Hematolog Online, Hematologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Hematolog Online, Hematologia

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Badanie krwi, podwyższone monocyty, monocytoza (camera 1)

Wynik badania pokazuję podwyższone monocyty , czy to coś poważnego? co oznacza monocytoza? Nie mam innych objawów , może lekka senność, mam też podwyższony cukier i cholesterol ale o tym wiedziałem wcześniej , monocyty były ok przy poprzednim badaniu. Nie byłem też ostatnio przeziębiony może lekko zmęczony bo przyjechałem na urlop do Polski, po...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Proszę o komentarz nt wyników morfologii. Lekka niedokrwistość (camera 1)

Odebrałem właśnie wyniki, Są podobne do poprzednich - chciałbym wiedzieć co mogą znaczyć i co dalej robić.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Pomoc w odczytaniu wyników badań krwi oraz prób wątrobowych (camera 1)

Dzień dobry, Chciałbym prosić o pomoc w odczytaniu wyników badań krwi, oraz prób wątrobowych - czy jest się czego obawiać? Ewentualnie co zrobić by polepszyć wyniki? Czy może jednak wszystko jest ok? Biochemia: I17 Alat – 18 U/I I19 Aspat 13 U/I I89 Bilirubina całkowita - 0.75 mg/dl Hematologia WBC – 4.85 G/L NEUTH – 1.88 G/L NEUTH% - 33.8 % (s...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Co oznacza mój wynik badania krwi?

Dzień dobry, Chciałbym zapytać co oznacza mój wynik morfologi. Bo widać że niestety niektóre są po za normą :( Morfologia krwi (C55) Leukocyty 5,3 K/µl 4,0 — 10,0 NEU% ↓ 38,2 % 45,0 — 70,0 NEU ↓ 2,01 tys/µl 2,10 — 6,10 LYMPH% ↑ 49,4 % 20,0 - 48,0 LYMPH 2,60 tys/µl 1,30 — 4,00 MON% 8,4 % 3,0 - 10,0 MON 0,44 tys/µl 0,30 — 0,8...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Interpretacja wyników badań, podwyższone płytki krwi, osłabienie, kłucie, zimne poty (camera 1)

Witam. Od kilku dni czuje się osłabiona , sporadyczne kłucie w lewej piersi , przechodzą mnie zimne poty. Później dolegliwości mijają i wracają. Ekg w porządku martwią mnie jednak wyniki badan krwi które przesyłam w załączniku zwłaszcza podwyższone płytki krwi. Dodam ze wyniki były robione 1 dzień po miesiączce czy to też mogło mieć jakiś wpływ ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Zażywanie kilku leków jednocześnie

Witam mam pytanie odnośnie zażywania leków jednocześnie. Obecnie biorę lek divascan od 3 miesięcy na mrowienia, drętwienia i bóle głowy, dziś lekarz rodzinny przepisał mi lek na stany nerwicowe, lęki o nazwie Escipram. Czy mogę oba te leki zażywać razem? Od neurologa mam. Również lek zomiren na sporadyczne stosowanie. Czy również mogę go nadal b...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Obniżony poziom leukocytów, limfocytów i neutrofili - czy to białaczka? (camera 1)

Dzień dobry! Zrobiłam badanie krwi (m.in. morfologia) i otrzymałam następujące wynik: - Leukocyty: 3,22 tys/µl (norma: 4,0-10,0) L, - Erytrocyty: 4,54 mln/µl (norma: 3,93-5,22), - Hemoglobina: 13,4 g/dl (norma: 11,2-15,7), - Hematokryt: 38,6 % (norma: 34-45), - MCV: 85,0 fl (norma: 79-95), - MCH: 29,5 pg (norma: 26-32), - MCHC: 34,7 g/d...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Podwyższone granulocyty pałeczkowate, częste przeziębienia (camera 2)

Witam żona od jakiegoś czasu często się przeziębia , zwykle przeziębienia lekki katar orz kaszel ale bardzo często w ostatnim czasie raz miała tylko grypę i antybiotyki, węzły chłonne nie są powiększone. Zrobiła morfologię z rozmazem i 3 wyniki mnie niepokoją podwyższone granulocyty pałeczkowate ponad normę , limfocyty niby mieszczą się w normie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Morfologia, poziom bazofili, czy to białaczka? (camera 1)

Czy to jest jakiś problem jeżeli w badaniach morfologicznych poziom bazofili wynosi 0,01? Czy trzeba się tym przejmować??? Piszą tu coś o białaczce i bardzo się niepokoję? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Bardzo niskie żelazo i wysokie płytki (camera 2)

Proszę o interpretację wyników, a w szczególności bardzo niskiego poziomu żelaza. TSH 3-cia generacja 4.14. Oraz jakie leki przyjmować, aby poprawić stan zdrowia oraz ciągłe zmęczenie i przygotować organizm do ciąży.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra