POWIĘKSZONE WĘZŁY CHŁONNE, WYSOKIE LDH I MONOCYTY, NISKIE NEUTROFILE Portal medyczny

Baner Główny POWIĘKSZONE WĘZŁY CHŁONNE, WYSOKIE LDH I MONOCYTY, NISKIE NEUTROFILE

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Powiększone węzły chłonne, wysokie LDH i monocyty, niskie neutrofile

Użytkownik:

Dzień dobry,
Mam 33 lata. Od kilku miesięcy obserwuję u siebie powiększone niebolesne węzły chłonne na szyi przy żuchwie (nie potrafię jednak określić od kiedy dokładnie są powiększone. Wykluczono by były spowodowane chorobą zębów), zwłaszcza po lewej stronie. Udałem się z tym do lekarza, który zlecił mi badania. Oto wyniki morfologii krwi:
Leukocyty – 4,8 tys/µl (norma 3,8-10); Erytrocyty – 5,19 mln/ µl (norma 4,20 – 6); Hemoglobina – 16,3 g/dl (norma 14-18); Hematokryt – 46 % (norma 40-54); MCV – 90 fl (norma 80-99); MCH – 31 pg (norma 27-35); MCHC – 35,1 g/dl (norma 32-37); Płytki krwi – 269 tys/µl (norma 140-440); RDW-CV – 13,6 % (norma 11,6-14,8); PDW – 11,6 fl (norma 9-17); MPV – 9,9 fl (norma 9-13); P-LCR – 25,1 % (norma 13-43); Neutrofile – 2,20 tys/µl (norma 2,50-7); Limfocyty – 1,55 tys/µl (norma 1,00-3,50); Monocyty – 0,87 tys/µl (norma 0,20-1,00); Eozynofile – 0,14 tys/µl (norma 0,10-0,50); Bazofile – 0,0 tys/µl (norma 0,0-0,1); Neutrofile – 45,9 % (norma 40,0-70,0); Limfocyty – 32,3 % (norma 20,0-45,0); Monocyty – 18,1 % (norma 4,0-12,0); Eozynofile – 2,9 % (norma 1,0-5,0); Bazofile – 0,6 % (norma 0,0-2,0).
Pozostałe badania:
OB – 4 mm/h (norma -15); CRP ilościowo – 0,6 mg/l (norma 0-5); Glukoza – 85 mg/dl (norma 70-99); Żelazo – 174 ml/µl (norma 65-175); LDH – 253 U/l (norma 125-243); ALT – 34 U/l (norma 0-55).
W badaniu ogólnym moczu wszystkie wskaźniki wyszły prawidłowe, stwierdzono jednak liczne pasma śluzu.
Co więcej, lekarz zlecił USG węzłów chłonnych. Jego wynik: Obustronnie widoczne węzły chłonne szyjne wielkości do 2 cm. Charakter węzłów odczynowy. Węzły chłonne nadobojczykowe oraz w dołach pachowych niepowiększone.

Dodam, że od kilku lat choruję na chorobę Hashimoto, tym niemniej wynik TSH jest prawidłowy, więc nie zażywam żadnych leków. Stwierdzono u mnie również zespół jelita drażliwego (po uprzednim przeprowadzeniu 2 lata temu kolonoskopii, która jednak niczego złego nie wykazała), tym niemniej w ostatnich miesiącach nie mam dolegliwości związanych z tym schorzeniem i również z uwagi na nie nie zażywam żadnych leków. Pół roku temu miałem zrobione RTG klatki piersiowej. Wynik: Pola płucne bez zagęszczeń miąższowych, jamy opłucnowe wolne, sylwetka serca w granicach normy. Dodam, że choć z moją dietą bywa różnie, to jednak nie mam nadwagi i regularnie ćwiczę na siłowni.
Proszę o interpretację moich wyników. Bardzo martwi mnie podwyższony poziom monocytów i obniżony neutrofili oraz – a w zasadzie przede wszystkim - podwyższony wskaźnik LDH i powiększone węzły chłonne. Boję się, że mogą one być spowodowane jakimś nowotworem (w szczególności białaczką lub chłoniakiem). Zwłaszcza, że już w badaniach morfologicznych, które miałem rok i dwa lata temu wskaźniki monocytów i neutrofili była dokładnie takie same jak w badaniu, którego wyniki przedstawiłem powyżej (pozostałe wskaźniki były wtedy w normie). Lekarz stwierdzili jednak wówczas, że nie ma powodu do niepokoju. Proszę o poradę, czy moje wyniki, które opisałem powyżej mogą oznaczać coś poważnego, czy też nie ma takich obaw oraz jakie ewentualnie dalsze badania powinienem przeprowadzić (o ile oczywiście jest taka potrzeba).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Lekarz:

Witam, przedstawione wyniki badań są jak najbardziej prawidłowe i nie stanowią powodu do niepokoju - odchylenia od normy nie są duże i na pewno nie można na ich podstawie podejrzewać choroby nowotworowej (zwłaszcza jeśli chodzi o LDH - jego poziom przy chorobach rozrostowych kilkakrotnie przekracza normę - u Pana jest niewiele powyżej). Również USG węzłów sugeruje charakter odczynowy (związany ze stanami zapalnymi), a nie nowotworowy. Podobnie RTG klatki piersiowej i inne wyniki badań nie budzą niepokoju. Natomiast jeżeli chodzi o przyczynę powiększenia tych węzłów chłonnych to bardzo często w wyniku przebytych w przeszłości infekcji ulegają one zwłóknieniu i przez to pozostają powiększone i wyczuwalne przez całe życie - tak może być w Pana przypadku. Tak więc moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju i do dalszej diagnostyki. Wskazane jest jedynie dalsze obserwowanie, czy węzły nie powiększają się bardziej, czy nie pojawiają się nowe, czy nie ma niepokojących dolegliwości (stany podgorączkowe, nocne poty, osłabienie, utrata masy ciała). Można również kontrolnie wykonać za pół roku morfologię krwi i OB. Pozdrawiam!

neutrofile, monocyty, węzły chłonne, morfologia

Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi