Portal medyczny PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW

Baner Główny PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW

Użytkownik:

Witam,

Prosiłabym o analizę wyników morfologii. Mam 30 lat. Waże 47kg przy wzroście 158 cm . Czy te wyniki mogą być skutkiem problemów z jelitami ?? Rok temu miałam robioną kolonoskopię która wykryła jedynie niewielkie ich zapalenie (nieaktywne) , aczkolwiek cały czas odczuwam bóle... Lekarze (gastroenterolodzy ) twierdzą że to Zespół Jelita Drażliwego , ale nie jestem do końca przekonana. Zaznaczam też że rok temu test na krew utajoną (robiony przed kolonoskopią) wyszedł dodatnio. Nie mam żadnych innych chorób. Nie mam problemów ze stawami i zębami. Poniżej przestawiam po lewej stronie wyniki , a po prawej wartości referencyjne. Proszę o szybką odpowiedź...

OB 41 MM/GODZ NORMA DO 20
ŻELAZO 45 UG/DL NORMA 37- 145

LEUKOCYTY : 6.87 g/l 4.0 - 11.00
ERYTROCYTY : 5.62 T/l 3.8 - 5.8
HEMOGLOBINA : 11.2 G/DL 11.5 - 16.5
HEMATOKRYT : 37.3 % 36-47
MCV : 66.4 FL 77-95
MCH : 19.9 PG 27-32
MCHC : 30 G/DL 32-36
RDW :17.8 % 11.5 - 14.5
PŁYTKI KRWI : 498 G/L 150-400
MPV : 8.8 FL 8.0 - 11.0
NEUTROCYTY : 4.4 G/L 2.0-7.5
LIMFOCYTY : 1.55 G/L 1.5-4.5
MONOCYTY : 0.72 G/L 0.2-0.8
EOZYNOCYTY 0.18 G/L 0.04-0.40
BAZOCYTY : 0.02 G/L

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, proszę mi napisać czy poza bólami brzucha, ma Pani nudności, wymioty, biegunki, zaparcia? zdarza się krew w stolcu, czarne stolce, śluz? czy ostatnio schudła Pani czy raczej masa ciała utrzymuje się na stałym poziomie? czy ma Pani apetyt, odżywia się zdrowo - jada mięso? czy później wyniki badania kału na krew utajoną były powtarzane i były one ujemne? czy już wcześniej miewała Pani niedokrwistość i była leczona żelazem? czy obecnie zażywa Pani jakieś leki na stałe?

Użytkownik:

Witam ,
Do wymiotów muszę się czasami zmuszać z racji okropnych bólów brzucha. Biegunki mam cały czas :( Nie pamiętam kiedy stolec miałam o "normalnej" konsystencji... Kilka lat temu wazyłam 55kg , ale od 3 lat waga jest na stałym poziomie. Krew w stolcu jest niewidoczna. Apetyt mam duży , ale jak zjem np. normalny obiad to od razu mam problemy. Jem bardzo mało "konkretnych " posiłków. Zazwyczaj jest to ryż , makarony.. Bardzo szybko się najadam. Wystarczy mała kromka chleba i już czuję obciążenie. Badania na krew utajoną nie były powtarzane. Lekarze jakby "ominęli" ten fakt. :( Rok temu byłam leczona żelazem, ale miałam po nim straszne mdłości i przestałam go zażywać. ( Rok temu poziom żelaza wyniosił 12 przy normie od 30 ) . Na razie nie biorę żadnych leków oprócz tabletek hormonalnych ( estrogeny i progesterony) z racji Zespołu Turnera muszę stosować HTZ. Czy niedokrwistość jest bardzo poważna w moim przypadku ? :(

Załączniki:

-

Lekarz:

Nie jest to poważna niedokrwistość, ale wymagałaby jednak zastosowania preparatu żelaza, tak więc lekarz rodzinny po obejrzeniu tych wyników powinien zapisać Pani taki lek. Ze swojej strony powinna Pani zadbać o odpowiednią dietę - jadać produkty bogate w żelazo, przede wszystkim czerwone mięso (ryż i makarony nie zapewnią odpowiedniej podaży żelaza), bo ta niedokrwistość może wynikać z niewłaściwego odżywiania.
Co do Pani problemów jelitowych to lekarze mają rację, że może to być związane z zespołem jelita drażliwego - jest to jedna z częstszych przyczyn przewlekłych bólów brzucha i biegunek lub zaparć. Oczywiście takie rozpoznanie wymaga wykluczenia innych przyczyn, zwłaszcza, że u osób z zespołem Turnera występuje większa skłonność do zapadania na choroby jelitowe jak choroba Crohna, czy colitis ulcerosa, oraz celiakia. Miała Pani wykonaną kolonoskopię i wyniki były w porządku. Można by było jeszcze wykonać badania przeciwciał w kierunku celiakii (o ile nie były jeszcze wykonywane i o ile gastroenterolog uzna za wskazane), oraz dla pewności powtórzyć badanie kału na krew utajoną (najlepiej z trzech różnych próbek kału z trzech kolejnych dni). Jeżeli również w tych badaniach nie będzie nieprawidłowości to można uznać, że przyczyną Pani problemów jest rzeczywiście zespół jelita drażliwego. Pozdrawiam!

jelito drażliwe, morfologia, zespół turnera, crohna
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Proszę o pilną interpretację wyników morfologii krwii

Dzień dobry mam 25 lat i od pewnego czasu czuję się bardzo osłabiona i zmęczona. Mama wrażenie, że na nic nie mam siły. Byłam u lekarza rodzinnego, który zlecił mi morfologię krwi. Dzisiaj odebrałam wynik ale wizytę u lekarza mam dopiero za 3 dni ...

Czytaj więcej...

Morfologia

Witam serdecznie Poproszę o informację, czy coś niepokojącego wynika z moich badań krwi. Czy powinnam zrobić jakieś inne dodatkowe badania? Z góry serdecznie dziękuję

Czytaj więcej...

Powiększone węzły chłonne, wysokie LDH i monocyty, niskie neutrofile

Dzień dobry, Mam 33 lata. Od kilku miesięcy obserwuję u siebie powiększone niebolesne węzły chłonne na szyi przy żuchwie (nie potrafię jednak określić od kiedy dokładnie są powiększone. Wykluczono by były spowodowane chorobą zębów), zwłaszcza po ...

Czytaj więcej...

Nawracające nudności

Witam serdecznie. Mam 37 lat i od kilku miesięcy dokuczają mi wciąż powracające nudności ( bez wymiotów). Oprócz nudności odczuwam stojącą "kulkę" w gardle , uczucie podchodzenia treści pokarmowej do gardła , czasami pojawia się zgaga i chrypka. O...

Czytaj więcej...

Wynik badania patomorfologicznego (camera 1)

Bardzo proszę o interpretacje wyniku badania patomorfologicznego ucha "fragmenty ziarniny zapalnej częściowo resorpcyjnej z obecnością złuszczonych komórek nabłonka wielowarstwowego rogowaciejącego" - o czym świadczy taki wynik, z góry dziękuję za...

Czytaj więcej...

Morfologia

Witam, do zrobienia podstawowych badań skłoniło mnie złe samopoczucie. Często czuję się wyczerpana,szybko się męczę, od czasu do czasu mam dziwne uczucie w klatce piersiowej osłabienia, tak jakby serce mi zaraz miało się zatrzymać.Ogólnie zawsze ...

Czytaj więcej...

Wyniki morfologii w normie, samopoczucie z dnia na dzień coraz gorsze

Witam Wyniki z krwi ciągle wychodzą w normie, samopoczucie od 4 miesięcy masakryczne !! W sumie zaczęło się jakieś 2 lata temu od bólu szyi po stronie prawej, ucisku, uczucia, że coś tam zalega, stopniowo zaczęło promieniować do szczęki p...

Czytaj więcej...

PYTANIE O NADPŁYTKOWOŚĆ

Witam ponownie, Kilka dni tmeu wyslaam do Was pytanie nt. mojej morfologi.Pisałam że mam problemy z jelitami. Pani dr. Magdalena Pikul odpisala że mam niedokrwistość i że lekarz pierwszego kontaktu ma mi zapisać żelazo. Wczoraj bylam na wizycie ...

Czytaj więcej...

Problemy gastrologiczne i inne

Dzien dobry, Prosze o interpretacje wynikow 3 letniego chlopca. Dziekuje za pomoc. IgG endomysium ujemny Glista ludzka IgG Wynik przeciwcial 1,034 wynik ujemny ntv 9,0 wynik watpliwy ntv 9,0-11,0 wynik dodatni ntv>11 Badanie myk...

Czytaj więcej...

Wydzielina spływająca po gardle

Witam Poniżej opisałem moje objawy oraz wyniki badań. Proszę o wskazania jakie badania najlepiej wykonać do jakiego lekarza z tym pójść oraz ewentualnie co mu zasugerować? Planuję wykonać tomografię zatok i zrobić badania na pasożyty. Czy poniżs...

Czytaj więcej...