MORFOLOGIA Portal medyczny

Baner Główny MORFOLOGIA

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Morfologia

Użytkownik:

Witam serdecznie
Poproszę o informację, czy coś niepokojącego wynika z moich badań krwi. Czy powinnam zrobić jakieś inne dodatkowe badania?
Z góry serdecznie dziękuję

Informacje dodatkowe:

Trzy tygodnie temu trafiłam do lekarza z objawami silnego zapalenia ucha. Bolały mnie przy tym: głowa, wszystkie zęby, zawiasy, szczęka, czaszka, kości policzków aż po oczodoły oraz część ciała pomiędzy brodą a szyją. Otrzymałam Ketonal oraz Klabion(klarytromycyna), zostałam skierowana na konsultację do laryngologa oraz stomatologa.

Stomatolog na podstawie opisu dolegliwości oraz RTG stwierdziła, że choroba nie wynika z próchnicy.
Laryngolog (bez zlecenia badań) stwierdziła, że nie widzi nic nieprawidłowego.

Z powrotem trafiłam do internisty. Ta stwierdziła lekkie powiększenie węzłów chłonnych oraz żywoczerwone gardło. Zleciła wiele badań krwi oraz zmieniła antybiotyk na Cipronex (cyprofloksacyna), ponieważ w między czasie pojawiła się u mnie gorączka (do 39,5).
Po 4 dniach zaczęła spadać a następnie wahała się ok. 37 pod pachą oraz jednocześnie od 37,5 do 39,3 w uchu.

W tej chwili temperatura waha się od 35 do 36,3. Cały czas czuję się osłabiona, bardzo często (kilka razy dziennie) kręci mi się w głowie. Jest mi bardzo zimno, ubieram się o wiele grubiej niż pozostałe osoby w otoczeniu a mimo to dygoczę z zimna. Nieustająco (od ok. trzech tygodni) lekko pobolewa mnie głowa (czuję ucisk wokół głowy, jakby ściskała ją ciężka obręcz), do tego często boli bardzo silnie (zwłaszcza z tyłu tuż nad karkiem oraz na czubku głowy).

Poniżej zamieszczam wyniki badań (2013-09-05, 2013-09-07, 2013-09-10, 2013-09-13, 2013-09-21). Są z dwóch różnych laboratoriów, dlatego mają różne normy.

2013-09-05:
ROZMAZ RĘCZNY KRWI:
Gran. Kwasochłonne 4 % 1 - 5 W normie
Gran. Segmentowane 53 % 40 - 70 W normie
Limfocyty 31 % 20 - 45 W normie
Monocyty 11 % 3 - 8 Higher than norm
Limfocyty atypowe 1 % -

Mononukleoza (EBV), lateks ujemny
AST 13 U/l 0 - 32 W normie
ALT 14 U/l - 33 W normie
CRP ilościowo 1,140 mg/l 0 - 5 W normie
ASO ilościowo 23 IU/ml - 200 W normie
OB 34 mm/h 2 - 15 Higher than norm

MORFOLOGIA + PŁYTKI + ROZMAZ AUTOMATYCZNY:
leukocyty 4,7 tys/µl 4 - 10 W normie
erytrocyty 4,2 mln/µl 3,7 - 5,1 W normie
hemoglobina 12,6 g/dl 12 - 16 W normie
hematokryt 38 % 37 - 47 W normie
MCV 89 fl 80 - 99 W normie
MCH 30 pg 27 - 35 W normie
MCHC 33,5 g/dl 32 - 37 W normie
płytki krwi 269 tys/µl 140 - 440 W normie
RDW-CV 12,9 % 11,6 - 14,8 W normie
PDW 12,6 fl 9 - 17 W normie
MPV 11,0 fl 9 - 13 W normie
P-LCR 32,2 % 13 - 43 W normie
neutrofile % 45,7 % 40 - 70 W normie
limfocyty % 35,4 % 20 - 45 W normie
monocyty % 11,9 % 2 - 10 Higher than norm
gran. kwasochłonne % 6,4 % 1 - 7 W normie
bazofile % 0,6 % 0 - 2 W normie
neutrofile # 2,16 tys/µl 2,5 - 7 Below norm
limfocyty # 1,67 tys/µl 1 - 3,5 W normie
monocyty # 0,56 tys/µl 0,2 - 1 W normie
gran. kwasochłonne # 0,30 tys/µl 0,1 - 0,5 W normie
bazofile # 0,0 tys/µl 0 - 0,1 W normie

2013-09-07:
ROZMAZ RĘCZNY KRWI:
Gran. Kwasochłonne 5 % 1 - 5 W normie
Gran. Segmentowane 43 % 40 - 70 W normie
Gran. Pałeczkowate 1 % 1 - 5 W normie
Limfocyty 39 % 20 - 45 W normie
Monocyty 11 % 3 - 8 Higher than norm
Limfocyty atypowe 1 % -

Mocz - badanie ogólne - wszystkie wyniki w normie
OB 26 mm/h 2 - 15 Higher than norm
CRP ilościowo 0,630 mg/l 0 - 5 W normie

MORFOLOGIA + PŁYTKI + ROZMAZ AUTOMATYCZNY:
leukocyty 5,4 tys/µl 4 - 10 W normie
erytrocyty 4,2 mln/µl 3,7 - 5,1 W normie
hemoglobina 12,7 g/dl 12 - 16 W normie
hematokryt 38 % 37 - 47 W normie
MCV 91 fl 80 - 99 W normie
MCH 30 pg 27 - 35 W normie
MCHC 33,4 g/dl 32 - 37 W normie
płytki krwi 287 tys/µl 140 - 440 W normie
RDW-CV 12,8 % 11,6 - 14,8 W normie
PDW 12,0 fl 9 - 17 W normie
MPV 10,9 fl 9 - 13 W normie
P-LCR 31,0 % 13 - 43 W normie
neutrofile % 36,7 % 40 - 70 Below norm
limfocyty % 41,7 % 20 - 45 W normie
monocyty % 13,1 % 2 - 10 Higher than norm
gran. kwasochłonne % 7,7 % 1 - 7 Higher than norm
bazofile % 0,6 % 0 - 2 W normie
neutrofile # 1,99 tys/µl 2,5 - 7 Below norm
limfocyty # 2,26 tys/µl 1 - 3,5 W normie
monocyty # 0,71 tys/µl 0,2 - 1 W normie
gran. kwasochłonne # 0,42 tys/µl 0,1 - 0,5 W normie
bazofile # 0,0 tys/µl 0 - 0,1 W normie


2013-09-10:
Morfologia (C55)
Leukocyty 4,2 K/μl 4,0 — 10,0 W normie
Erytrocyty 4,06 M/μl 3,7 — 5,1 W normie
Hemoglobina 12,1 g/dl 12,0 — 16,0 W normie
Hematokryt 38,6 % 37,0 — 47,0 W normie
MCV 95,0 fl 80,0 — 97,0 W normie
MCH 29,8 pg 27,0 — 34,0 W normie
MCHC ¯ 31,3 g/dl 32,0 — 36,0 Below norm
RDW 12,5 % 11,0 — 15,0 W normie
Płytki krwi 301 K/μl 150,0 — 450,0 W normie
PCT 0,27 % 0,12 — 0,36 W normie
PDW 15,8 % 11,5 — 21,0 W normie
MPV 9,1 fl 6,1 — 11,0 W normie
Rozmaz automatyczny
NEU% ¯ 38,6 % 45,0 — 70,0 Below norm
NEU ¯ 1,64 K/μl 2,5 — 5,0 Below norm
LYMPH% 42,8 % 20,0 — 45,0 W normie
LYMPH 1,82 K/μl 1,5 — 3,5 W normie
MON% ­ 8,4 % 3,0 — 8,0 Higher than norm
MON 0,36 K/μl 0,2 — 0,8 W normie
EOS% ­ 7,6 % 1,0 — 5,0 Higher than norm
EOS 0,32 K/μl 0,04 — 0,4 W normie
BASO% ­ 2,6 % 0,0 — 1,0 Higher than norm
BASO ­ 0,110 K/μl 0,02 — 0,10 Higher than norm

Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32):
Gran. obojetn. o jadrze podzielonym ¯ 35 % 45 — 70 Below norm
Granulocyty kwasochłonne ­ 6 % 1 — 5 Higher than norm
Limfocyty ­ 50 % 20 — 45 Higher than norm
Monocyty ­ 9 % 3 — 8 Higher than norm
Odczyn Biernackiego (C59) 12 mm/h < 20 W normie


2013-09-13
Morfologia (C55):
Leukocyty 4,1 K/μl 4,0 — 10,0 W normie
Erytrocyty 4,22 M/μl 3,7 — 5,1 W normie
Hemoglobina 12,7 g/dl 12,0 — 16,0 W normie
Hematokryt 39,7 % 37,0 — 47,0 W normie
MCV 94,0 fl 80,0 — 97,0 W normie
MCH 30,1 pg 27,0 — 34,0 W normie
MCHC 32,0 g/dl 32,0 — 36,0 W normie
RDW 13,1 % 11,0 — 15,0 W normie
Płytki krwi 293 K/μl 150,0 — 450,0 W normie
PCT 0,27 % 0,12 — 0,36 W normie
PDW 16,3 % 11,5 — 21,0 W normie
MPV 9,2 fl 6,1 — 11,0 W normie

Rozmaz automatyczny:
NEU% ¯ 28,9 % 45,0 — 70,0 Below norm
NEU ¯ 1,20 K/μl 2,5 — 5,0 Below norm
LYMPH%­ 48,6 % 20,0 — 45,0 Higher than norm
LYMPH 2,01 K/μl 1,5 — 3,5 W normie
MON% ­ 11,7 % 3,0 — 8,0 Higher than norm
MON 0,48 K/μl 0,2 — 0,8 W normie
EOS% ­ 9,4 % 1,0 — 5,0 Higher than norm
EOS 0,39 K/μl 0,04 — 0,4 W normie
BASO% ­ 1,4 % 0,0 — 1,0 Higher than norm
BASO 0,060 K/μl 0,02 — 0,10 W normie

Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32):
Gran. obojetn. o jadrze podzielonym ¯ 39 % 45 — 70 Below norm
Granulocyty kwasochłonne 4 % 1 — 5 W normie
Limfocyty 45 % 20 — 45 W normie
Monocyty ­ 12 % 3 — 8 Higher than norm

OB (C59) 8 mm/h < 20 W normie


2013-09-21:
MORFOLOGIA + PŁYTKI + ROZMAZ AUTOMATYCZNY:
leukocyty 3,9 tys/µl 4 - 10 Below norm
erytrocyty 4,2 mln/µl 3,7 - 5,1 W normie
hemoglobina 12,6 g/dl 12 - 16 W normie
hematokryt 38 % 37 - 47 W normie
MCV 90 fl 80 - 99 W normie
MCH 30 pg 27 - 35 W normie
MCHC 33,6 g/dl 32 - 37 W normie
płytki krwi 277 tys/µl 140 - 440 W normie
RDW-CV 12,5 % 11,6 - 14,8 W normie
PDW 11,8 fl 9 - 17 W normie
MPV 10,6 fl 9 - 13 W normie
P-LCR 28,9 % 13 - 43 W normie
neutrofile % 33,7 % 40 - 70 Below norm
limfocyty % 49,7 % 20 - 45 Higher than norm
monocyty % 9,6 % 2 - 10 W normie
gran. kwasochłonne % 6,2 % 1 - 7 W normie
bazofile % 0,8 % 0 - 2 W normie
neutrofile # 1,30 tys/µl 2,5 - 7 Below norm
limfocyty # 1,92 tys/µl 1 - 3,5 W normie
monocyty # 0,37 tys/µl 0,2 - 1 W normie
gran. kwasochłonne # 0,24 tys/µl 0,1 - 0,5 W normie
bazofile # 0,0 tys/µl 0 - 0,1 W normie

Lekarz:

Witam, w tych wynikach badań nie widać niczego bardzo niepokojącego. Początkowo było podwyższone OB, co wskazywało na infekcję w organizmie, a przy tym niskie CRP co może sugerować, że była to infekcja wirusowa. Następnie stopniowo wzrastała liczba limfocytów w stosunku do neutrofili, dodatkowo spadała całkowita liczba białych krwinek, co po raz kolejny sugeruje bardziej wirusowy charakter infekcji. Pozostałe odchylenia są niewielkie i nie mają większego znaczenia. Teraz potrzeba czasu zanim Pani po tej infekcji poczuje się lepiej no i zanim wyniki unormują się. Najważniejsze, że nie ma już gorączki. Proponuję teraz dużo odpoczywać i zażywać dodatkowo jakiś preparat witaminowy, żeby wzmocnić organizm. Za jakiś czas poczuje się Pani lepiej. Pozdrawiam!

Morfologia, badanie krwi, zapalenie ucha

Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi