Hematolog Online, Hematologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Hematolog Online, Hematologia

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Wyniki badania krwi, białe krwinki, anemia

Mam wątpliwości co do morfologii i martwię się Co chwilę wychodzi lekka anemia i niedobory białych krwinek na granicy Ostatnia morfologia to WBC tyś 3,0 (3,5 -10) Lym tyś 1,3 (1,00-3,10) MID tyś 0,1 ( 0,1-0,8) GRA 1,6 ( 2,0-7,4) RBC 4,08 (3,9 -5,20) HGB 12,4 ( 12,0-16) HCT 36,1 (36-47) MCV 88 (79-98) MCH 30,3 (27-33) MCHC 34,2 (31,0-36) RDW 12,...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Powiększone węzły chłonne i wyniki morfologii (camera 1)

Witam serdecznie! Mój problem zaczął się w lutym tego roku. Zaczęłam łapać wszelkiego rodzaju infekcje. Zazwyczaj górnych dróg oddechowych takie dróg zapalenie oskrzeli, anginy, zapalenie gardła ale także infekcje układu moczowego czy grzybice pochwy. Kilkakrotnie I długotrwale zażywałam antybiotyk. W każdym miesiącu praktycznie byłam chora. Mia...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Powtarzające się słabe wyniki morfologii krwii (camera 1)

Witam, przesyłam skan trzech ostatnich badań krwi naszego syna, dwa ostatnie wyszły słabo - nasz lekarz polecił konsultację u Hematologa. Prosimy o analizę wyników i poradę co powinniśmy z tym robić. Wizytę u Hematologa mamy za około 30 dni.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Żelazo podwyższone

Witam, od ponad 3 lat widzę, że mam podwyższone żelazo - 192 (min. 37 max. 145), procent Saturacji to 56,64 (min. 20 max. 45), przy próbie wątrobowej Bilirubina całkowita to 1,09 (min. 0 max. 0,90) i jeszcze przy morfologii lekko podwyższone RDW-SD. Kiedy byłam u lek.hematolog dostałam tylko zalecenie odstawienia wszelkiej żywności, która ma żel...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Remisja choroby, ostra białaczka szpikowa

Witam, W jaki sposób rozpoznaje się remisję choroby w leczeniu ostrej białaczki szpikowej oraz ile procent blastów w szpiku ma osoba zdrowa. Po pierwszej chemioterapii mam w rozmazie krwi obwodowej 5% komórek blastycznych z 58% i spadek blastów w szpiku z 77% na 41% i czy sepsa jest chorobą zakaźną

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Powiększona śledziona w badaniu USG u 13 latka (camera 1)

Witam panią Doktor w piątek wnuk mój ma 13 lat jest w okresie wzrostu 162/42kg miał robione usg i lekarka stwierdziła że ma powiększona śledzionę 10.5 cm Poza tym resztę narządów w porządku bardzo się denerwujemy czy to coś poważnego Jakie badania w pierwszej kolejności powinniśmy zrobić Pozdrawiam [..usunięte przez administratora..]

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Powiększone węzły chłonne pod pachami (camera 1)

Witam. Ostatnim czasem boli mnie pacha pod lewym ramieniem. Mam problemy z kręgosłupem czekam na rezonans magnetyczny, gdy podniosę lewą rękę do góry widać wzdłuż od góry do dołu pogrubienie tak jakby. Czy to są węzły chłonne czy znajdują się WGL w innym miejscu?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Badanie krwi, podwyższone monocyty, monocytoza (camera 1)

Wynik badania pokazuję podwyższone monocyty , czy to coś poważnego? co oznacza monocytoza? Nie mam innych objawów , może lekka senność, mam też podwyższony cukier i cholesterol ale o tym wiedziałem wcześniej , monocyty były ok przy poprzednim badaniu. Nie byłem też ostatnio przeziębiony może lekko zmęczony bo przyjechałem na urlop do Polski, po...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Proszę o komentarz nt wyników morfologii. Lekka niedokrwistość (camera 1)

Odebrałem właśnie wyniki, Są podobne do poprzednich - chciałbym wiedzieć co mogą znaczyć i co dalej robić.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Pomoc w odczytaniu wyników badań krwi oraz prób wątrobowych (camera 1)

Dzień dobry, Chciałbym prosić o pomoc w odczytaniu wyników badań krwi, oraz prób wątrobowych - czy jest się czego obawiać? Ewentualnie co zrobić by polepszyć wyniki? Czy może jednak wszystko jest ok? Biochemia: I17 Alat – 18 U/I I19 Aspat 13 U/I I89 Bilirubina całkowita - 0.75 mg/dl Hematologia WBC – 4.85 G/L NEUTH – 1.88 G/L NEUTH% - 33.8 % (s...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci