. Mimo wszystko radziłabym dla pewności odczekać 3 dni i powtórzyć test beta-HCG, głównie ze względu na prawie 3 krotny wzrost stężenia tego hormonu w ciągu 48 godzin, jeżeli zdarzyłyby się bóle bądź krwawienia, należy jak najszybciej skonsultować się ze swoim ginekologiem. Pozdrawiam serdecznie

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi