Portal medyczny WYSOKA PROLAKTYNA. PROBLEMY Z ZAJŚCIEM W CIĄŻĘ.

Baner Główny WYSOKA PROLAKTYNA. PROBLEMY Z ZAJŚCIEM W CIĄŻĘ.

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Układ rozrodczy żeński -jajniki, jajowody, macica, pochwa, srom oraz fizjologia i patologia ciąży i rozrodu

Wysoka prolaktyna. Problemy z zajściem w ciążę.

Użytkownik:

Witam.
Zwracam się z prośbą o interpretację wyników.
W skrócie podam obraz sytuacji.
Cykle wahają się od 25 do 31 dni.

luty 2014 - poronienie, 4-5 tydzień, połączone z pękniętą torbielą.
hcg powyżej 600 ng ml
listopad 2014- podwyższone hcg, niecałe 200, plamienie brązowe- w badaniu brak zarodka - podejrzenie ciąży biochemicznej - zalecenie tylko do powtórzenia hcg przez kolejne 3 cykle


marzec 2015 - znów podwyższone hcg, po cyklu bezowulacyjnym (tak wynikało z testów owulacyjnych), powyżej 100, po 4 dniach spadło na 83, bez krwawienia. Badanie zrobione "na czuja"

wizyta u lekarza - wskazanie do zrobienia badanie na prolaktynę i progesteron.

Badanie nr 1 zrobione w 25 dniu cyklu (cykl miał wtedy 31 dni), po 16:00
progesterom 1,4 ng/ml - norma faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml
prolaktyna 26,38 ng/ml - norma 5,18-26,53 ng/ml


Badanie nr 2 zrobione w 20 dniu cyklu, już prawidłowo - rano na czczo
progesteron 1,8 ng/ml- norma faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml
prolaktyna 33,37 ng/ml - norma 5,18-26,53 ng/ml
TSH 1,863 uiU - norma 0,350-4,940

Badanie dziś - nr 3, zrobione w 22 dniu cyklu, rano na czczo
progesteron 15,1 ng/ml - norma faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml
prolaktyna 61,03 ng/ml - norma 5,18-26,53 ng/ml

W porównaniu z poprzednimi, progesteron wyższy i w normie - na wszelki wypadek wykonałam od razu test ciążowy (bo nie rozumiem już w ogóle co się dzieje) - negatywny. O ile to w jakimkolwiek stopniu istotna informacja.

Proszę o pomoc - sugestie- jakie ew badania powtórzyć, czy od razu udać się do lekarza? Czy lepiej porobić więcej badań i z wynikami - czyli z obrazem już całym - iść do lekarza?

JAk mam zinterpretować te wyniki?
Dodam, że mimo tak wysokiej prolaktyny nie ma zjawiska laktacji, ale jest bolesność piersi od kilku dni. Do tego ból podbrzusza, sugerujący zbliżającą się miesiączkę.



Z góry dziękuję.

Informacje dodatkowe:

Nie przyjmuję na stałe żadnych leków.
Nie mam żadnych chorób przewlekłych.

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, jeżeli chodzi o poziom prolaktyny to faktycznie w ostatnim pomiarze jest on zbyt wysoki. Należałoby skonsultować ten wynik z endokrynologiem i pod jego nadzorem wykonać test hamowania Metoclopramidem, który pozwala na różnicowanie przyczyn podwyższonego poziomu prolaktyny (różnicowanie między hiperprolaktynemią czynnościową - samoistną, nie związaną z chorobami przysadki, a na przykład gruczolakiem przysadki mózgowej). Po tym badaniu endokrynolog rozważy, czy istnieje wskazanie do farmakologicznego leczenia hiperprolaktynemii, czy ewentualnie konieczna jest dalsza diagnostyka obrazowa. Jeśli chodzi o poziom progesteronu to w dwóch pierwszych badaniach jest on dość niski jak na fazę lutealną - może to świadczyć o tym, że ma Pani niewydolność fazy lutealnej i na przykład o występowaniu cykli bezowulacyjnych, co z kolei może mieć związek z hiperprolaktynemią.
Tak więc w Pani przypadku konieczna jest dalsza diagnostyka i leczenie hiperprolaktynemii, monitoring cyklu w USG (aby określić czy i kiedy dojdzie do owulacji i w tym czasie współżyć), suplementacja progestronu w drugiej fazie cyklu. W ostateczności rozważa się w przypadku dużej ilości cykli bezoowulacyjnych stymulację owulacji - wszystko to musi się odbywać pod nadzorem ginekologa i endokrynologa. Pozdrawiam!

wysoka prolaktyna, problem z zajściem w ciążę, bezpłodność, niepłodność, ciąża, gruczolak przysadki mózgowej, owulacja
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Czy mogę być w ciąży??

Witam! Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Mam 19 lat i spóźnia mi się okres już prawie tydzień. Około dwa tygodnie współżyliśmy z chłopakiem nie używając zabezpieczeń. Stosunek był przerwany oczywiście na czas. Moje pytanie brzmi jakie jest ...

Czytaj więcej...
Ciąża pozamaciczna -portal medyczny

Ciąża pozamaciczna

Ciąża pozamaciczna, czyli ekotopowa jest to ciąża rozwijająca się poza jamą macicy- najczęściej lokalizując się w części bańkowej jajowodu. Wśród innych lokalizacji wymienić można ciążę szyjkową, jajnikową, brzuszną. Czynnikami ryzyka, które mo...

Czytaj więcej...

Pierwszy raz bez zabezpieczeń... Czy to może być ciąża!?

Mam 19 lat i ponad tydzień temu (7-go w niedzielę) uprawialiśmy seks z dziewczyną pierwszy raz bez zabezpieczeń. Nie byłem pewien czy zdążyłem wyciągnąć odpowiednio wcześnie penisa z jej pochwy i dziewczyna poszła się umyć bardzo dokładnie w miejs...

Czytaj więcej...
Ból brzucha w czasie ciąży -portal medyczny

Ból brzucha w czasie ciąży

Ból brzucha w czasie ciąży to dolegliwość, która dość często pojawia się u ciężarnych kobiet. Dla wielu z nich jest powodem do zmartwień i niekiedy wyzwala wiele negatywnych emocji. Faktem jest, że żadnych niepokojących objawów nie można w tym okr...

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul
Czytaj więcej...
Higiena intymna w ciąży -portal medyczny

Higiena intymna w ciąży

W okresie ciąży okolice intymne są szczególnie narażone na infekcje, dlatego też wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Jest to związane ze zmianą pH pochwy z kwaśnego na zasadowe pod wpływem hormonów produkowanych podczas ciąży, co sprzyja namnażaniu...

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul
Czytaj więcej...
Zdrowa ciąża -portal medyczny

Zdrowa ciąża

Zdrowie dla każdego jest bardzo ważne, jednak dla kobiety w ciąży powinno być priorytetem, by zapewnić dziecku prawidłowy rozwój. Przyszłe mamy powinny szczególnie uważać, a zwłaszcza bronić się przed wniknięciem do organizmu wszelkich drobnoustro...

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul
Czytaj więcej...

Obsesyjnie boję się że zajdę w ciążę

Witam, piszę, ponieważ mam duży problem.. Bardzo boję się, że zajdę w ciążę. Uprawiam seks od 15-go roku życia, z tym że do 19-go roku życia nie był to nigdy prawdziwy namiętny seks -tylko przeważnie szybko bez gry wstępnej. Wcześniej zabezpieczał...

Czytaj więcej...

Jakie witaminy w ciąży

Dobry wieczór! Jestem w 3 tygodniu ciąży i chciałabym się dowiedzieć jakie tak na prawdę powinnam spożywać witaminy w ciąży, ponieważ spotykam się z różnymi opiniami na forach? Czy sam kwas foliowy jest wystarczający i nie bawić się w nie wiadomo ...

Czytaj więcej...

Tsh w ciąży

Witam Proszę o interpretację wyników: Jestem w 14 tc, mam 34 lata wyniki z 12 tc : tsh 3, 22 ft3 3,40 (4.00- 8.30) ft4 13,06 (10.60-19.40)Od 12 tc biorę eutyrox 25 wcześniej nie miałam badań robionych na tarczycę i nie brałam żadnych lekar...

Czytaj więcej...

Toksoplazmoza

W lutym 2012 roku okazało się, że jestem chora na toksoplazmozę, wynik Igg 5324, Igm 35. Lekarz chorób zakaźnych nie zalecił leczenia antybiotykiem, mówił, że przejdzie samo. Kolejne badania pokazywały, że przeciwciała spadały. Po pół roku od zach...

Czytaj więcej...