LekarzPomaga.pl - POMOC PRZY INTERPRETACJI WYNIKU

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Pomoc przy interpretacji wyniku

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Opublikowano:

Użytkownik:

Witam,

bardzo proszę o pomoc przy interpretacji wyniku taty. Tata przez miesiąc przebywał w szpitalu z powodu sepsy.Ma przewlekły zespół DIC i jest po wymianie zastawki na sztuczną. Został wypisany tydzień temu z zaleceniem pilnej konsultacji hematologa. Terminy do lekarza są bardzo odległe a wyniki krwi po tygodniu po wyjściu ze szpitala są złe. Załączam je w wiadomości. Lekarz przed wypisem podał krew tacie i wyniki się trochę poprawiły a po tygodniu znowu są złe. Zaznaczam że tata jest osobą leżąca i nie ma możliwości pójść do lekarza.

Leukocyty ↓ 1,7 K/µl 4,0 — 10,0 PB5000_02_15 wyd.2 / 25.11.2014
Erytrocyty ↓ 2,56 M/µl 4,5 — 5,5
Hemoglobina ↓ 8,4 g/dl 14,0 — 18,0
Hematokryt ↓ 25,1 % 40,0 — 54,0
MCV ↑ 98,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 32,7 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,3 g/dl 33,0 — 36,0
RDW ↑ 15,7 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi ↓ 71 K/µl 150,0 — 450,0
PCT ↓ 0,07 % 0,12 — 0,36
PDW 19,5 % 11,5 — 21,0
MPV 9,7 fl 6,1 — 11,0

Rozmaz automatyczny

NEU% ↓ 44,9 % 45,0 — 70,0
NEU ↓ 0,78 K/µl 1,80 — 7,00
LYMPH% 27,6 % 20,0 — 45,0
LYMPH ↓ 0,48 K/µl 1,0 — 4,5
MON% ↑ 26,7 % 2,0 — 8,0
MON 0,46 K/µl 0,1 — 0,8
EOS% ↓ 0,5 % 1,0 — 5,0
EOS ↓ 0,01 K/µl 0,02 — 0,7
BASO% 0,3 % 0,0 — 1,0
BASO 0,010 K/µl 0,001 — 0,20

CRP 6,805 mg/dl
OB 43 mm/h




Z góry dziękuję za szybka odpowiedź

Lekarz:

Witam, proszę zamieścić zdjęcia karty informacyjnej ze szpitala - wyniki są bardzo złe i chciałabym porównać je z tymi ze szpitala, a także zapoznać się z historią choroby Pani taty. Choć i tak przy takich wynikach bezwzględnie konieczne będzie skonsultowanie się z lekarzem na żywo - chociażby z lekarzem prowadzącym tatę w oddziale szpitalnym i pokazanie mu obecnych wyników badań.

Użytkownik:

Witam,

tata miał robione mnóstwo badań ale załączam badania z ostatnich dni pobytu w szpitalu. Dwa dni przed wypisem tata dostał krew i wyniki trochę się poprawiły. Czekamy na konsultacje z hematologiem w sprawie wyników ale terminy wizyt nie pozwalają na natychmiastową wizytę. Tata po miesiącu walki z sepsą jest bardzo słąby. Ma problemy z chodzeniem i brak sił co dodatkowo utrudnia wizyty u lekarza.
Mam jeszcze pytanie o bakterię którą miał tata. Gdzie mógł się nią zarazić - Staphylococcus hominis.

Dziękuję

Załączniki:

Tagi publikacji: sepsa, morfologia krwi, obniżona hemoglobina, mało krwinek białych, obniżone krwinki białe, bardzo złe wyniki morfologi krwi

Lekarz:

W stosunku do badania wykonanego przy wypisie w istotny sposób obniżył poziom hemoglobiny i krwinek białych. Z takimi wynikami Pani tata nie może długo czekać na konsultację z hematologiem. Proponuję Pani wziąć obecne wyniki morfologii krwi, udać się do szpitala i pokazać je lekarzowi, który prowadził tatę w szpitalu - on doradzi Pani co robić w takiej sytuacji (skoro terminy wizyty u hematologa są tak odległe). Co do bakterii Stpahylococcus hominis to jest ona powszechna w środowisku, jest wszędzie, również na ludzkiej skórze, a posocznica rozwija się w sytuacji, kiedy układ odpornościowy z jakichś przyczyn nie może sobie z nią poradzić. Tak więc nie można powiedzieć, że tata gdzieś się nią zaraził. W każdym razie obecne wyniki są na tyle złe, że proszę pilnie skonsultować je z lekarzem prowadzącym tatę w szpitalu. Pozdrawiam!

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi